Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τη νεαρή Τρικαλινή ηθοποιό Δέσποινα Νημά

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τη νεαρή Τρικαλινή ηθοποιό Δέσποινα Νημά

Η Δέσποινα Νημά, είναι μια νεαρή συμπολίτισσα ηθοποιός, που επέστρεψε και πάλι στην πόλη μας αφού είχε την τύχη να μαθητεύσει την τέχνη του θεάτρου μέσα από σκληρή δουλειά και κοντά σε σημαντικούς δασκάλους.
Από το νέο αίμα του θεάτρου μας με αγάπη και ενθουσιασμό για την τέχνη της, τη συναντήσαμε στο «Μεταθέατρο-Κέντρο Τέχνης», (Πλατεία Στρατηγού Σαράφη – Πρώην Πανόραμα 1ος όροφος) όπου όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη των θεατρικών εργαστηρίων που θα λειτουργήσουν με την ευθύνη Πτυχιούχων Επαγγελματιών του θεάτρου και στα πρότυπα μιας Σύγχρονης Δραματικής Σχολής.
Μαζί με τη Δέσποινα Νημά, στα εργαστήρια του Μεταθεάτρου, διδάσκουν ο Ζήσης Παπαϊωάννου(Δραματική Σχολή Καρόλου Κουν), Αθανασία Τσιοτινού (Θεατρολόγος-Φιλόλογος) ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Πάνος Νακόπουλος που ηγείται της όλης προσπάθειας καθώς και μια σειρά από άλλους επαγγελματίες του θεάτρου τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν λίαν συντόμως!.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Δέσποινα, πες μας πρώτα απ’ όλα μερικά πράγματα για σένα.
Επέστρεψα πριν ένα χρόνο στην πόλη των Τρικάλων από την Αθήνα, όπου σπούδασα υποκριτική στην Ανώτατη Δραματική Σχολή «Πράξη 7» όπου είχα την τιμή να διδαχθώ από αξιόλογους καθηγητές όπως ο Κώστας Καζάκος, η Μαριάνα Κάλμπαρη, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Κώστας Μπάρας και άλλοι.

Πώς είδες τα πράγματα επιστρέφοντας και πάλι στα Τρίκαλα;
Για να σου πω την αλήθεια απογοητεύτηκα λιγάκι στην αρχή. Και είχα τους λόγους μου! (γελάει). Στην πορεία όμως είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με τον κ. Νακόπουλο, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη γνώση μου γύρω από το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι. Έτσι μου πρότεινε να συνεργαστώ μαζί του αναλαμβάνοντας το προσχολικό τμήμα των θεατρικών εργαστηρίων του Μεταθεάτρου.

Πώς είναι η συνεργασία σου με τον Πάνο Νακόπουλο;
Τον κ. Νακόπουλο δεν τον ήξερα. Γνωριστήκαμε πρόσφατα και είδα πως πέρα από ένας θεατράνθρωπος είναι επίσης κι ένας ανακαινιστής του θεάτρου με σημαντική θητεία στα θεατρικά πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι βαθύς γνώστης της τέχνης μας και είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία να δουλεύει κανείς μαζί του. Το πάθος του για το θέατρο και τη διδασκαλία του είναι αφοπλιστικά. Αυτό φαίνεται άλλωστε τόσο από τις δουλειές του όσο κι από τους ανθρώπους που επιλέγει να συνεργαστεί μαζί τους!

Πες μας δυο λόγια γι΄ αυτό το Θεατρικό Εργαστήρι.
Το Θεατρικό Εργαστήρι « Μεταθέατρο -Κέντρο Τέχνης» είναι ένα πανελλαδικό πείραμα που έχει σα στόχο του να οδηγήσει τη διδασκαλία του θεάτρου σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Υπάρχουν τμήματα όλων των ηλικιών. (Προσχολικό, Παιδικό, Εφηβικό, Ενηλίκων και Επαγγελματικό). Η διαφορά μας με όλα τα άλλα θεατρικά εργαστήρια, είναι πως εμείς αντιμετωπίζουμε το θέατρο σαν οδηγό ζωής κι όχι σαν ένα ακόμη φροντιστήριο που πηγαίνει κάποιος ο ίδιος ή στέλνει τα παιδιά του, επειδή τα στέλνουν και οι φίλοι του. Τα Θεατρικά εργαστήρια, δεν μπορεί να είναι Φροντιστήρια Μαθηματικών. Είναι Μαθήματα ζωής και δημιουργίας κι έτσι αντιμετωπίζονται στο Κέντρο μας.

Έχουμε διαβάσει πως το Μεταθέατρο χρησιμοποιεί την τέχνη του θεάτρου μάλλον σαν μια αφορμή κι όχι σαν αυτοσκοπό.
Ακριβώς! Με αφορμή τη θεατρική διαδικασία και τη διδασκαλία της Υποκριτικής Τέχνης, οι σπουδαστές μας – ασχέτως ηλικίας – έρχονται σε επαφή με το σύνολο των Τεχνών και των Γραμμάτων και μάλιστα μ’ ένα τρόπο που δεν γίνεται καν αντιληπτός.

Τι μπορεί να περιμένει κάποιος φέρνοντας το παιδί του στα εργαστήριά σας;
Καλλιεργούμε παιδιά που απελευθερώνουν τον εαυτό τους μέσα από το Θέατρο. Που έρχονται σε επαφή με τους «συμπαίκτες» τους. Συνεργάζονται και μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους γύρω τους μέσα από τη συνειδητοποίηση του ίδιου τους του εαυτού. Δεν μας ενδιαφέρει να στήσουμε ένα ακόμη εργαστήριο που θα υπάρχει απλά για να λέει ο άλλος πως έρχεται σ’ αυτό ή στέλνει τα παιδιά του εδώ μόνο και μόνο για να λέει πως τα στέλνει. Μας ενδιαφέρει να σφυρηλατήσουμε ανθρώπους και προσωπικότητες που θα παίξουν στο μέλλον ηγετικό ρόλο στα θεατρικά δρώμενα της πατρίδας μας αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

Άκουσα τον Πάνο το Νακόπουλο σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη να υπόσχεται πως οι γονείς θα δουν ακόμη και μια αύξηση του ενδιαφέροντός των παιδιών τους για τα μαθήματα του σχολείου… Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
Στα εργαστήριά μας τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν στόχους και να τους πραγματοποιούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια, χωρίς πίεση αλλά με χαρά και δημιουργικότητα. Μαθαίνουν να είναι ανοιχτά στην κριτική. Και το κυριότερο… να βλέπουν τον κόπο τους να γίνεται στο τέλος της χρονιάς κάτι το χειροπιαστό μέσα από μια παράσταση. Όλα αυτά, είναι μέρος της συνειδητοποίησης του εαυτού μας και της αγάπης μας για τη γνώση. Η Γνώση – με κεφαλαίο το Γ- είναι μια και το θέατρο ως η τέχνη των τεχνών μπορεί και εν τέλει καταφέρνει να την εμπεριέχει!

Αληθεύει πως όλα τα τμήματα των εργαστηρίων θα παρουσιάζουν στο τέλος της χρονιάς τη δική τους παράσταση;
Ω ναι! Με τη μορφή μιας Τριήμερης «Γιορτής θεάτρου». Ένα μίνι θεατρικό Φεστιβάλ. Κι αυτός είναι ο αδιαπραγμάτευτος κανόνας που έβαλε κάθετα σε όλους τους δασκάλους από την αρχή ο κ. Νακόπουλος. Παραστάσεις στο τέλος της χρονιάς και μάλιστα παραστάσεις ολοκληρωμένες. Όχι με τη μορφή… «γυμναστικών επιδείξεων», αλλά με τη μορφή μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής πρότασης και παρέμβασης. Γι’ αυτό άλλωστε και τα μαθήματα όλων των τμημάτων μας, είναι δυο φορές την εβδομάδα κι όχι μια…

Έχετε θέσει πολύ υψηλούς στόχους…
Καθόλου. Μπορεί οι στόχοι μας να φαντάζουν υψηλοί απλά και μόνο γιατί αυτό που επικρατεί γύρω μας είναι η μετριότητα. Η μετριότητα όμως δεν είναι το μέτρο που πρέπει να κρίνει τα δρώμενα… Έτσι δεν είναι;

Τι ανταπόκριση έχει βρει αυτή η… καινούρια πολιτιστική πρόταση;
Ενθουσιώδη! Στα τμήματα όλων των ηλικιών και απ’ όλες τις άκρες του νομού. Έχουμε σπουδαστές ακόμη κι από τα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και της Πύλης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να τους φιλοξενήσουμε όλους γιατί οι ίδιοι δάσκαλοι θα είναι απασχολημένοι και με το στήσιμο των παραστάσεών μας στον άλλο μας χώρο στην οδό Όθωνος. Οπότε αναγκαστικά τα τμήματά μας θα πρέπει να είναι ολιγομελή και περιορισμένα.

Που σας βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι και πότε ξεκινούν τα μαθήματα;
Τα μαθήματα ξεκινούν από τις 12 Οκτωβρίου και για εγγραφές και πληροφορίες μπορείτε να μας βρείτε είτε μ’ ένα τηλεφώνημα στο 694 747 55 27, είτε με προσωπική επίσκεψή σας εδώ. Στο «Μεταθέατρο-Κέντρο Τέχνης» κεντρική πλατεία –Πρώην «Πανόραμα»- 1ος Όροφος!, καθημερινά 11.00 με 02.00 το μεσημέρι.

Δέσποινα σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτή τη συνέντευξη και ευχόμαστε σε σένα και τους συνεργάτες σου καλή επιτυχία.
Εμείς σας ευχαριστούμε κι ευχόμαστε στην εφημερίδα σας κάθε επιτυχία!

Πηγή: Νέα Σελίδα

Δες επίσης

Απολογισμός διετίας 2022-2024 για τη Ν.Ε ΤΕΕ Τρικάλων

Έπειτα από την συμπλήρωση 2 ετών από τη σύσταση της νέας Ν.Ε. ΤΕΕ Τρικάλων και ...

Αφήστε μια απάντηση