Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2019
trikaladay.gr / Κόσμος / Ραγδαία αύξηση Αλβανών που ζητούν άσυλο σε χώρες της ΕΕ

Ραγδαία αύξηση Αλβανών που ζητούν άσυλο σε χώρες της ΕΕ

Η πρώτη έκθεση της FRONTEX για το 2015, που δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό κανάλι «Top Channel» των Τιράνων, αποκαλύπτει τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των Αλβανών πολιτών, που ζητούν άσυλο από χώρες – μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο στης πρώτες πέντε εβδομάδες του 2015, συνολικά 1847 Αλβανοί, ζήτησαν άσυλο, ποσοστό δηλαδή σε ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 236%, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014. Απ΄αυτούς, 1.668 αιτούντες άσυλο καταγράφηκαν στη Γερμανία, 106 στη Σουηδία, 52 στο Βέλγιο, 15 στην Ελβετία και 2 στο Λουξεμβούργο.

Η «ξαφνική» αυτή αύξηση των Αλβανών αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού με έδρα τη Βαρσοβία, συνέβαλε στη σημαντική αύξηση των συνολικών αιτήσεων, που καταγράφηκαν στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στης πέντε αυτές ευρωπαϊκές χώρες, που «πλήττονται» από το φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το 90% των αιτήσεων για άσυλο, υποβάλλεται από τους πολίτες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη) στην Γερμανία, η οποία παραμένει ο ιδανικός προορισμός, κυρίως για Αλβανούς και Σέρβους. «Η Γερμανία καταγράφει σημαντική αύξηση των αιτήσεων κατά 57%, κυρίως λόγω της απρόσμενης αύξησης των αιτήσεων από Αλβανούς» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Η FRONTEX αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο, από τις χώρες αυτές στο χώρο Σένγκεν, κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 εβδομάδων του τρέχοντος έτους, ανήλθε στους 5539, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 39%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2014.

Όμως, παρά τη σημαντική αύξηση των Αλβανών αιτούντων άσυλο, η Σερβία συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 42% (2.334 αιτήσεις), ακολουθούμενη από την Αλβανία 33%, ΠΓΔΜ με 12%, Βοσνία Ερζεγοβίνη με 11% και το Μαυροβούνιο με 2%. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Αλβανοί είναι η εθνικότητα με την υψηλότερη αύξηση, με 93%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2014, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους Σέρβους πολίτες είναι αλβανικής καταγωγής, από την κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία.

ΑΠΕ

Δες επίσης

Ντροπιαστικό βίντεο: Καθηγήτρια ξυλοκόπησε άγρια μαθήτριά της (φωτο)

 Σοκάρουν οι εικόνες από το περιστατικό. Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες από την… ...

Αφήστε μια απάντηση