Τρίτη, 2 Ιούνιος 2020
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Λύση πακέτο για 120 δόσεις σε ταμεία και εφορίες

Λύση πακέτο για 120 δόσεις σε ταμεία και εφορίες

Στη λύση να προχωρήσουν μαζί οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων και προς τα ταμεία και προς την εφορία προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο αν πάνε όλα καλά με τους θεσμούς.

Οι επαφές με τους εκπροσώπους τω δανειστών συνεχίστηκαν και χθες με αντικείμενο κυρίως την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία που από ότι φαίνεται έχει ακόμη «κενά».

Οι δανειστές θεωρούν τα κριτήρια της ελληνικής πρότασης δεν εκπληρώνουν απολύτως την στόχευση της ρύθμισης, να βοηθήσει δηλαδή όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν μόνο εισοδηματικά κριτήρια θεωρούν ότι αφήνει περιθώρια να παρεισφρήσουν στην δήλωση στρατηγικοί κακοπληρωτές (ειδικά από την κατηγορία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών) που κόπηκαν από τον εξωδικαστικό. Ζητούν συνεπώς περισσότερα «φίλτρα» γι’ αυτούς που θα ευνοηθούν από τη ρύθμιση και με μείωση προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και με πολύ περισσότερες δόσεις από τις 12 έως 24 της πάγιας ρύθμισης.

Το κακό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις έπεσαν πάνω στις εορτές του Πάσχα και για τους καθολικούς και για τους ορθόδοξους. Σήμερα, Πέμπτη, είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να διαπραγματευτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και την επόμενη εβδομάδα η Μεγάλη Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα που θα είναι ανοιχτή η Βουλή πριν τις εορτές του Πάσχα.

Αν λοιπόν το οικονομικό επιτελείο επιμείνει να νομοθετήσει και τις δύο ρυθμίσεις μαζί, μοιραία θα περιμένει και η ρύθμιση για τα ταμεία που είναι σαφώς πιο «ώριμη» και θα μπορούσε δυνητικά να ψηφιστεί μέχρι και την Μεγάλη Τρίτη. Τούτο διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση λόγω της ειδικής φύσης – οι οφειλές προς τα ταμεία αυξάνονται σε μηνιαία βάση – και παρά τα χαλαρά της κριτήρια έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και πλέον είναι στα χέρια της Κυβέρνησης πότε θα ψηφιστεί και θα ενεργοποιηθεί.

Η ρύθμιση αυτή όπως έχει γίνει γνωστό θα είναι «ανοιχτή» σε όλους χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα αφορά στις οφειλές στα ταμεία μέχρι και το τέλος του 2018 ώστε να μπορούν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι ασφαλισμένοι αφού μπορούν και όσοι ακολουθούν κάποια ρύθμιση να ενταχθούν στην νέα. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών ( ΚΕΑΟ) και τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση Δικαίωμα για αίτηση υπαγωγής θα έχουν ασφαλισμένοι ακόμη κι αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταμεία στον νόμο του εξωδικαστικού ή των υπερχρεωμένων, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στη νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση εφόσον παραιτηθεί από την παλαιότερη ρύθμιση Από το νέο σχήμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη – ν. 3869/2010).

Η ένταξη στην ρύθμιση εντός από την αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων προσφέρει διαγραφή μέχρι και 100% προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και περικοπή μέχρι και 65% της βασικής οφειλής και μια άνετη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε 120 δόσεις οι οποίες όμως θα έχουν προσαύξηση 5%.

Παρότι λοιπόν είναι έτοιμη αν δεν «κλείσει» και η ρύθμιση για την εφορία θα πρέπει και αυτή για τα ταμεία να περιμένει την νομοθέτηση της μετά το Πάσχα.
news247

Δες επίσης

Προσλήψεις – ΟΑΕΔ : Σήμερα η ΚΥΑ για 36.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας

Πότε θα γίνει η αξιολόγηση από τον ΟΑΕΔ και πότε θα πιάσουν δουλειά όσοι επιλεγούν. Τι είπε ...