Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Στο στόχαστρο του Εισαγγελέα 31 εισπρακτικές

Στο στόχαστρο του Εισαγγελέα 31 εισπρακτικές

Τουλάχιστον 31 εισπρακτικές εταιρείες – και ορισμένες που στο μεταξύ έχουν κλείσει – βρίσκονται στο στόχαστρο της Εισαγγελίας, ενώ περίπου 50 άτομα – μεταξύ τους δικηγόροι και μέλη του ΔΣ των εταιρειών – θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για κακουργηματικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, μεταξύ των κατηγοριών είναι και η νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες (“ξέπλυμα”), καθώς ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς ατόμων που συνδέονται με τις εν λόγω εταιρείες συνδέονται με παράνομες πρακτικές που ακολουθούσαν και θεωρούνται εγκληματικό προϊόν.

Πριν την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών η δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση των εισπρακτικών εταιρειών, η οποία εκκρεμούσε στα γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών επί 8 χρόνια, κινδύνευε να τεθεί στο αρχείο.

Αυτό συνέβη επειδή οι σχετικές καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, που είχαν γίνει με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Δημήτρη Παξινού, δεν προσδιόριζαν πρόσωπα, αλλά μόνο εγκληματικές πράξεις, γεγονός που οδηγούσε την έρευνα στο μηδέν καθώς δεν μπορούσαν να προσωποποιηθούν τα διερευνώμενα αδικήματα.

Η λύση δόθηκε με παραγγελία του εισαγγελέα στο ΣΔΟΕ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξε λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία συνδέονταν με τις εισπρακτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τα ποσά που βρέθηκαν να οδηγήσουν στην κλήση υπόπτων για ανωμοτί εξηγήσεις για τουλάχιστον τέσσερα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα για:

Παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, με την επιβαρυντική μορφή του άρθρου 22 παρ. 4 και 6, επειδή προκύπτει σκοπός οφέλους, παράνομη βία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, που αφορά το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο αποκόμισαν οι εισπρακτικές.

Σημειώνεται πως ο νόμος που προβλέπει τη λειτουργία εισπρακτικών εταιρειών θέτει ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, όπως ότι: η όχληση επιτρέπεται μόνο μετά την πάροδο 10 ημερών από τότε που η απαίτηση κατέστη ληξιπρόθεσμη και μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ απαγορεύεται η διαβίβαση στοιχείων σε τρίτους και επιπλέον ότι ναι μεν οι κλήσεις καταγράφονται, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δικαστικά προς βλάβη του οφειλέτη.

Παράλληλα διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο μπορεί να ζητήσει ο οφειλέτης για να στραφεί εναντίον των εταιρειών με καταγγελία, ενώ είναι παράνομο οι εισπρακτικές εταιρείες, αφού καταγράφουν τις συνομιλίες με τους οφειλέτες, στη συνέχεια να συντάσσουν “πρακτικά”, τα οποία εμφανίζουν ως απόδειξη νέας συμφωνίας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες, που κατά πληροφορίες έχει συγκεντρώσει ο εισαγγελέας ο οποίος διενεργεί την έρευνα, υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονται ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, ενώ πολλές φορές προβαίνουν και σε απειλές προς τους μικροοφειλέτες λέγοντάς τους ότι θα εκδοθούν σε βάρος τους διαταγές πληρωμών ή θα ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ.

Ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες στην ουσία “ενοικιάζουν” το ονοματεπώνυμο νέων, κατά κανόνα, δικηγόρων και εν συνεχεία οι υπάλληλοί τους τηλεφωνούν σε μικροοφειλέτες ως συνεργάτες των δικηγορικών αυτών γραφείων, επικαλούμενοι το όνομα του δικηγόρου, ενώ εάν ο μικροοφειλέτης απουσιάζει, οι υπάλληλοι της εισπρακτικής αφήνουν μήνυμα λέγοντας ότι πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσει με το δικηγορικό γραφείο.

Πηγή: Έθνος

Δες επίσης

Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη – Οι καταγγελίες για παρακολούθηση και απειλές

Στα ακροατήρια των ποινικών δικαστηρίων κατέληξε εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών, στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από εκατέρωθεν καταγγελίες ...

Αφήστε μια απάντηση