Πέμπτη, 9 Απρίλιος 2020
trikaladay.gr / Ελλάδα / Νέα δεδομένα για τα παιδιά τριτέκνων και πολυτέκνων

Νέα δεδομένα για τα παιδιά τριτέκνων και πολυτέκνων

Σειρά αποφάσεων που ανατρέπουν ευεργετικές διατάξεις για παιδιά τρίτεκων και πολύτεκνων οικογενειών εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται πως χάνει προνόμιά της, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή σε περιπτώσεις η προσφυγή υποψηφίων -κυρίως στις σχολές αστυνομίας και πυροσβεστικής- που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 1481/1984 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των παιδιών πολυτέκνων για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων, καθώς και το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στις ίδιες σχολές, σε ποσοστό 4%.

Παράλληλα, το Εφετείο έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του Π.Δ. 53/1989 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης συνίσταται στο ότι ο νόμος 1481/1984, προβλέποντας θέσεις καταλαμβανόμενες μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου, έρχεται σε αντίθεση προς στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα, η εισαγωγή στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014-2015 εκδόθηκαν άλλες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ’ υπέρβασης εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές σε ποσοστό 35%.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ (αποφάσεις 986-988/2014) έκρινε αντισυνταγματικές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. μόνο για υποψήφιους που ηταν παιδιά τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
SHARE:

Δες επίσης

ΕΚΤΑΚΤΟ-Άγιο Φως: Δεν θα επιτραπεί η μεταφορά από τους δήμους

Σε σχέση με το Άγιο Φως, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ...

Αφήστε μια απάντηση