Τρίτη, 23 Απρίλιος 2019
trikaladay.gr / Άρθρα / Ο Θανάσης Λιούτας για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Ο Θανάσης Λιούτας για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Κάθε χρόνο, η 4η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στην ανάγκη αφύπνισης, πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας του καρκίνου. Η ημέρα αυτή συμβολίζει την ανάγκη να κατανοήσουμε την ασθένεια του καρκίνου, καθώς και ότι η πρόληψη σώζει.

Μέσα στα χρόνια, η διαχείριση του καρκίνου από τους ανθρώπους αποδείχθηκε δύσκολη. Ο μεγάλος πόνος και ο τρόμος «να μη μας συμβεί», κατέστησαν την ασθένεια αυτή ταμπού.

Με την εξέλιξη, όμως, της επιστήμης και της απόδειξης ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, γίνεται απόλυτα κατανοητό, ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι το βασικό και καθοριστικό βήμα.

Ο συμβολισμός της ημέρας αυτής είναι σημαντικός, καθώς οι άνθρωποι ωθούνται να μοιραστούν την προσωπική τους δοκιμασία και να αποδείξουν, τελικά, ότι ο καρκίνος δεν πρέπει να είναι ταμπού. Αντίθετα, είναι μια κατάσταση που μάχιμα και με πίστη πρέπει να αντιμετωπίζουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας την υποστήριξη που η πολιτεία οφείλει στους ανθρώπους που περνούν αυτή τη δοκιμασία, περιέγραψε τις άμεσες στοχεύσεις της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η επιτάχυνση των εξετάσεων διάγνωσης, η άμεση πραγματοποίηση της ακτινοθεραπείας, η διαμόρφωση ειδικών κέντρων για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο εκσυγχρονισμός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και η πολιτική μείωσης του κόστους των φαρμάκων, είναι ορισμένες από τις στοχεύσεις αυτές.

Η διεθνής επιστημονική έρευνα φέρνει συνεχώς στο φως επαναστατικές μεθόδους θεραπείας. Τη νίκη όμως μπορούμε να κατακτήσουμε, με προϋποθέσεις την πρόληψη και την ίση πρόσβαση στη θεραπεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις προτάσεις του, μάχεται ακριβώς γι’ αυτό.»

Δες επίσης

Θ. Λιούτας: «Είδος Υπό Εξαφάνιση η Μεσαία Τάξη στην Ελλάδα»

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει συνθλιβεί πραγματικά και οι πιέσεις για ολοένα και μικρότερο ...