Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Στα Τρίκαλα η συγκλονιστική ιστορία για τον «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641»

Στα Τρίκαλα η συγκλονιστική ιστορία για τον «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641»

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641» παρουσιάζεται στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:30. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Τρικάλων και την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.
Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, όπου μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του. Εκεί βίωσε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια. Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε το 1927 στην Άρτα όπου και έζησε ως το έτος 1961, για να πάρει κι αυτός, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων επιζώντων Εβραίων, το δρόμο για την Αθήνα. Σήμερα ζει στη Γλυφάδα.
Την ίδια τύχη με τους 352 της Άρτας, είχαν οι 250 της Πρέβεζας, οι 1725 των Ιωαννίνων κλπ. 5.200 Εβραίοι της Ηπείρου, του Αγρινίου, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Καρδίτσας, του Βόλου και της Αθήνας, που στοιβάχτηκαν στην αμαξοστοιχία της ντροπής και του θανάτου, για να φτάσουν τη 10η Απριλίου στο στρατόπεδο του Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Εκεί θα βρουν αμέσως τραγικό θάνατο οδηγούμενοι στα κρεματόρια τα παιδιά με τις μητέρες τους, οι ηλικιωμένοι και οι αδύναμοι προς εργασία.
Για το βιβλίο μιλούν η Ξένια Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, Υπότροφος Αριστείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «Αλμπέρτος Ναρ», και ο Σωτήρης Αδάμος, φιλόλογος. Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Σοφία Αλεστά, αντιδήμαρχος Τρικκαίων. Παρεμβαίνει ο Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος. Την εκδήλωση χαιρετίζουν ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, ο Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, και η Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων.
Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με αφήγηση του ήρωα του βιβλίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος θα στείλει και χαιρετισμό για την εκδήλωση.

Δημήτρης Χρήστου Βλαχοπάνος
Ένα σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 33 χρόνια.
Ιδρυτικό μέλος πολιτιστικών και επιστημονικών συλλόγων, στελέχωσε από θέσεις ευθύνης το συνδικαλιστικό και πολιτιστικό κίνημα για πολλά χρόνια. Πρόεδρος ΕΛΜΕ Εορδαίας Κοζάνης και ΕΛΜΕ Άρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, του συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου κ.λπ.
Έλαβε μέρος σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες επιστημονικού και πνευματικού χαρακτήρα. Δημοσιεύει άρθρα, κριτικές και κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο.
Έχει κυκλοφορήσει τις ποιητικές συλλογές: «εν κινήσει», «γράμματα ιάματα», «Του έρωτα και του μύθου», και «Τ’ ουρανού και της θάλασσας». Τα μυθιστορήματα «ΚΟΜΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΙ», «Λίγο πριν τα σύννεφα», «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» και «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641». Τη συλλογή διηγημάτων «Πηγάδια και πήγασοι – αφηγήματα της δραχμούλας» και τα χρονικά «Άι Κομμένο – της άσβεστης μνήμης» και «Πάμε μια βόλτα στο Θηλέων».
Παράλληλα συμβάλλει στην προβολή του ολοκαυτώματος του Κομμένου μέσα από ντοκιμαντέρ κεντρικών καναλιών, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα, δημοσιεύματα στον τύπο κ.λπ.
Στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του επιμελήθηκε μια σειρά από έντυπα της Νομαρχίας Άρτας, με θέματα πολιτισμού και παράδοσης.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Δες επίσης

Επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων προς τους υπουργούς Χρ. Σταικούρα και Κ. Σκρέκα

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών – Κο. Σταϊκούρα Χρ. – Κοιν.: – – Υπουργό Ανάπτυξης ...