Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2020
trikaladay.gr / Κόσμος / Κορονοϊός: Η Δανία τρολάρει την Κίνα – Το σκίτσο που «άναψε φωτιές» – ΦΩΤΟ

Κορονοϊός: Η Δανία τρολάρει την Κίνα – Το σκίτσο που «άναψε φωτιές» – ΦΩΤΟ

Ένα σκίτσο που δημοσίευσε η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten και απεικονίζει την κινεζική σημαία να φέρει, αντί των πέντε κίτρινων αστεριών, σωματίδια του κορονοϊού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Δανία ζήτησε από την εφημερίδα να απολογηθεί για τη δημοσίευση του σκίτσου. Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία αναφέρει ότι η εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten και ο Δανός καλλιτέχνης Νιλς Μπο Μπόζεσεν θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον κινεζικό λαό επειδή δημοσίευσαν το σκίτσο αυτό με λεζάντα «Κορονοϊός» στο φύλλο της Δευτέρας.

«Χωρίς συμπάθεια και ενσυναίσθηση, πέρασε τη διαχωριστική γραμμή της πολιτισμένης κοινωνίας και το ηθικό σύνορο του ελεύθερου λόγου και προσέβαλε την ανθρώπινη συνείδηση», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία.

Ο διευθυντής της Τζάκομπ Νίμπροε δήλωσε ότι η εφημερίδα δεν είχε στόχο να διακωμωδήσει την κατάσταση στην Κίνα, αλλά αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ritzau.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη για κάτι που δεν θεωρούμε λανθασμένο. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποτιμήσουμε ή να χλευάσουμε την κατάσταση στην Κίνα και δεν θεωρούμε ότι το σκίτσο κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Νίμπροε στη Ritzau.

Δανοί πολιτικοί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα εκτίμησαν ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να ασκεί πιέσεις στην εφημερίδα. «Πλήρης στήριξη προς την Jyllands-Posten», έγραψε στο Τwitter o αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ζόρεν Πάπε Πάουλσεν. Η συγκεκριμένη εφημερίδα, πάντως, δεν είναι άγνωστη με την πρόκληση, καθώς το 2005 είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ προκαλώντας οργή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Δες επίσης

22χρονη χορεύτρια πήδηξε από το μπαλκόνι του 8ου ορόφου για να γλιτώσει από τον βίαιο σύντροφό της

Βίαιος σύντροφος: Πρόκειται για τη Georgia Bodrick, η οποία είναι μία χορεύτρια ηλικίας είκοσι δύο ...