Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2020
trikaladay.gr / Κόσμος / Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τον «νόμο δουλείας» στην Ουγγαρία

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τον «νόμο δουλείας» στην Ουγγαρία

Χιλιάδες Ούγγροι πραγματοποίησαν αργά χθες το βράδυ πορεία διαμαρτυρίας προς το προεδρικό μέγαρο στην Βουδαπέστη, διαμαρτυρόμενοι για την επικύρωση την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας Γιάνος Άντερ εργατικού νόμου, ο οποίος χαρακτηρίζεται «νόμος δουλείας».

Η χθεσινή διαδήλωση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ η αντιπολίτευση προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο αυτόν. Αυτός εισάγει, σύμφωνα με τους επικριτές του συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίστηκε χθες την μεταρρύθμισή του αυτή στον τομέα της απασχόλησης δηλώνοντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ότι σκοπός της είναι «απλά να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο» και χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές.

«Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια», σχολίασε επίσης ο Ορμπάν αναφερόμενος και πάλι στους διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονταν για πρώτη φορά από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.

Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν προειδοποιήσει για ενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.

Την οργή των διαδηλωτών χθες το βράδυ είχε προκαλέσει και δεύτερος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν, τον οποίο επικύρωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας την εβδομάδα αυτή, ο οποίος αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος αυτός προβλέπει την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.
nooz

Δες επίσης

Φωτογράφος κάνει τα όνειρα άρρωστων παιδιών πραγματικότητα!!!

  Φωτογράφος κάνει τα όνειρα άρρωστων παιδιών πραγματικότητα. O 37χρονος Βαν Νταλ εδώ και σχεδόν ...