Σάββατο, 15 Αύγουστος 2020
trikaladay.gr / Ελλάδα / Το ανθρώπινο δράμα σε ένα βίντεο-ντοκουμέντο: Απωθούν βάρκα γεμάτη πρόσφυγες με κανόνι νερού στο Αιγαίο

Το ανθρώπινο δράμα σε ένα βίντεο-ντοκουμέντο: Απωθούν βάρκα γεμάτη πρόσφυγες με κανόνι νερού στο Αιγαίο

Διάψευση ισχυρισμών σε βάρος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Βίντεο ντοκουμέντο από απώθηση βάρκας γεμάτη με πρόσφυγες στη μέση του πελάγους (Vids)

Παράνομη απώθηση προσφύγων με κανόνι νερού καταγράφεται σε ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το site Epoca Libera.

Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο κανάλι του youtube πρόκειται για Σύρους πρόσφυγες που κατέγραψαν το περιστατικό με κινητό τηλέφωνο. Στο βίντεο δεν είναι εμφανή τα διακριτικά του σκάφους που πραγματοποιεί την επίθεση στους πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι οι απελάσεις (push-back) στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Προηγήθηκε ανάρτηση των πλάνων σε ξένο μέσο, όπου αναφέρεται ότι το λιμενικό σκάφος είναι ελληνικό με πλήθος σχολίων εναντίον της ελληνικής ακτοφυλακής. Η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσημα (18-08-2015) ότι το σκάφος που φαίνεται στο βίντεο δεν ανήκει στο στόλο της.
Το βίντεο-ντοκουμέντο που κατεγράφη από πρόσφυγα:

Το λιμενικό σώμα της χώρας μας, ανακοίνωσε επίσημα τα παρακάτω:

«Με αφορμή την ανάρτηση στο διαδίκτυο οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο), σύμφωνα με το οποίο, δήθεν σκάφος του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. αναχαιτίζει λέμβο με μετανάστες – πρόσφυγες με τη ρίψη νερού, από το Αρχηγείο του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι το σκάφος αυτό ανήκει στο στόλο του, ούτε πρόκειται για σκάφος της δύναμης Frontex, από αυτά που συμμετέχουν στη Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”.

Επισημαίνεται άλλωστε, ότι τα σκάφη του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., δεν φέρουν στο μπροστινό τους μέρος ειδικό μηχανισμό ρίψης νερού (κανονάκι), όπως διαφαίνεται στο εν λόγω βίντεο, πλην των ναυαγοσωστικών σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία όμως είναι χρώματος πορτοκαλί».
ADVERTISEMENT

Σε ένα δεύτερο βίντεο-ντοκουμέντο που κατέγραψε ο εικονολήπτης της ΕΡΤ, Γιώργος Παπαδόπουλος, στη Μυτιλήνη, φαίνεται καθαρά μία τουρκική ακταιωρός, που πλησιάζει φουσκωτό σκάφος γεμάτο με πρόσφυγες, που πλέει προς την βόρεια ακτή της Λέσβου.

Η εικόνα αυτή καταγράφηκε περίπου πριν από ένα μήνα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Εφταλούς, που βρίσκεται στη βόρεια Λέσβο και της απέναντι μικρασιατικής ακτής.

Η τουρκική ακταιωρός πλησιάζει το σκάφος με τους μετανάστες, κάνει ένα κύκλο γύρω από αυτό και στη συνέχεια αποχωρεί προς τις τουρκικές ακτές αφήνοντας το φουσκωτό ανενόχλητο να πλεύσει προς τις ακτές της Λέσβου.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας υποστηρίζει ότι στο διάστημα μεταξύ 17ης Ιουλίου και 17ης Αυγούστου η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε στο Αιγαίο 18.300 μετανάστες.
Σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη χιλιάδες μετανάστες

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά έφτασαν μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 07:50 από την Κω με τουλάχιστον 1.700 πρόσφυγες και προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πλοίο θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς την Κάλυμνο και τη Λέρο από όπου θα παραλάβει και άλλους μετανάστες.

Από το πρωί της Τρίτης, τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό είχαν ζητήσει διευκολύνσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να μεταφέρει πρόσφυγες από τα νησιά ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Πιθανότατα, αμέσως μετά την αποβίβαση των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για την Κω και άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.

news247.gr

Δες επίσης

Μεταδίδεται ο κοροναϊός από τα τρόφιμα; – Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε τον κίνδυνο διάδοσης του νέου κοροναϊού από τις συσκευασίες τροφίμων, ...

Αφήστε μια απάντηση