«Εξουδετερώστε» επί τόπου την αναβλητικότητα

Την επόμενη φορά που νιώσετε ότι θέλετε να αναβάλετε μια δραστηριότητα, δοκιμάστε μία από τις ακόλουθες στρατηγικές:

*Ξεκινήστε από τα «γρήγορα»

Μια καλή ιδέα για να ξεπεράσετε γρήγορα την τάση αναβλητικότητας είναι να ξεκινήσετε από τα μικρά πράγματα, που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν για να φύγουν από την «μέση». Δημιουργήστε λοιπόν μια μικρή λίστα με όλα όσα έχετε να κάνετε και καταγράψτε πόσο χρόνο θα σας πάρει καθένα από αυτά. Καθώς κοιτάζετε την λίστα σας, ξεκινήστε αμέσως από εκείνα που θα σας πάρουν γύρω στα πέντε λεπτά ή και λιγότερο. Έτσι όχι μόνο «μικραίνει» η λίστα σας αλλά αντλείτε και κίνητρο για να συνεχίσετε και με τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας.

*Μικρά βήματα

Εάν κάποια δραστηριότητα ή project προκαλεί ανησυχία ή είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τότε θα ήταν καλό να το σπάσετε σε μικρότερα βήματα, καθώς έτσι θα το αντιμετωπίζετε πιο εύκολα. Ορίστε ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα ολοκληρώνετε κάθε κομμάτι εντός ενός χρονικού πλαισίου και παραμείνετε συνεπείς σε αυτό. Καθώς ολοκληρώνετε κάθε κομμάτι, η μετάβαση στο επόμενο θα γίνεται ευκολότερη, αφού θα τονώνεται το ηθικό σας και θα αυξάνεται η παραγωγικότητά σας. Ταυτόχρονα, είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσετε την προσπάθειά σας μέχρι τέλους αν βλέπετε ότι υπάρχει πρόοδος κι ότι η προσπάθειά σας αποδίδει. 

Μακροπρόθεσμες λύσεις

Ορισμένες μακροπρόθεσμες λύσεις για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα, περιλαμβάνουν:

*Χρησιμοποιείστε την ενέργειά σας «έξυπνα»

Τα επίπεδα ενέργειας είναι διαφορετικά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας για αυτό είναι σημαντικό να την «χρησιμοποιείτε» έξυπνα. Δοκιμάστε λοιπόν να υλοποιήσετε τις πιο δύσκολες δραστηριότητες τις ώρες εκείνες που νιώθετε ότι η ενέργειά σας βρίσκεται στα «ύψη» ή που αισθάνεστε περισσότερο αποδοτικοί. Κατά αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να διαχειριστείτε τα δυσκολότερα σημεία με λιγότερο άγχος και θα συνεχίσετε πιο χαλαροί σε όλα τα υπόλοιπα.

*Αφήστε την τελειότητα

Αν και κάθε φαινόμενο αναβλητικότητας δεν «πηγάζει» απαραιτήτως από την τάση τελειότητας, σίγουρα αποτελεί έναν παράγοντα που την επηρεάζει σημαντικά. Αν εστιάσετε στην τελειότητα, τότε είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να αναβάλετε οτιδήποτε κι αν κάνετε, αφού μπορεί διαρκώς να βρίσκετε λάθη ή και αδυναμίες. Είναι σημαντικό να μάθετε να αγαπάτε το «αρκετά καλό», αφήνοντας τον εαυτό σας να προσπαθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, δίχως αρνητισμό.