Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / “Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μηχανικοί” το θέμα της ομιλίας του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού “Μαζί για τα Τρίκαλα” Απόστολου Ντέρη

“Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μηχανικοί” το θέμα της ομιλίας του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού “Μαζί για τα Τρίκαλα” Απόστολου Ντέρη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί βάθρο της Δημοκρατίας και θεσμό μέσα από τον οποίο μπορεί να προχωρήσει η Αποκέντρωση και η Ανάπτυξη

Ανάπτυξη σε έναν τόπο σημαίνει μελέτες και κατασκευή έργων υποδομής. Ως μηχανικοί συμμετέχουμε από το 1ο στάδιο έως την κατασκευή, αλλά και την εκμετάλλευση του έργου. Η ποιότητα των έργων που κατασκευάζουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σοβαρότητα της μελέτης και την αξιοποίηση του τεχνικού κόσμου. Αξιοποίηση όμως τόσο των ιδιωτών μελετητών και εργολάβων, που είναι ανάδοχοι στα έργα, όσο και των συναδέλφων που ασκούν επίβλεψη. Άρα ένας Δήμος που κρατά σε τεχνική και επιστημονική εγρήγορση τους υπαλλήλους του Μηχανικούς, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προσδοκά στον τομέα της εκτέλεσης των έργων.

Στη χώρα μας, αλλά και στην πόλη μας υπήρξε ένα μοντέλο ανάπτυξης συγκεντρωτικό, το οποίο οδήγησε σε χωροταξικές στρεβλώσεις και τη δημιουργία άναρχου αστικού ιστού, χωρίς πράσινο, με αστικές οδούς χωρίς επαρκές πλάτος. Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν λοιπόν έργα βραχυπρόθεσμης πνοής και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, καλούμαστε να βρούμε λύσεις δύσκολες προσπαθώντας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Τα αποτελέσματα αυτής της άναρχης ανάπτυξης τα βλέπουμε παντού. Ερήμωση της υπαίθρου, αστυφιλία, κατασπατάληση πόρων σε έργα που παραμένουν ανενεργά και άνιση κατανομή του εισοδήματος των πολιτών. Αν προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την ελληνική πραγματικότητα, θα δούμε, ότι ο τεχνικός κόσμος της χώρας τρέχει αυτή τη στιγμή με διαφορετικές ταχύτητες: Τα νησιά έχουν απογειωθεί λόγω τουρισμού, η νότια Ελλάδα πάει αρκετά καλά και η ενδοχώρα, όπου βρισκόμαστε και εμείς παραμένει ο φτωχός συγγενής. Οι μηχανικοί της Θεσσαλίας έχουν μετατραπεί σε διοικητικούς υπαλλήλους του κράτους, ασχολούμενοι με “νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων”, τα προγράμματα “εξοικονομώ κατ’ οίκον”, έχοντας εγκαταλείψει επί της ουσίας τις κατασκευές και τις μελέτες, γιατί απλά δεν υπάρχουν. Ο εκάστοτε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης υποκύπτει στο εκλογικό όφελος και προκειμένου να δείξει έργο για να γεμίσει και το προεκλογικό του φυλλάδιο, προχωρά σε κατασκευές χωρίς ώριμες και ακριβείς μελέτες, αλλά και αδιαφορώντας και για την ουσιαστική επίβλεψή τους. Χαρακτηριστικό όπως αυτής της κατάστασης είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε βγάλει από το τεχνικό λεξιλόγιό μας τον όρο “μελέτη σκοπιμότητας”. Γιατί να κατασκευάσουμε ένα έργο, ποιόν να βοηθήσεις, πόσο θα κοστίσει, πρέπει να κοστίσει τόσο? Πρέπει να δεχθώ εκπτώσεις της τάξης του 70 και 80%? Θα μπορέσει ο μειοδότης εργολάβος να ανταποκριθεί ή θα μπλέξω σε ανυπέρβλητες καθυστερήσεις με έκπτωση εγγυητικών και ξεχείλωμα χρονοδιαγράμματος?

Πώς όμως ο Δήμος ή η Περιφέρεια θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επίβλεψης σύνθετων και μεγάλων έργων? Θα πρέπει να προσλάβει μηχανικούς? Μηχανικούς με γνώσεις και εμπειρία. Και άντε οι Μεγάλοι Δήμοι έχουν τεχνικό στελεχιακό Δυναμικό. Υπάρχει όμως οργάνωση και καταμερισμός καθηκόντων? Υπάρχει οργανόγραμμα και πιστοποιημένη μεθοδολογία? Ελέγχει κάποιος αν τα χρονοδιαγράμματα και οι συμβάσεις τηρούνται πριν τη λήξη τους?

Άρα λοιπόν χρειάζεται μια πιο ορθολογική προσέγγιση. Και αυτό δεν έχει ούτε κόστος, ούτε κόπο. Είμαστε πρακτικά μυαλά και τώρα ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε.

Με τους μικρούς Δήμους τι γίνεται? Επαρκεί το τεχνικό προσωπικό και ο εξοπλισμός για τη σωστή διεκπεραίωση των έργων? Μπορεί ένας συνάδελφος υπάλληλος να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στην επίβλεψη 4 ή 5 έργων? Μπορεί ένας συνάδελφος να μελετήσει έργο μέσα σε μια βδομάδα, γιατί ο Δήμαρχος ξέχασε ότι στη δημοπράτηση χρειάζεται απαραίτητα μελέτη? Ξέρετε όλοι ότι τα τελευταία χρόνια για να αξιοποιήσεις τα ελάχιστα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει πλέον στη διάθεσή του ένας φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτείται η ύπαρξη ολοκληρωμένων, κοστολογημένων μελετών, δεδομένου ότι και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει πιάσει πάτο.

Πιστεύω λοιπόν ότι επιβάλλεται η συμμετοχή των συναδέλφων σε θέσεις ευθύνης εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί ο Μηχανικός μπορεί να παίξει το ρόλο του καθοδηγητή στην τεχνική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και να συμμετέχει στη λήψη σωστών αποφάσεων στα πλαίσια ενός Δημοκρατικού Προγραμματισμού.

Σας ζητώ λοιπόν να στηρίξετε με την ψήφο σας όλους τους συναδέλφους που μετέχουν στα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μεταφέρουν επιτέλους το μήνυμα του τεχνικού κόσμου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Δες επίσης

Δήλωση Ηλία Βλαχογιάννη, για τον Ε-65

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για τη μικρή μου συμβολή στη συνολική μας προσπάθεια για ...