Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό συγκριτικά με τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).

Σχεδόν το 1/3 των θανάτων από κορονοϊό στην Αγγλία σχετίζεται με τον διαβήτη.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (η αυτοάνοση μορφή της ασθένειας) είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν αν προσβληθούν από κορονοϊό, σε σχέση με μη διαβητικούς.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία) είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό σε σχέση με μη διαβητικούς.

Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας θνησιμότητας, σε περίπτωση που οι πάσχοντες και από τους δύο τύπους διαβήτη προσβληθούν από κορονοϊό.

Όσοι είναι κάτω από 40 διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που είναι πάνω από 40 – και ειδικά τους ηλικιωμένους. Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, ο οποίος διαγιγνώσκεται από την παιδική ηλικία, είναι συνήθως νεαρότεροι από αυτούς που έχουν διαβήτη τύπου 2.

Μέχρι στιγμής, 7.466 θύματα του κορονοϊού στην Αγγλία είχαν διαβήτη τύπου 2 και 365 είχαν διαβήτη τύπου 1.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jonathan Valabhji, δήλωσε στον Guardian: «Το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο και για τους δύο τύπους διαβήτη».

O Joe Cohen, καθηγητής μολυσματικών νόσων στις ιατρικές σχολές του Μπράιτον και του Σάσεξ, είπε: «Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο κοινές και πιο σοβαρές στους διαβητικούς. Μέχρι στιγμής πιστεύαμε ότι δεν υπήρχε τόσο σοβαρό πρόβλημα με τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο κορονoϊός, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον έλεγχο της ινσουλίνης, και έτσι εξηγούνται τα αυξημένα ποσοστά θανάτους στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1».

«Έτσι οι διαβητικοί δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν κορονοϊό, αλλά κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά αν κολλήσουν», καταλήγει.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο συνολικός ρυθμός θανάτων των ανθρώπων με διαβήτη διπλασιάστηκε στις αρχές της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr