Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / «Ο Τσίπρας ζήτησε από τη Ρωσία δάνειο 10 δισ. για επιστροφή στη δραχμή»

«Ο Τσίπρας ζήτησε από τη Ρωσία δάνειο 10 δισ. για επιστροφή στη δραχμή»

Μέχρι τη Βουλή έφτασε ένα δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τη Ρωσία δάνειο 10 δισ. δολαρίων για τη μετάβαση στη δραχμή!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Ο Λεονίντ, ο Αλέξης και ο Παναγιώτης: Ο πρώην πράκτορας της ΚGB, το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ταξίδια στη Μόσχα και το δάνειο που δεν δόθηκε ποτέ», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ζήτησε από τη Μόσχα ένα δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων που θα το αξιοποιούσε για να υποστηριχθεί η δραχμή».

Το επίμαχο δημοσίευμα

«Όπως εμμέσως ομολόγησε στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός γνώριζε πως η εισαγωγή εθνικού νομίσματος δεν νοείται χωρίς το κράτος να διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Ζήτησε λοιπόν από τη Μόσχα ένα δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων που θα το αξιοποιούσε για να υποστηριχθεί η δραχμή», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί αορίστως για 5 δισ. δολάρια ως “προκαταβολή” για τον αγωγό South Stream. Αιτήματα για δάνεια σε δολάριο στάλθηκαν παράλληλα στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν υπέκυψε στον πειρασμό, αφού δεν θα είχαν κανένα όφελος αν συνέπρατταν σε ένα πλήγμα προς την ευρωζώνη. Μέσα στον “ενθουσιασμό του πρωτάρη”, περίσσεψαν τα αστραφτερά χαμόγελα και ουδείς υποψιάστηκε τη σκληρότητα των διεθνών σχέσεων. Στο οπλοστάσιο των ελληνικών ευρεσιτεχνιών εξέχουσα θέση κατείχε και η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου. Οι τίτλοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της νέας δραχμής. Ίσως γι” αυτό η Γερμανία, η οποία παρακολουθούσε με αυξανόμενο θυμό την… παγκόσμια διπλωματία της Αθήνας, ουσιαστικά “κατάσχεσε” τους υδρογονάνθρακες του μέλλοντος με την αυτόματη διοχέτευσή τους στο νέο Ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας…»

«Στο πρώτο πεντάμηνο της πρωθυπουργίας του ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Ρωσία δύο φορές. Η δεύτερη φορά ήταν την Παρασκευή 19 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη, όταν ενώπιον του κ. Πούτιν δήλωσε: “Είμαστε λαός της θάλασσας που δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσουμε σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια”. Καθώς τον άκουγε ο ρώσος ηγέτης, άφησε να του ξεφύγει ένα σαρδόνιο χαμόγελο. Όπως βεβαιώνουν πηγές που δεν επιτρέπουν διάψευση, ο κ. Τσίπρας ταξίδευσε στη Μόσχα έχοντας ήδη αποφασίσει το δημοψήφισμα ενώ ήταν απόλυτα προειδοποιημένος (και όχι μόνο από τον Μάριο Ντράγκι…) για το επερχόμενο κλείσιμο των τραπεζών. Για τον Πρωθυπουργό όμως οι κλειστές τράπεζες δεν ήταν “καταστροφή”. Ήταν ο καταλύτης που, με την κατάλληλη εκμετάλλευση, θα έσπρωχνε τους Έλληνες… σε νέες θάλασσες. Η αρχή του τέλους ήρθε το απόγευμα της Κυριακής του δημοψηφίσματος, όταν έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μάλλον δεν θα στηρίξει τη δραχμή – γι” αυτό και το “κλίμα ήττας” που “μυρίστηκε” ο κ. Βαρουφάκης μπαίνοντας περιχαρής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως την Τετάρτη 8 Ιουλίου, όταν ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαν σβήσει και οι τελευταίες ελπίδες. Τότε αποδέχθηκε ότι χωρίς συμφωνία “θα ανατιναχθεί το κράτος” και παραδόθηκε άοπλος στα χέρια της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ.

Τι είχε συμβεί; Γιατί έληξε άδοξα το θερμό ελληνορωσικό φλερτ; Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Ρωσία αντάλλαξε την Αθήνα με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Σχεδόν ταυτόχρονα με το ελληνικό δημοψήφισμα οι ηγέτες των φιλορωσικών περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας προκήρυξαν τοπικές εκλογές για το φθινόπωρο, που ερμηνεύονται ως βήμα απόσχισης, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Είναι ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρωσικής ισχύος στην Ουκρανία που οι οξυδερκείς αναλυτές στοιχηματίζουν ότι έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του πραγματιστή κ. Ρεσέτνικοφ. Και όχι μόνο αυτό. Κατά μία άποψη ο ρώσος βετεράνος διέσωσε παράλληλα και μια άλλη χώρα, τη χώρα μας, για την οποία γνωρίζει τόσο πολλά…», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ

Ερώτηση για το επίμαχο δημοσίευμα κατέθεσαν προς τον πρωθυπουργό 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δημοσιοποίησε και την επιστολή στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, σημειώνοντας «Η ερώτηση που καταθέσαμε προ ολίγου στον Π/Θ, γί’ αυτό το συγκλονιστικό δημοσίευμα. Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο;»

Δες επίσης

Γιάννης Καλλιάνος: Η σπαρακτική ανάρτηση για τον θάνατο του πατέρα του – «Σου ζητώ συγγνώμη, κάποιοι αδιάφοροι κανόνισαν για τη δική σου ζωή»

Με μια συγκινητική ανάρτηση ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του που ...

Αφήστε μια απάντηση