Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020
trikaladay.gr / Άρθρα / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Αρης Μερεντίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν πολιτικής τύχης και εθνικής ατυχίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Αρης Μερεντίτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν πολιτικής τύχης και εθνικής ατυχίας

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στη «Νέα Σελίδα» ο Τρικαλινός δικηγόρος και στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ Αρης Μερεντίτης.
Ο ίδιος μιλώντας για την πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι όσο το κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά και δευτερεύοντα ρόλο στην πολιτική πορεία της χώρας
Απαντώντας στην ερώτηση για την προσχώρηση προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με τα χειρότερα λόγια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, είτε για το δημοψήφισμα – παρωδία του 2015, είτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Πως βλέπετε την πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ;

Δε νομίζω ότι οποιοδήποτε μέλος του ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι ευχαριστημένο με το 8,1% που πήρε το κόμμα στις εκλογές του Ιουλίου. Και δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι όσο το κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά και δευτερεύοντα ρόλο στην πολιτική πορεία της χώρας. Το να καθόμαστε στις πρώτες σειρές του Κοινοβουλίου είναι ευχάριστο μόνο αν κάποιος αρκείται στα λίγα ή αν πολιτεύεται με το μυαλό στην τηλεοπτική εικόνα.
Η παράταξη έχει μεγάλη ιστορία και αξίζει κάτι καλύτερο. Η επαναφορά της χώρας σε πολιτική κανονικότητα θα επέλθει όταν ο χώρος της κεντροαριστεράς καταφέρει να εκφραστεί γνήσια από το ΚΙΝΑΛ και αποκτήσει έτσι η χώρα ένα υγιές πολιτικό δίπολο. Βασικό είναι να αποκτήσει φωνή ο κόσμος που δεν εκφράζεται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη ΝΔ. Οι πολιτικά ανέστιοι δεν είναι λίγοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε καιροσκοπικά να αλιεύσει ψηφοφόρους από την κεντροαριστερά και αναπόφευκτα τους απογοήτευσε. Ούτε θέλει ούτε μπορεί να εκφράσει τη σοσιαλδημοκρατία– η διακυβέρνησή του και ειδικά η υπόθεση της σκευωρίας NOVARTIS απέδειξε ότι πριν τη σοσιαλδημοκρατία ο ΣΥΡΙZΑ πρέπει να μάθει τη Δημοκρατία. Συνεπώς είναι σημαντικό το ΚΙΝΑΛ να ανακτήσει τη θέση του ως πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής.
Αυτό για να γίνει θα πρέπει να εκφράσουμε το σήμερα και το αύριο. Όσο και να λέμε δικαίως ότι το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και ότι βελτίωσε τη ζωή όλων των Ελλήνων, αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό. Οι νεότεροι, δε, πιθανώς αγνοούν πλήρως ότι οφείλουν στο ΠΑΣΟΚ πλήθος ελευθεριών, δικαιωμάτων και έργων. Πρέπει λοιπόν να εκφράσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του σήμερα και να το κάνουμε με λόγο σύγχρονο, ρεαλιστικό,σαφή, πειστικό και γοητευτικό. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις προοπτικές για το αύριο, ώστε η Ελλάδα να μη μείνει πίσω από τις εξελίξεις της εποχής.
Αν μη τι άλλο, αποδείχτηκε ότι με πολιτικά μνημόσυνα και με παρωχημένο πολιτικό λόγο δεν μπορούμε να εμπνεύσουμε.

Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι πολλά παλιά και γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πράξεις τους τούς χαρακτηρίζουν. Το ότι προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ σημασίας. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με τα χειρότερα λόγια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, είτε για το δημοψήφισμα – παρωδία του 2015, είτε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο ένας, λόγου χάρη, διεμήνυε ότι όσοι πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν για να παίρνουν 7 χιλιάρικα το μήνα και ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξει τα αποτελέσματα της αθλιότητας με την οποία πολιτεύτηκε. Ή ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πιο ανέντιμος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης! Ο άλλος ότι η μοναδική ιδεολογική αναφορά της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ο τυχοδιωκτισμός και ότι της αξίζουν τα όσκαρ αποτυχίας, τυχοδιωκτισμού και του διχασμού. Μια άλλη χαρακτήριζε το ΣΥΡΙΖΑ μόρφωμα με πολυγλωσσία. Και όλοι αυτοί σήμερα είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταντάνε θλιβεροί όταν πρέπει να δικαιολογούνε κάθε φορά τις κωλοτούμπες τους ή να ανέχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χυδαιολογούν κατά της ιστορίας και των στελεχών της παράταξης που τους ανέδειξε. Αποκαλεί ο κ. Σκουρλέτης τοξικό το Γιώργο Παπανδρέου και άνθρωποι που ήταν υπουργοί και στενοί συνεργάτες του κάνουν ότι δεν άκουσαν!
Είναι δε αξιολύπητη και η στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο αυτό, που δέχονται στο κόμμα τους οποιονδήποτε, ακόμα κι αν τους έχει βρίσει στο παρελθόν. Χωρίς ιδεολογία, χωρίς αξίες, χωρίς τσίπα. Όλα αυτά βέβαια ευτελίζουν και απαξιώνουν την πολιτική στα μάτια των πολιτών και εν τέλει ζημιώνουν τη Δημοκρατία.
Αφού οι ίδιοι δεν ντρέπονται να ξεφτιλίζονται, εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο. Ό,τι και να πούμε, δεν μπορούμε να τους μειώσουμε περισσότερο απ’ όσο μείωσαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Να ξέρουν και αυτοί που φεύγουν και όσοι τους υποδέχονται ότι η Δημοκρατική Παράταξη άντεξε πολλούς τέτοιους καιροσκόπους στο παρελθόν. Θα αντέξει και τώρα.

Ποια είναι η άποψή σας για τους πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις πρώτες εβδομάδες κάποιες καλές προθέσεις, αλλά μέχρι σήμερα, αν εξαιρέσουμε λίγους τομείς (λχ το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών), δεν έχει επιδείξει σημαντικό έργο. Πολλές εξαγγελίες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, με πολύ φτωχό έργο. Όπως είχα ξαναπεί, η επιτυχία της κυβέρνησης δεν θα είναι να κάνει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να «τρέξει» το Ελληνικό. Θα είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε μην χρειάζονται εκατοντάδες ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να ολοκληρωθεί μια επένδυση.Γνωρίζουμε όλοι πόσο αποθαρρυντική είναι συχνά η ελληνική νομοθεσία και η γραφειοκρατία. Το πολιτικό θάρρος δεν μπορεί να εξαντλείται στα Εξάρχεια.
Ταυτόχρονα οι παλαιοκομματικές συνήθειες της δεξιάς παράταξης φαίνεται ότι δεν αποβάλλονται. Εκεί που το ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το OPENgov, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε επιλογές διοικητών νοσοκομείων με τη γνωστή διαδικασία, που εν τέλει εξελίχτηκε σε φιάσκο, απέδειξε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της ΝΔ και απογοήτευσε ακόμα και τα στελέχη της. Φάνηκε στην υπόθεση της επιχορήγησης των εφημερίδων, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ και μετά την κατακραυγή την ανακάλεσε. Με την επιλογή του Παπαθανασίου για τη θέση του προέδρου στα ΕΛ.ΠΕ. η ΝΔ δηλώνει ευθέως ότι το 15,6% έλλειμμα του 2009 δεν ήταν ένα λάθος του Καραμανλή ή του Παπαθανασίου ή του Αλογοσκούφη αλλά μια επιλογή του κόμματος.
Η κυβέρνηση ξόδεψε τους πρώτους εύκολους 6 μήνες σε επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων χωρίς να λύσει κανένα πρόβλημα. Δεν έχω δει κάποια σοβαρή θεσμική μεταρρύθμιση. Για μια κυβέρνηση, το να είναι απλώς καλύτερη από την κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι μεγάλος στόχος ούτε σπουδαίο επίτευγμα. Αντίπαλος είναι τα προβλήματα της χώρας.

Ενδιαφέρεστε να ασχοληθείτε πιο ενεργά με την πολιτική ;

Η δεκαετία που πέρασε ήταν δεκαετία μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Τη βιώσαμε όλοι επαγγελματικά και προσωπικά. Η πενταετής διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν περίοδος που η οικονομική κρίση έγινε θεσμική και αξιακή. Θέλω η χώρα να τα ξεπεράσει αυτά. Πρέπει να επαναφέρουμε την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, να αποκαταστήσουμε το κύρος της πολιτικής, ώστε να μπορέσουμε όλοι να ζήσουμε στην Ελλάδα που δικαιούμαστε, με συνθήκες ευημερίας και προοπτικής. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε και γι’ αυτό προσπαθώ.

Είστε ευχαριστημένος με τον τρόπο λειτουργίας του Κινήματος στα Τρίκαλα;

Τα μέτρια ποσοστά του ΚινΑλ του δίνουν μια ευκαιρία: να ξαναδημιουργηθεί από την αρχή. Από τη βάση. Οφείλουμε να βρούμε τους ανθρώπους του σήμερα, τις κοινωνικές δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν και καταπιέζονται. Αυτούς που ονειρεύονται κάτι καλύτερο για τη χώρα. Αυτό δεν θα το κάνει η ηγεσία – πρακτικά δεν μπορεί. Πρέπει να γίνει σε τοπικό επίπεδο, να ακούσουμε και να εκφράσουμε το μέλλον της χώρας, ώστε όχι μόνο να έχουμε πολιτικό μέλλον αλλά – κυρίως – να είμαστε εθνικά χρήσιμοι. Όχι με όρους και συνθήματα του 1970 ή του 1990, αλλά με προβληματισμούς και απαντήσεις για το 2020 και το 2030. Αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλες τις τοπικές οργανώσει του Κινήματος.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ ΚΙΝ.ΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές προκάλεσε αναταράξεις στον χώρο και δυσαρέσκεια σε στελέχη που διαφωνούσαν με αυτή την σύμπραξη. Εσείς τι πιστεύετε;

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοκητικών εκλογών δεν επηρεάζεται μόνο από τέτοιες συγκυρίες. Αν δούμε το παράδειγμα των δήμων Τρικκαίων και Μετεώρων φαίνεται ότι είναι πιο σύνθετο και παράγοντες όπως η συγκυρία, η επικοινωνία, οι αντίπαλοι σίγουρα παίζουν ρόλο.
Όμως πίστευα και πιστεύω ότι η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρό πολιτικό λάθος. Σε τοπικό εκλογικό επίπεδο μάλλον δεν πρόσφερε τίποτα. Είναι κοινό μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συγκροτήσει ψηφοδέλτια στους 4 δήμους του Νομού, εξ ου και σύρθηκε (και παρέσυρε και δικά μας στελέχη) σε μια συνεργασία που έσωσε το ΣΥΡΙΖΑ από το διασυρμό και δημιούργησε εσωστρέφεια στο χώρο μας.
Το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία ιδεολογική συγγένεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον τυχοδιωκτισμό και τον αμοραλισμό στην πολιτική, καλλιέργησε συνειδητά το διχασμό των Ελλήνων, έπαιξε με την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, γελοιοποίησε τους θεσμούς, συγκυβέρνησε εξ επιλογής και αρμονικά με τους ΑΝΕΛ, δε σεβάστηκε το Σύνταγμα ούτε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είχε βάλει στόχο να κλείσει τους πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές, πολέμησε την ελευθεροτυπία, προσπάθησε να δημιουργήσει μια καινούργια διαπλοκή, διέλυσε ό,τι δεν μπορούσε να ελέγξει. Δεν τους αρκούσε η κυβέρνηση, ήθελαν την Εξουσία, την οποία στο μυαλό τους την έχουν ως κάτι ενιαίο. Είναι προϊόν πολιτικής τύχης και εθνικής ατυχίας. Όλα τ’ άλλα είναι μισόλογα.
Μ’ αυτούς τους ανθρώπους κι αυτό το χώρο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Η εκλογική επιτυχία σε ένα δήμο δεν μπορεί να θεωρείται σημαντικότερη από τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα.
Δυστυχώς όμως ο πειραματισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών στοίχησε εκλογικά και στις εθνικές εκλογές. Το εκλογικό σώμα δε συγχώρησε την ασάφεια. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Μαθαίνουμε και προχωράμε.

Ποια θεωρείτε ως μείζονα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο νομό Τρικάλων;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νομού (όπως και της χώρας) είναι η ανάπτυξη. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης θα δώσουμε λύση στην ανεργία, στο ασφαλιστικό και πιθανώς και στο δημογραφικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμος και περιφέρεια) έχει σοβαρότατο ρόλο να παίξει. Είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα, είτε μιλάμε για την εκπαίδευση, είτε για τις υποδομές, είτε για τις νέες τεχνολογίες, είναι λάθος η αντίληψη ότι η ανάπτυξη θα έρθει κεντρικά, με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρέπει σε τοπικό επίπεδο να κινητοποιηθούν όλοι, να αξιοποιήσουν διαθέσιμους πόρους, να αντιγράψουν καλές πρακτικές, να εφεύρουν λύσεις και ευκαιρίες. Ακόμα και σε ζητήματα που χρειάζονται νομοθετική αντιμετώπιση, η επισήμανσή τους αναγκαστικά ξεκινάει τοπικά. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καλός δήμαρχος δεν είναι αυτός που ρίχνει άσφαλτο αλλά αυτός που προσελκύει επιχειρήσεις και δημιουργεί ανάπτυξη στο δήμο του.

Δες επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Νατάσα Παπαστάθη: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια καλλιτεχνικής και μουσικής ανόδου στην πόλη μας

Οι Τρικαλινοί αγαπούν την μουσική κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τη γέννηση πολλών μεγάλων συνθετών ...