Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Μαξίμου: Θέλουμε οριστική και βιώσιμη λύση

Μαξίμου: Θέλουμε οριστική και βιώσιμη λύση

Στην τελευταία στροφή των διαπραγματεύσεων, οι διαβουλεύσεις είναι “στο κόκκινο”.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, προκειμένου να τους παρουσιάσει την ελληνική αντιπρόταση με στόχο μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για οριστική και βιώσιμη λύση.

Μέρκελ και Ολάντ, σύμφωνα με τους FT, κάλεσαν τον πρωθυπουργό να καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς προτού φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου κάνει σαφές ότι η Αθήνα ζητά οριστική διευθέτηση του προβλήματος και όχι μετάθεση της αντιμετώπισής του, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν είναι σύμφωνη με τα όσα ακούγονται περί παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης.

Ενδεικτικό των προθέσεων το πιστωτών είναι ένα δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν προσφέρει στην Αθήνα έναν “οδικό χάρτη’ για λύση με 3μηνη παράταση μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη και 6 δισ. από τα χρήματα του ΤΧΣ.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης.

Κρίσιμη συνάντηση

Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει τη Δευτέρα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντ. Τουσκ.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας θα έχει τετ α τετ με τους επικεφαλής των θεσμών,χωρίς την παρουσία Μέρκελ και Ολάντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί το βράδυ της Κυριακής για τις Βρυξέλλες ενώ στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Ν. Παππάς και είναι σε συνεχή επαφή με την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Μαξίμου και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, απάντησε “εμείς πάμε για συμφωνία”, ενώ στο ερώτημα για το εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε “είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος”.
FT: Τελεσίγραφο Μέρκελ- Ολάντ

Από την πλευρά τους, Μέρκελ και Ολάντ φέρονται να έστειλαν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με τους Θεσμούς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Ματέο Ρέντσι στο Μιλάνο. Τόνισε ότι Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί “μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν”.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές ετοιμάζονται για τα πολιτικά γεγονότα των επόμενων ωρών εν μέσω συνεχών προειδοποιήσεων για τις συνέπειες ενός Grexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κρισιμότητα της Συνόδου, τυπικά το τρέχον πρόγραμμα λήγει στις 30 του μηνός, ενώ υπάρχει και το νέο ορόσημο του τακτικού συμβουλίου Κορυφής, την Πέμπτη.

Διαβάστε: Τελεσίγραφο Μέρκελ – Ολάντ: Συμφωνία πριν τη Σύνοδο

Δυόμισι ώρες νωρίτερα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα εξετασθούν οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας.

Η πρόταση της Αθήνας
Η “κομβική” απαίτηση εκ μέρους της Αθήνας είναι -στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας, συνολικής ή με παράταση- να διασφαλίζεται μια ρητή (και όχι ασαφή, όπως το 2012) δέσμευση έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους τους επόμενους μήνες και τα επερχόμενα επώδυνα μέτρα να συνοδευθούν από ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Έτσι μεταξύ άλλων προτείνονται:

– για το ΦΠΑ: Τρεις κατηγορίες συντελεστών με διατήρηση φαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στο 13%. Ωστόσο επιχειρούνται μετατάξεις άλλων αγαθών/υπηρεσιών με στόχο έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως (1,8 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές και 1,36 δισ. ευρώ προέβλεπε η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση).

– για τις συντάξεις: Άμεση/ταχύτερη περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αντί για σταδιακή από το 2016 της αρχικής πρότασης, πιθανές παρεμβάσεις στα υψηλά εφάπαξ-επικουρικές και ενοποίηση διοικητική των ταμείων.
Εξάλλου οι δανειστές ζητούν μέτρα απόδοσης 1,8 δισ. ευρώ ετησίως και πληροφορίες κάνουν λόγο για υποχώρηση των δανειστών στην κατάργηση του ΕΚΑΣ αν υπάρξουν ισχυρά ισοδύναμα που η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεντρώσει από άλλες παρεμβάσεις.

– για τη φορολογία επιχειρήσεων: Προτείνεται να επιβληθεί για κέρδη 500.000 ευρώ και άνω (αντί για 1 εκ. ευρώ στο αρχικό σχέδιο) διετής έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με συντελεστή 12%. Προτείνεται και αύξηση από το 26% στο 29% για τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ (450 εκατ. ευρώ για το 2016).

Επίσης προτείνονται:
– Περικοπές αμυντικών δαπανών 200 εκ. ευρώ.

– Εξοικονομήσεις 138 εκ. ευρώ από τον φαρμακευτικό κλάδο.
– Νέες κλίμακες έκτακτης εισφοράς από 0,7% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 8% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ.

– Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

– Φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.κ και άλλων ειδικών πολυτελείας. Αύξηση φόρου στα σκάφη αναψυχής άνω των δέκα μέτρων και αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου για τα οχήματα άνω των 2500 κυβικών.

– Τέλη συχνοτήτων.
– Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

– Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή.

– Εισπρακτική ρύθμιση συμβιβασμού για τις φορολογικές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει δικαστικά.

– Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καύσιμων.

– Αξιοποίηση του καταθεσιολογίου για τα έτη 2000-2014 προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα.

– Συνεργασία με ξένες αρχές για την αποκάλυψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού.

– Κατάργηση στο τέλος Ιουνίου της ρύθμισης των 100 δόσεων και καθιέρωση της μια ρύθμισης με αυστηρότερα κριτήρια.

– Δημόσιο. Μία πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις. Ενιαίο μισθολόγιο (ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία), εφαρμογή νόμου επαναπροσλήψεων.

Πολιτικές εξελίξεις

Στον αντίποδα η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι οι βουλευτές του που θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει η σταθερή αντίθεση της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία θεωρεί ότι “οι δανειστές δεν θέλουν συμβιβασμό, θέλουν πλήρη υποταγή με μία πρόταση που διαιωνίζει το οικονομικό αδιέξοδο θα επιβαρύνει περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα και θα διασύρει την κυβέρνηση”.

Παράλληλα, προβάλλει σταθερά ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την χώρα, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που εκτιμούν ότι η παραμονή στο ευρώ είναι καταστροφική.
– See more at: http://live.nooz.gr/greece/puretos-suskepseon-sto-maksimou2006#sthash.9HRH4txl.dpuf
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δέχεται κριτική αλλά και προτροπή για συμφωνία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), ενώ εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε περίπτωση συμφωνίας η κυβέρνηση αναγκαστικά θα υποχωρήσει από τις περισσότερες κόκκινες γραμμές που είχε θέσει.

Όπως είναι επόμενο, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται, το πρώτο προβλέπει σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς, κατά πληροφορίες, είναι διατεθειμένος να συμπράξει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση και έτοιμος να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την πρωθυπουργία.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στη δημιουργία άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού και τη συμμετοχή ή την ανοχή του ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρωθυπουργός θα μπορούσε να παραμείνει ο Αλ. Τσίπρας.

nooz.gr

Δες επίσης

Η αφρικανική σκόνη «έβαψε» πορτοκαλί όλη τη νότια κυρίως χώρα – Εικόνες αποκάλυψης και περιορισμένη ορατότητα

Απόκοσμες εικόνες έχει δημιουργεί η αφρικανική σκόνη που έχει «πνίξει» ολόκληρη τη χώρα και έχει δημιουργήσει ένα ...

Αφήστε μια απάντηση