Τετάρτη, 3 Ιούνιος 2020
trikaladay.gr / Ελλάδα / Οργή των δικαστών: Αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης!

Οργή των δικαστών: Αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης!

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζει τις τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, με πρώτη αυτής της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Η μεγαλύτερη δικαστική ένωση κανει λόγο για «αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατα της Δικαιοσύνης», τονίζοντας μάλιστα οτι πρώτη φορά ειναι τόσο έντονες. Δικαστές και εισαγγελείς ασκούν δριμεία κριτική στη Κυβέρνηση τονίζοντας πως οι ίδιοι δε νομοθετούν ούτε ασκούν οικονομική πολιτική αλλά αντίθετα όπως τονίζουν «Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη.
newsit

Δες επίσης

Κορονοϊός: 19 νέα κρούσματα στην Ελλάδα– 12 είναι ταξιδιώτες που έφτασαν από την Ντόχα του Κατάρ

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 19 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα ...

Αφήστε μια απάντηση