Τετάρτη, 23 Ιανουάριος 2019
trikaladay.gr / Άρθρα / Συνέντευξη του Δρ. Χρίστου Λιάπη για την επιλόχειο κατάθλιψη στην εφημερίδα Νέα Σελίδα

Συνέντευξη του Δρ. Χρίστου Λιάπη για την επιλόχειο κατάθλιψη στην εφημερίδα Νέα Σελίδα

Στο Κυριακάτικο φύλλο της Νέας Σελίδας και στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Κώστα Στάμου, έδωσε σύντομη συνέντευξη ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Χρίστος Χ. Λιάπης, για την κάλυψη του θέματος «Η επιλόχειος Κατάθλιψη στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη», με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βρεφοκτονιών. 
Ο Δρ. Λιάπης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πριν αναλύσουμε κάθε περίπτωση η οποία είναι μοναδική (και αυτό σημαίνει πως χωρίς να έχουμε εξετάσει τις εμπλεκόμενες μητέρες, δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί για την παρουσία ή όχι οποιασδήποτε επιλόχειας διαταραχής), ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η περίοδος του τοκετού και της λοχείας περιλαμβάνει βιολογικές και συναισθηματικές προκλήσεις για μια γυναίκα. Τόσο οι ορμονολογικές αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη, όσο και οι αλλαγές σε συμβολικό επίπεδο είναι σημαντικές και πολύπλοκες, πέρα από τη χαρά που νιώθει μια μάνα. Πολλώ δε μάλλον, όταν μιλάμε για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη…..Η περίοδος του τοκετού είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των ισορροπιών και μετά τη γέννα. Οι νεαρές μητέρες θα πρέπει να έχουν στήριξη και οχι κατάκτηση από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ειδικά με τη μητέρα τους, τα νέα κορίτσια θα πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να την εμπιστευθούν». 

 
Ο Δρ. Λιάπης είχε αρθρογραφήσει και κατά το παρελθόν, για το θέμα της Επιλοχείου Καταθλίψεως, σε κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως το διεθνές Newsletter του έγκριτου δημοσιογράφου και ανταποκριτού στην Ουάσιγκτον Μιχαήλ Ιγνατίου. 

Δες επίσης

Μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως στην Βιοπληροφορική & Νευροπληροφορική στο ΕΑΠ

Έχεις πάθος με τα εφαρμοσμένα μαθηματικά; Θες να μάθεις πώς σχεδιάζονται τα φάρμακα και πώς ...