Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Εντοπίζεται στην πρόσθια περιοχή του τραχήλου, μπροστά και εκατέρωθεν της τραχείας, έχει μάζα περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από 2 λοβούς (δεξιό και αριστερό), οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον ισθμό, ενώ ενίοτε υπάρχει και ένας ακόμα λοβός που ξεκινάει από τον ισθμό προς τα άνω και λέγεται πυραμοειδής.

Είναι ο «ένοχος» για την κούραση και τα περιττά κιλά;

Τον κατηγορούμε σχεδόν για όλα: για τα περιττά κιλά, την χαμένη μας ενέργεια ακόμη και για τα νεύρα μας. Ας δούμε αν όντως ο θυρεοειδής φταίει για όλα αυτά.

1. Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

Όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, κατά κανόνα θα έχετε κάποια συμπτώματα. Αν ο αδένας υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός), που είναι και το συχνότερο, τα συμπτώματα είναι:  ατονία, κούραση, υπνηλία, δυσκοιλιότητα, τα περιττά κιλά (επειδή μειώνονται οι καύσεις), αυξημένη αίσθηση κρύου, βραχνάδα, ξηρότητα του δέρματος, λεπτά και εύθραυστα μαλλιά, τριχόπτωση, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, αναιμία, θλίψη ή και κατάθλιψη, προβλήματα στα δόντια κ.ά.

2. Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Αντίθετα, όταν το πρόβλημα είναι ο υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία του αδένα), τα συμπτώματα είναι: ακριβώς τα αντίθετα: ταχυκαρδία, διάρροια, υπερένταση, απώλεια βάρους, υπέρταση, απώλεια οστικής μάζας, εφίδρωση, αίσθημα ζέστης, διαταραχές στα μάτια (κοκκινίζουν, είναι ξηρά, «τρέχουν» ή «κόβουν» τον ασθενή, υπάρχει φωτοφοβία ή ακόμα και σύσπαση του άνω βλεφάρου που δημιουργεί ένα «γουρλωτό», αγριωπό βλέμμα κλπ.) κ.ά.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, στην περίπτωση του υποκλινικού υπερθυρεοειδισμού και του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού, να μην υπάρχουν σαφή, αλλά άτυπα συμπτώματα.

Τα προβλήματα όμως αυτά μπορούν να θεραπευτούν με την κατάλληλη αγωγή και την κατάλληλη θεραπεία.

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα αυτά τείνουν να έχουν πολύ νάτριο και τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγουν το νάτριο. Η ύπαρξη υπολειτουργικού θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο του ατόμου για υψηλή αρτηριακή πίεση και το υπερβολικό νάτριο αυξάνει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.

Σόγια

Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση θυρεοειδούς ορμόνης, ειδικά αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Καλύτερα θα ήταν να μην το παρακάνετε με προϊόντα σόγιας, και να προτιμάτε τόφου. Αποφύγετε τις σκόνες για shakes, όπως και το γάλα σόγιας.

Καφές

Μην ανησυχείτε, μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε καφέ, αλλά με προσοχή. Αν παίρνετε χάπια για την πάθησή σας, όμως, δεν πρέπει να τα μπλέκετε με καφέ, καθώς περιέχει ένα οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό. Συνεπώς, περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα μετά τα φάρμακά σας για να πιείτε καφέ, ακόμα και αν είναι ντεκαφεϊνέ.

Γάλα

Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, το ασβέστιο που βρίσκουμε στο γάλα μπορεί να εμποδίσει την σωστή απορρόφηση των φαρμάκων σας. Συνεπώς, δεν πρέπει να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις ώρες αφού έχετε πάρει τα φάρμακά σας.

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που επηρεάζει αρνητικά ένα μικρό μέρος του πληθυσμού: όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, και όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Πιστεύεται όμως ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό θα ήταν καλό να περιορίσουν ή και να κόψουν την γλουτένη από την καθημερινότητά τους.

Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα

Τα λιπαρά βρέθηκαν ότι διαταράσσουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα φάρμακα για τον θυρεοειδή και μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά του να παράγει ορμόνες. Επιπλέον, συστήνεται να μην καταναλώνετε τηγανισμένα τρόφιμα και να μειώσετε την πρόσληψη λίπους από πηγές όπως το βούτυρο, η μαγιονέζα, η μαργαρίνη και τα λιπαρά κομμάτια κρέατος.

Σακχαρούχα τρόφιμα

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού του οργανισμού, κάτι που σημαίνει ότι είναι εύκολο να αυξηθεί το βάρος σας εάν δεν είστε προσεκτικοί. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υπερβολική ποσότητα ζάχαρης επειδή το μόνο που προσφέρουν τις περισσότερες φορές είναι πολλές θερμίδες.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα λατρεμένα μας σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν μια ουσία που εμποδίζει την σωστή απορρόφηση ιωδίου, συνεπώς δεν ενδείκνυνται ωμά για ασθενείς με προβλήματα στον θυρεοειδή. Το μαγείρεμα, όμως, τα κάνει πιο ασφαλή για κατανάλωση, και μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

.newsitamea.gr