Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019
trikaladay.gr / Ελλάδα / Ποιοι θα έπαιρναν συντάξεις-μαμούθ έως 24.000 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου

Ποιοι θα έπαιρναν συντάξεις-μαμούθ έως 24.000 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου

Μπορεί ο νόμος Κατρούγκαλου να πετσόκοψε τις συντάξεις της πλειοψηφίας των συνταξιούχων, ωστόσο όπως αποδείχθηκε υπήρχαν κάποιες μεταβατικές διατάξεις που εξασφάλιζαν έως 24.000 ευρώ μηνιαίως σε συγκεκριμένους προνομιούχους.

«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογραμμίζοντας ότι έδωσε προφορική εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους και ότι θα έρθει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

O ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε τις βασιλικές συντάξεις
Σημειώνεται ότι μετά την αποκάλυψη, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε… βασιλικές συντάξεις τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η δυνατότητα δινόταν με μεταβατική διάταξη. Ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Εργασίας, με μπαράζ δηλώσεων, έκανε αντεπίθεση στον Γιάννη Βούτση και υποστηρίζει ότι δεν πρόλαβαν να εκδοθούν τέτοιες συντάξεις.

Η «ελίτ» που θα λάμβανε τις συγκεκριμένες συντάξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η κλειστή ομάδα που θα λάμβανε τις αυτοκρατορικές συντάξεις με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ήταν περίπου 1500 άτομα:

Διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί του πρώην ΕΤΑΑ
Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι του πρώην Ταμείου Νομικών
Διευθυντές ΔΕΚΟ
Δημοσιογράφοι
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να καθυστερούσε την έκδοση των συντάξεων μαμούθ σε συγκεκριμένους προνομιούχους προκειμένου να μελετήσει πως θα διαχειριστεί το ζήτημα. Ωστόσο, συνταξιούχος του ταμείου νομικών που βρισκόταν σε αναμονή για σύνταξη της τάξεως των 15.000 ευρώ, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι συντάξεις μαμούθ υπολογίζονται σε περίπου 1.500, με τις περισσότερες να ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και λιγότερες να ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ.

«Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να «μπλοκάρει» την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.

Βρέθηκε σύνταξη ύψους 23.571 ευρώ!
Εντωμεταξύ, σε σημερινό του δημοσίευμα, ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει μια σύνταξη ύψους 23.571 ευρώ, η οποία είχε εκδοθεί στις 28 Μαρτίου 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!Να σημειωθεί ότι η πρώτη καταγγελία για τις υπέρογκες συντάξεις έγινε στις 25 Ιουλίου. Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αναφερθεί, τότε, σε άλλο δημοσίευμά του σε συντάξεις ύψους έως 20.000 ευρώ που πήραν το «πράσινο φως» για να εκδοθούν, επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πετρόπουλος: Αναληθή αυτά που λέει ο Βρούτσης για τις συντάξεις
«Αυτά που λέει ο κ. Βρούτσης δεν είναι αληθή. Δεν έχουν δοθεί τέτοιες συντάξεις, αμφιβάλλω αν έχει δοθεί καμία. Εγώ επόπτευα την λειτουργία, δεν χορηγούσα συντάξεις. Oταν διαπίστωσα ότι προκύπτουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου είπα ότι δεν θα καταβληθούν τέτοιες συντάξεις. Μάλιστα, υπάρχει αγωγή από δικαιούχο υψηλής σύνταξης κατά στελεχών του ΕΦΚΑ διότι δεν της χορήγησαν το ύψος αυτό. Είναι αποδεδειγμένα αυτά που λέω γιατί ο ΕΦΚΑ δεν κατέβαλε αυτές τις συντάξεις», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον Real FM.

Αχτσιόγλου: Αποκρύπτει δεδομένα ο Βρούτσης, δημιουργεί ψευδή εικόνα
Στην γραμμή Πετρόπουλου και η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε σήμερα ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016, αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει» και αφού παραθέτει τα σχετικά στοιχεία σημειώνει πως «ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας». Σχολιάζει, δε, ότι «το γεγονός ότι ο κ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό».

Πηγή: iefimerida.gr

Δες επίσης

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα για 9.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει δύο νέα προγράμματα αντί για παρατάσεις. Τι θα κάνει το υπουργείο ...