Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Τοκογλύφοι «έσπαγαν» επιταγές με… επιτόκιο 30%

Τοκογλύφοι «έσπαγαν» επιταγές με… επιτόκιο 30%

Ο 65χρονος «εμποροϋπάλληλος» που ζούσε μέσα στη χλιδή στη βίλα του στο Πικέρμι, το κρυμμένο θησαυροφυλάκιο με 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, λίρες και χρυσό, ο Βούλγαρος και ο Πακιστανός έμπιστοί του, οι επιχειρηματίες συνεργάτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, οι «αλιείς» και οι εισπράκτορες, συνθέτουν το παζλ του μεγάλου κυκλώματος τοκογλυφίας που εξάρθρωσε έπειτα από πεντάμηνη έρευνα η Ασφάλεια Ιωαννίνων.

Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε με τη μέθοδο του «σπασίματος» επιταγών, είχε απλώσει τα «πλοκάμια» της σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη επιχειρηματιών και επαγγελματιών για ρευστό, λόγω και της αδυναμίας πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό.

Τα μέλη του κυκλώματος τους έδιναν «ζεστό» χρήμα, με αντάλλαγμα μεταχρονολογημένες επιταγές, που είχαν ονομαστική αξία τουλάχιστον 30% μεγαλύτερη από το ποσό του δανεισμού. Τις εξαργύρωναν στη συνέχεια επιχειρηματίες – μέλη του κυκλώματος προκειμένου να φαίνεται πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εξασφαλίζοντας τεράστια τοκογλυφικά κέρδη στην εγκληματική οργάνωση.

Για παράδειγμα, μια εξάμηνη επιταγή με ονομαστική αξία 20.000 ευρώ, που επρόκειτο να εξοφληθεί τον Σεπτέμβριο, μπορούσε να «αγοραστεί» σήμερα από τους τοκογλύφους έναντι 13.000 ή 14.000 ευρώ, δίνοντας στον δανειζόμενο τα αναγκαία μετρητά για την κίνηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας και στο κύκλωμα ένα εύκολο και χωρίς ρίσκο κέρδος 6.000-7.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν τρία ημερολόγια, με μεγάλο αριθμό ονοματεπώνυμων «πελατών» και ποσών δανεισμού, τα οποία ερευνώνται τώρα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, που εκτιμάται πως έχει μεγαλύτερο «βάθος» από τα έντεκα έως τώρα εμπλεκόμενα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειονότητά τους τα ποσά του δανεισμού κυμαίνονταν από 2.000 ως και 30.000 ευρώ.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ο δανεισμός γινόταν με αντάλλαγμα επιταγές, ενώ όταν δεν υπήρχε εχέγγυο, η πληρωμή της οφειλής γινόταν με τοκογλυφικό επιτόκιο, το ύψος του οποίου εξαρτιόταν από τη διάρκεια αποπληρωμής, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολλαπλάσιο του τραπεζικού επιτοκίου, όπως έλεγαν στο «Εθνος» αστυνομικές πηγές.

Στα Γιάννενα
Η Ασφάλεια Ιωαννίνων είχε πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος εδώ και πέντε μήνες. Η διερεύνηση έγινε βήμα προς βήμα, με τη συνδρομή στη συνέχεια και τεχνικών μέσων παρακολούθησης. Στη διάρκεια μεγάλης κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που εξαπολύθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή, ταυτόχρονα σε Ιωάννινα, Αθήνα, Αρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας, με τη συνδρομή των αντίστοιχων Αστυνομικών Διευθύνσεων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 6 άτομα, τα οποία αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ αυτών και τον 65χρονο εγκέφαλό της, ενώ ταυτοποιήθηκαν ως μέλη άλλα πέντε άτομα.

65ΧΡΟΝΟΣ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Στο Πικέρμι το στρατηγείο του κυκλώματος

Ο 65χρονος «εγκέφαλος» εμφανίζεται, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση, ως υπάλληλος σε εμπορική επιχείρηση ενός επιχειρηματία, μέλους του κυκλώματος. Ζούσε σε πολυτελή βίλα στο Πικέρμι, η οποία λειτουργούσε παράλληλα ως «στρατηγείο», τράπεζα και θησαυροφυλάκιο της οργάνωσης.

Συνελήφθη στην Αρτα, όπου πήγε εσπευσμένα, στην προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη του, όταν αντιλήφθηκε από κάποια διαρροή ότι η Αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη του. Δεν φρόντισε, όμως, πρώτα να μεταφέρει αλλού το θησαυροφυλάκιο, που εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς στο φρεάτιο κάτω από τον ανελκυστήρα της βίλας στο Πικέρμι. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια με 605.000 ευρώ, 8.760 λίρες Αγγλίας, 66.022 δολάρια ΗΠΑ, τέσσερις ράβδους, ένα φύλλο και μία πλάκα χρυσού ενός κιλού, 100 χρυσές λίρες, 50 πέσος, τέσσερα χρυσά νομίσματα, ένα χρυσό μενταγιόν, τρεις σφραγίδες και έγγραφα. Αλλες 7.000 ευρώ και 14 επιταγές συνολικής αξίας 62.300 ευρώ βρέθηκαν στην κατοχή των άλλων συλληφθέντων.

Μέσα στη βίλα διέμεναν δύο άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του 65χρονου, ένας 34χρονος Βούλγαρος και ένας 44χρονος Πακιστανός. Ο πρώτος, που συνελήφθη, είχε ρόλο μεταφορέα επιταγών και εισπραχθέντων χρημάτων, ενώ ο δεύτερος ήταν «αλιέας» υποψήφιων θυμάτων, μαζί με άλλους τρεις Ελληνες που δεν έχουν συλληφθεί. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο Γιαννιώτες επιχειρηματίες -ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης και έμπορος-, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην εξόφληση των επιταγών.

Ethnos/ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δες επίσης

Η UEFA έβαλε τέλος στην υπόθεση ντόπινγκ – Κανένα θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη

Κανένα θετικό δείγμα ντόπινγκ δεν βρέθηκε σε ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδος, με τα δημοσιεύματα να ...

Αφήστε μια απάντηση