Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020
trikaladay.gr / Άρθρα / Μελέτη περίπτωσης…… !

Μελέτη περίπτωσης…… !

Πεδίον δόξης λαμπρόν , στίβος αθλήσεως, το στάδιο των αρετών άνοιξε και μας περιμένει , τα καρναβάλια εν αρχή θέρους… διευθυντομάχοι- διευθυντονίκες έτοιμοι για την μητέρα των μαχών…. !
Όχι ότι είναι κακό που μέσα από «μυστική» ψηφοφορία θα «εκλέγονται» οι νέοι διευθυντές των σχολείων… κάθε πείραμα δεκτό, πειραματόζωα δε ων ουκ έστι αριθμός (κι εγώ μέσα σ αυτά…!).
Η όλη σκέψη έχει θετικό πρόσημο. Η αντικατάσταση της κατά γενική ομολογία ψυχρής ιεροεξεταστικής και πιο πολύ στημένης συνέντευξης, με την «αμεσοδημοκρατική» διαδικασία της ψήφου είναι κάτι α-διάφορο….!
Επειδή όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, παρατηρείται τούτες τις μέρες στα σχολεία ένα και(ε)νοφανές φαινόμενο, μια εκ των ουκ άνευ υπόγεια, υποχθόνια διαδρομή ασπαλάκων, οι οποίοι ανοίγοντας λαγούμια επικοινωνούν με τους ψηφοφόρους. Τινές δε φορούν ήδη την τήβεννο του διευθυντού….!
Παρατηρείται ένα μαυροντυμένο αλισβερίσι τηλεφωνημάτων-καλεσμάτων για ένα απεριτίφ με γεύσιν αμεσοδημοκρατίας… βγαίνει στην επιφάνεια ένα πατρονάρισμα ατόμων υποψηφίων για διευθυντικούς θώκους, με ανταλλάγματα όπως…. η δυνατότητα επιλογής «δικών μας» στις θέσεις των διευθυντών εκπαίδευσης…
Οι δε χώροι δράσης των δημοκρατών ψηφομαχητών δεν κλείνονται στο χώρο των σχολείων, περιδιαβαίνουν τα καφέ-ουζερί της πόλης, τα σοκάκια και τις στενωπούς της δημοκρατίας…..
Κερασματάκι ;;;;;…..
Ο συνδικαλισμός βρήκε νέο πάτημα δράσης. Τον τελευταίο καιρό σκούριασε..και τώρα σα τις κατσαρίδες βγαίνουν από κάθε τρύπα να διεκδικήσουν την ψήφο για μια θέση στον ήλιο! Να βάλουν κι αντηλιακό μη καούν.… έτοιμοι όμως να κάψουν καρδιές;… γούνες;… τη φάρα τους;….
Έρχεται και το «κίνημα των γονέων» που θέλει να συμμετέχει στην επιλογή των διευθυντών και σε λίγο θα ζητούν να επιλέγουν και το δάσκαλο-α των παιδιών τους!…
Αλήθεια τι σημαίνει σήμερα διευθυντής σχολείου;….
Σημαίνει χαμάλης…. σημαίνει ο φέρων τον ζυγό….. αυτός που θα την «φάει» σε δύσκολες στιγμές γιατί όλοι οι «ψηφοφόροι» θα βγάλουν την ουρά τους απ έξω…. !!!
Πολλώ δε μάλλον σήμερα σημαίνει οσφυοκάμπτης στις ορέξεις του καθένα…. «Εγώ σε ψήφισα» θα αναφωνήσει τις… !! κι ο διευθυντής απλά θα το βουλώνει….!
Η θέση του Διευθυντή των σχολείων επί της ουσίας είναι θέση υπεύθυνη πολύ περισσότερο από ότι νομίζουμε. Δεν είναι απλά διεκπεραιωτής των νόμων και εγκυκλίων. Ίσως αυτό βολεύει τον κάθε διευθυντάκο, να πράττει τα νόμιμα και να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.
Διευθυντής είναι αυτός που λέει …όχι το σχολείο ΜΟΥ… αλλά ΜΑΣ… όταν η ΟΜΑΔΑ προέχει του ΕΓΩ!….
Σήμερα ένα σχολείο για να μείνει ζωντανό θέλει περισσότερο …. τη συνεργασία και την όσο το δυνατόν εντονότερη συμμετοχή όλων των μελών του. Ο διευθυντής περισσότερο να συντονίζει και να προτείνει…. Η συναπόφαση δίνει ζωή στη σχολική κοινότητα!
Επειδή τα καινοφανή σημεία των καιρών με τις ψηφοφορίες κι όλα αυτά όχι απλά έρχονται αλλά μας προσπερνούν κιόλας, θέλω να πω ότι οι εκπαιδευτικοί καλό θα είναι να δούμε αυτά τα άτομα που αξίζουν.. ..όλοι παροικούμε στην Ιερουσαλήμ, όλοι γνωριζόμαστε…. μη πιεστούμε από διάφορες ομαδούλες ιντριγκαδόρων που μόνη τους σκέψη είναι να βολεύουν ,να βολεύονται και να κινούν τα νήματα….
Δεν είμαστε μαριονέτες κανενός… είμαστε επαγγελματίες..είμαστε επιστήμονες…!
Μη καταλήξουμε σε αυτό που ένας επιθεωρητής, όταν αξιολόγησε διευθυντή σχολείου, τα παλιά χρόνια στην τελική έκθεση του κατέληξε:
«Ο εν λόγω Διευθυντής……… Πράττει ό,τι δύναται… δύναται δε ουδέν»

Δημήτρης Νούλας
Υποψήφιος;;;

Δες επίσης

Ηλίας Βλαχογιάννης: Ουδείς ανεύθυνος στη Δημοκρατία μας…..

Ο ιός COVID 19,γνωστότερος και ως κορωνο’ι’ος, δοκιμάζει σε παγκόσμιο επίπεδο τις κοινωνίες και τις ...

Αφήστε μια απάντηση