Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα, στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

Συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα, στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Βουλευτή Ν. Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα, φιλοξένησε στην τελευταία της έκδοση τη εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Ο κ. Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στάθηκε στην ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα μας μια άλλη πολιτική που θα την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Αναλυτικά:

– Πρόσφατα από το βήμα του ΕΒΕΑ αναφερθήκατε στην ανάγκη να υπάρξει «εθνική συνεννόηση στο δημοσιονομικό πρόβλημα, τη διαχείριση του χρέους, την παιδεία και την ανάπτυξη». Τι εννοείται και πόσο απέχει αυτή η πρόταση σας από την «συναίνεση» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνητική ψήφιση μιας συμφωνίας με τους δανειστές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καταρχήν η ζωή όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων δεν είναι θέμα μιας παράταξης ή ενός κόμματος. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν κάνει πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια, περιθώρια για νέες επώδυνες δοκιμασίες για τη χώρα μας και για τους συνανθρώπους μας δεν υπάρχουν. Δυστυχώς η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, φέρνει χειρότερα μέτρα όχι μόνο από το email Χαρδούβελη όπως παραδέχονται ποια ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και από ότι θα μπορούσε να φανταστεί και ο ποιο απαισιόδοξος Έλληνας.
Συνεννόηση σε τρεις βασικούς πυλώνες Δημοσιονομικό-Φορολογική πολιτική, Ανάπτυξη και βέβαια Παιδεία, προϋποθέτει καταρχήν σοβαρές και υπεύθυνες διαπιστώσεις και κοινή συνείδηση της πραγματικότητας. Μέσα από ειλικρινή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πρέπει να οδηγηθούμε σε μια εθνική χάραξη στρατηγικής στους βασικούς αυτούς άξονες από την οποία δε θα αποκλίνουμε, με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ευημερία για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα .
Αυτό που πρότεινα διαφέρει ριζικά από μια πρόσκαιρη ad hoc συναίνεση σε μια πιθανή συμφωνία που θα φέρουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη και βιώσιμη πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας.
Η διαφορά λοιπόν της εθνικής συνεννόησης και της συζητούμενης από πολλούς συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής: αναφέρομαι σε μια δυναμική και δημιουργική διαδικασία και όχι σε μία στατική και τυφλή διαδικασία, περιορισμένη σε ένα χρονικό σημείο αναφοράς και εγκλωβισμένη σε μία ασυνεχή πράξη ή ενέργεια

– Κατ’ επανάληψη έχετε εκφράσει φόβους ως προς το θέμα της απώλειας κοινοτικών πόρων. Ποια στοιχεία σας οδηγούν σε αυτή την επισήμανση και ποιο το αποτύπωμα της δικής σας θητείας; Στο πρώτο τετράμηνο της νέας διακυβέρνησης υπάρχουν αναπτυξιακοί τομείς στους οποίους με στοιχεία η χώρα μας έχει υποχωρήσει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια είχαμε πετύχει κατακόρυφη αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων: από 41,3% τον Ιούνιο του 2012, όταν η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε την εξουσία, ανεβήκαμε στο 88% στο τέλος του 2014. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες σε απορροφητικότητα. Το δίμηνο Νοέμβριου – Δεκεμβρίου 2014 είχαμε απορροφήσει περισσότερα από 1,2 δις και όλο το χρόνο περίπου 5,5 δις. Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο 5μηνο του 2015 έχει απορροφήσει μόλις 411 εκ
Κι όμως ως μόλις παρέλαβα ως Υπουργός Ανάπτυξης και παρόλο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδηγούμασταν σε εκλογές, το Νοέμβριο του 2014 ψηφίσαμε ένα συνεκτικό Νόμο, τον 4314/2014 για να μη χάσει η νέα κυβέρνηση ούτε ώρα ούτε ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Με το νέο νόμο επιχειρήσαμε να δώσουμε δυναμική εκκίνηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του συστήματος διαχείρισης των Κοινοτικών πόρων, να απλουστεύσουμε και να επιταχύνουμε διαδικασίες για να μεγιστοποιήσουμε απορροφήσεις, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η σημερινή κυβέρνηση βρήκε έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο, το υιοθετεί, δεν προχώρησε όμως εγκαίρως στη δευτερογενή νομοθεσία με την έκδοση διοικητικών πράξεων και Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούσαν στη δομή των νέων υπηρεσιών διαχείρισης και στην εξειδίκευση των προγραμμάτων και έτσι όλα είναι παγωμένα. Και τώρα έρχεται η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Κ. Κρέτσου και προτείνει επιτροπεία με εκπροσώπους της Ευρωπαική Επιτροπής μέσα στο Υπουργείο Οικονομίας.
Έως το τέλος του 2015, από το παλιό και από το νέο ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 12 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας μια έκρηξη επενδύσεων που θα εκτίνασσαν την ανάπτυξη.
Κάθε μήνας που περνάει ισοδυναμεί με ένα δις χαμένο σε απλή αριθμητική. Έκλεισε ο Μάιος, 5 δις θα μπορούσαν να έχουν διοχετευτεί στην αγορά, 5 δις βιώσιμων επενδύσεων θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί. Κάθε δις βιώσιμης επένδυσης συντηρεί ή δημιουργεί περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας. Δεν έγινε. Έχουν χαθεί πάνω από 50.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που θα λύτρωναν 50.000 οικογένειες.
Αντί γι’ αυτό, το κύριο μέλημά τους είναι πως θα επαναπροσλάβουν την κομματική τους πελατεία στο δημόσιο στέλνοντας το λογαριασμό στους υπόλοιπους Έλληνες με νέους φόρους.
– Από τα παραπάνω διαφαίνεται η διάθεση απόδοσης ευθυνών προς τον διάδοχο σας υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Υποδομών κ. Γιώργο Σταθάκη. Είναι όμως τελικά θέμα ατομικών επιλογών και προσώπων ή ευρύτερο ζήτημα πολιτικής διαχείρισης κρίσιμων τομέων της οικονομίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το θέμα δεν ποιος φταίει. Ούτε υπάρχει διάθεση κινδυνολογίας. Η κριτική που απευθύνω έχει σα στόχο να ξυπνήσει τους κυβερνώντες για να καταλάβουν την ζημιά που γίνεται στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνία. Κατανοώ την έλλειψη εμπειριών από πραγματική αγορά και από διοίκηση αλλά δυστυχώς ξοδεύουν χρόνο για να μάθουν, χρόνο που δεν περισσεύει στη χώρα. Ακούω για παράδειγμα από την μια τον κ. Βαρουφάκη να περιγράφει τις εύηχες αλλά ατέρμονες θεωρίες του και από την άλλη βλέπω μια οικονομία να πνίγεται από την ασφυξία των επιλογών του και της κυβέρνησης. Ωραίες οι θεωρίες στα αμφιθέατρα και στα ΜΜΕ, αλλά τι ωφελούν αν χρεωκοπήσει η πραγματική οικονομία.
Μια επιτυχημένη διακυβέρνηση χρειάζεται γνώση της πραγματικής οικονομίας, της αγοράς, του περιβάλλοντος που επιχειρείς να διαμορφώσεις, των προβλημάτων που αν δεν γευτείς ο ίδιος δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθός τους.

– Παρακολουθούμε την κριτική σας ως προς τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, όμως σπάνια ακούγονται φωνές αυτοκριτικής για την ήττα στις πρόσφατες εκλογές της δικής σας παράταξης. Αν όλα πήγαν καλά, τότε γιατί η συγκυβέρνηση σας με το ΠΑΣΟΚ καταψηφίστηκε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γιατί αναγκαστήκαμε να πάρουμε επώδυνα μέτρα λόγω της καταστάσεως στην οποία βρήκαμε τη χώρα χωρίς να εξηγήσουμε επαρκώς στους συμπολίτες μας, τι παραλάβαμε και που πρέπει να πάμε. Θα θυμίσω ότι το 2012 που παραλάβαμε τη χώρα ή ύφεση ήταν 6,7% οι ακαθάριστες επενδύσεις κατρακυλούσαν με ρυθμό 28,7%, η ιδιωτική κατανάλωση με 7,8% και η ανεργία αυξάνονταν με ρυθμό 1% το μήνα!
Και όμως μέσα σε δύο μόλις χρόνια το 2014 η Ελλάδα είχε ρυθμό ανάκαμψης +0,8% πτώση ανεργίας από 28% το Νοε 2013 στο 25,7% τον Ιαν 2015, αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης 1,4% και ακαθάριστων επενδύσεων 2,7%. Τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί και πολλοί και ιδιαίτερα οι άνθρωποι της αγοράς βλέπανε σταδιακά τα πράματα να πηγαίνουν καλύτερα.
Θα είναι μοναδικό αρνητικό επίτευγμα η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κάνει τόσο μεγάλο κακό στη χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μόλις σε 100 ημέρες. Να καταφέρει να μετατρέψει την ανάπτυξη ξανά σε ύφεση ενώ η ανεργία να αρχίσει για άλλη μια φορά να αυξάνεται.

Και βέβαια στη διακυβέρνησή μας δεν έγιναν όλα σωστά. Και λάθη υπήρξαν και αδικίες, αλλά όλα αυτά σταδιακά είχαν αρχίσει να διορθώνονται. Ποιος θυμάται ότι για πρώτη φορά δώσαμε επίδομα τέκνων από το 1ο παιδί, ότι αυξήσαμε το αφορολόγητο στους μισθωτούς και συνταξιούχους από 5000 στις 9500 ευρώ, ότι αυξήσαμε την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ το 2014 μειώσαμε επιπλέον τον ειδικό φόρο, ότι μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% που τώρα πάνε να το αυξήσουν ξανά, ότι μειώσαμε την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% που επίσης πάνε να αυξήσουν, ότι την πρώτη χρονιά μειώσαμε οριζόντια 15% το τότε χαράτσι της ΔΕΗ. Και όλα αυτά διατηρώντας δημοσιονομική ισορροπία που σήμερα πάλι αναζητείται.
Βρέθηκε όμως ξανά μια παράταξη που προεκλογικά μοίρασε 12 δις χωρίς να υπάρχουν, υποσχόμενη από τη μια, μείωση ή και κατάργηση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, και από την άλλη αύξηση κοινωνικών και κρατικών δαπανών. Πήρε την εξουσία και τώρα καλείται να αυξήσει φόρους και να μειώσει κρατικές και κοινωνικές δαπάνες.

– Σε μείζον θέμα κι επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης είχε εξελιχθεί αυτό του ανοίγματος μιας σειράς αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων που σε μεγάλο βαθμό οδήγησαν τη ΝΔ σε απομάκρυνση από κοινωνικές ομάδες που πάγια τη στήριζαν. Να θυμίσω την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, την υπέρμετρη φορολόγηση προς τις επιχειρήσεις, τον ίδιο καλά – καλά τον ΕΝΦΙΑ ή τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της α’ κατοικίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Είναι αλήθεια ότι ενώ πολλές μεταρρυθμίσεις ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, προκάλεσαν αντιδράσεις και θύμωσαν πολλές κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στήριζαν και στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό έγινε κυρίως διότι δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο για τα καλά που θα είχαν αυτές οι αλλαγές τελικά στην οικονομία και την κοινωνία. Σε πολλές περιπτώσεις φαινόταν μια «σκληράδα» από την κυβέρνηση, ενώ ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε μια χώρα δυνατή και περήφανη χωρίς την ανάγκη των ξένων δανειστών.
Ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα είναι ένα παράδειγμα μιας προσπάθειας να μειωθούν τα βάρη διευρύνοντας τη φορολογική βάση και κάνοντας ποιο δίκαιη την κατανομή. Δεν επικοινωνήσαμε ικανοποιητικά ότι στο πρόγραμμά μας ήταν η περαιτέρω σταδιακή μείωσή του και η απόδοσή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά όμως ήταν πολύ ποιο έντιμη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα που υποσχέθηκε κατάργηση ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων ενώ τώρα βλέπουμε να φέρνει επιπλέον χαράτσια.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας να θυμίσω ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα 4 μήνες τώρα γι’ αυτά που υποσχέθηκε όπως διαγραφές δανείων, συσάχθεια κ.α. Αντίθετα σε όλα τα χρόνια τα δικής μας διακυβέρνησης η πρώτη κατοικία προστατεύτηκε ικανοποιητικά με το νομοθετικό πλαίσιο που είχαμε ψηφίσει.
Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στόχος μας ήταν ένας flat tax στο 15%. Ξεκινήσαμε να μειώνουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν όλα σε δύο χρόνια. Είχαμε εκλεγεί για τέσσερα. Δείτε τώρα τι ετοιμάζονται να φέρουν από νέους φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό γιατί εκβίασε την τότε κυβέρνηση και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές. Αντί να υλοποιήσει τις κάλπικες υποσχέσεις που έδωσε στο λαό για να ανέλθει στην εξουσία, τώρα φέρνει νέα φοροκαταιγίδα κα νέα λιτότητα.
– Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει και επί των ημερών σας για την προσέλκυση επενδυτών. Πως εξελίσσεται σήμερα αυτή η προσπάθεια; Υπάρχει ρεύμα προς τη χώρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για δύομιση περίπου χρόνια παλέψαμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από μεταρρυθμίσεις και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να καταπολεμήσουμε τη στρεβλή αντίληψη, η οποία επικρατούσε στη χώρα μας, ότι επιχειρηματικότητα και κοινωνία είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες. Η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με την ευκολία έναρξης μιας επιχείρησης από τη θέση 147 το 2012 στη θέση 36 το 2013. Και συνεχίζαμε. Ως παράδειγμα το Νοέμβριο του 2014 με υπουργική μου απόφαση καταργήσαμε την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας σε 897 διαφορετικά επαγγέλματα καταργώντας, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, τους σφραγιδοκράτορες και τη γραφειοκρατία, κατανοώντας από πρώτο χέρι ως άνθρωπος της αγοράς και παθών τη σημαντικότητα της απόφασης.
Πάνω από όλα προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην αγορά. Ως αποτέλεσμα μετά από πέντε χρόνια συνεχούς μείωσης, το 2013 ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο αυξήθηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι συνολικές ακαθάριστες εισροές στην Ελλάδα το 2013 ανήλθαν σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012. Μέσα σε μόλις ένα έτος είχαμε αύξηση 60% στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Συνολικά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά οριστικοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικής προστιθέμενης αξίας άνω των 37 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου TAP, του αεροδρομίου του Ελληνικού, των λιμανιών, των περιφερειακών αεροδρομίων, και πολλών άλλων ιδιωτικών έργων και ΣΔΙΤ. Και όλα αυτά μέσα σε δύο μόλις χρόνια.
Σήμερα η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια διώχνουν ξανά τις καταθέσεις από τις τράπεζες και τους επενδυτές από την χώρα μας.
Η Ελλάδα έχασε μοναδική ευκαιρία το 2015 να είναι έτος ολικής επαναφοράς στην ισχυρή ανάπτυξη. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να συνεννοηθούμε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε και να περιορίσουμε τουλάχιστον τη ζημιά που προκαλείται από τη νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (19-25/03/2024)

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Χρυσάνθου και Δαρείας των μαρτύρων  γιορτάζουν: Χρύσανθος-Χρυσάνθη * Από χτες εισήλθαμε στη Μεγάλη Σαρακοστή ...

Αφήστε μια απάντηση