Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / «Η καταδίκη της επέκτασης συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ»

«Η καταδίκη της επέκτασης συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ»

Γράφει ο Αδάμος Βασίλειος

Στον ορυμαγδό των πληροφοριών και την ταχύτητα με την οποία προσδιορίζονται οι εξελίξεις έρχεται να προστεθεί η υπερψήφιση της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης για καταδίκη της επέκτασης συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ σχετικά με τη βάση της Σούδας στην Κρήτη και την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ύστερα μάλιστα από την αποτυχία της Τουρκίας να ολοκληρώσει την υπόγεια συμφωνία της με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για δημιουργία ζώνης 440 χιλιομέτρων (όπως σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ κος Άγγελος Συρίγος) στο έδαφος της Συρίας, ώστε να σταματήσει το επικείμενο Κουρδιστάν, που σχεδιάζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς . Στην αποστροφή της ανακοίνωσής  της η Λαϊκή Συσπείρωση κατηγορεί τον κο Παπαστεργίου και κάποιους συμβούλους για απουσία και άρα για υποβάθμιση του θέματος, αλλά και για καλές σχέσεις που έχει με τον Αμερικανό Πρέσβη!

Δεν έχω ξανασχολιάσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όμως η συγκεκριμένη απογοητεύει, γιατί πάρθηκε με σχετική πλειοψηφία στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της αντιπολίτευσης αξιοσέβαστοι πολίτες και προσωπικοί μου φίλοι, τους οποίους και λόγω ικανότητας τίμησε η τρικαλινή κοινωνία με την ψήφο της, ώστε να συμμετέχουν στο ναό της Δημοκρατίας, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με τους αγαπητούς συμπολίτες της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έχω κάποια ιδεολογική γέφυρα επικοινωνίας, ώστε να αντιπαρατεθώ, αφού εμφορούνται από τις αρχές του Διεθνισμού, οπότε  σκέφτονται και  αποφασίζουν όχι με βάση τα Εθνικά Συμφέροντα στο πλαίσιο του Κράτους Έθνους αλλά με βάση το δίκιο του Εργάτη σε Παγκόσμιο Επίπεδο. Διαφωνώ ριζικά, αλλά αυτή είναι η ιδεολογία τους, οπότε είναι σαν να προσπαθεί να επικοινωνήσει ένας οπαδός του Αγνωστικισμού με έναν πολύ πιστό Χριστιανό Ορθόδοξο! Δεν γίνεται, οπότε πορευόμαστε σε αντίθετους δρόμους.

Ως πολίτης και εκπαιδευτικός όμως, οφείλω να επικοινωνήσω με τους Συμβούλους, που η ιδεολογία τους βρίσκεται ας πούμε στο ασφαλές σημείο της Κεντροαριστεράς και του Εθνισμού, ή έστω του Εθνικισμού αλλά και της Αστικής Δημοκρατίας, οι οποίοι χαρακτήρισαν με την απόφασή τους τη Βάση της Σούδας: Βάση του Θανάτου!

Για να εξηγηθούμε όμως: Επιθυμώ την παγκόσμια ειρήνη διακαώς, όπως και την εξάπλωση της Αστικής Δημοκρατίας σε ολόκληρο τον Κόσμο. Όταν το πεδίο θα είναι πρόσφορο και θα είμαι σ’ αυτήν τη ζωή, ευχαρίστως να συμμετέχω στην οικοδόμησή της: Μια Δημοκρατία χωρίς σύνορα, όπου ως εργαζόμενοι θα εργαζόμαστε τρεις μέρες και τις υπόλοιπες θα ταξιδεύουμε φτηνά, για να γνωρίσουμε τον υπόλοιπο κόσμο και να αλληλεπιδράσουμε, για να λύσουμε ως Παγκόσμια Κοινωνία των Πολιτών πια όλα τα ακανθώδη προβλήματα, που προκαλούνται εξαιτίας των συμφερόντων της όποιας ολιγαρχίας…

Μέχρι τότε όμως θεωρώ ότι στο πλαίσιο του Κράτους Έθνους που λέγεται Ελλάδα με σύνορα είμαστε υποχρεωμένοι να ξεχωρίζουμε το συμφέρον μας για επιβίωση, από την τακτική του Στρουθοκαμηλισμού. Και εξηγούμαι:

Στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωπολιτικής κο Ιωάννη Μάζη, γίνεται ένας πόλεμος μείωσης της Διεθνούς Υπεραξίας ανάμεσα στον Δυτικό (ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗ) και τον Ανατολικό Κόσμο, ώστε να εξισορροπηθούν οι διαφορές του εργασιακού κόστους και να επέλθει η αρμονία σε οικονομικό επίπεδο, γεγονός που θα σημάνει το τέλος των τοπικών πολέμων αλλά και την προσπάθεια της ανήσυχης Ρωσίας και του Γίγαντα της Κίνας να ηγηθούν. Σ’ αυτό το παιχνίδι προσπαθεί να μπει σφήνα η Τουρκία ως περιφερειακός υπεργολάβος, αλλά είναι μια συγχυσμένη κοινωνία, γιατί σκότωσε νωρίς τον κοσμικό Κεμαλισμό και οδεύει προς έναν ανούσιο νεοΟθωμανισμό, άρα θεωρώ πως θα αποτύχει, με συνέπειες όμως που μας αφορούν.

Στο μεταξύ νικήτρια είναι η Αστική Δημοκρατία με επιβολή της παγκόσμιας ειρήνης για πάνω από 70 χρόνια. Θα μου πείτε με την επιβολή της ισορροπίας του τρόμου; Ναι, με την ισορροπία του τρόμου, εξαιτίας της οποίας όλες αυτές τις δεκαετίες  δεν σηκώθηκε ούτε ένας πυρηνικός πύραυλος και έτσι η ανθρωπότητα μεγαλούργησε σε όλα τα επίπεδα (Εκπαίδευση, Υγεία, Ιατρική, Τεχνολογία, Εργασία, Οικονομία, Ταξίδια, Διασκέδαση). Φανταστείτε αγαπητοί φίλοι ότι το 1900 ο πληθυσμός της γης αριθμούσε περί τα εννιακόσια εκατομμύρια ψυχές και σήμερα τα οκτώ δισεκατομμύρια, παρ’ όλες τις βόμβες των Αμερικανών. Ζούσαν δεν ζούσαν οι πρόγονοί μας πενήντα χρόνια και σήμερα έχουμε ξεθεώσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αφού οδεύουμε αισίως για τα ενενήντα χρόνια μέσο όρο ζωής, ενώ τα παιδιά μας λόγω των εμβολίων θα κατοσταρήσουν σε ένα ποσοστό πάνω από 60%! Ήδη έχουμε πατάξει την πολυεμελίτιδα, η οποία ξέμεινε μόνο σε δύο χώρες της Ασίας.

Στην πολυαναφερόμενη «Βάση του Θανάτου» οι ειδικοί, όπως η κα Αντωνία Δήμου, επικεφαλής του Τομέα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας, έχουν να μας πουν τα εξής: «Η Ελλάδα αποτελεί χώρα που συνεισφέρει ενεργά στη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η χώρα μας μέσω της νήσου Κρήτης, που κατέχει σημαίνουσα γεωστρατηγική θέση, διασφαλίζει τη σύνδεση της Ευρώπης με την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και τον Περσικό Κόλπο. Η υποστήριξη συμμαχικών και δη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων πραγματοποιείται στην Κρήτη από το 1958 και ενισχύθηκε έτι περαιτέρω το 1990.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα αφενός καταλαμβάνουν έκταση 110 στρεμμάτων συνυπάρχοντας με την 115 Πτέρυγα Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και αφετέρου προσφέρουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Σούδας.

  Ενώ τα πλεονεκτήματά της συνίστανται στο ότι:

  • Πρώτον, υπάγεται στον Έλληνα Διοικητή της Αεροπορικής Βάσης που την φιλοξενεί.
  • Δεύτερον, είναι προφανώς ελεγχόμενη η όποια στρατιωτική δραστηριότητα για την οποία χρησιμοποιείται, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται στον Έλληνα Διοικητή η πρόσβασή του σε κάθε «διαβαθμισμένο» σημείο της Στρατιωτικής Ευκολίας στη Σούδα κατ’ εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας Παραχώρησης.
  • Τρίτον, το προσωπικό και τα μέσα που φιλοξενούνται στην Στρατιωτική Ευκολία είναι de facto, λόγω χώρου, περιορισμένου αριθμού και επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
  • Τέταρτον, η ισχύς της Συμφωνίας Παραχώρησης είναι για σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως για ένα έτος, και με δικαίωμα ανανέωσης. Η τακτική ανανέωση της Συμφωνίας Παραχώρησης επιτρέπει στην φιλοξενούσα χώρα, εν προκειμένω στην Ελλάδα, εάν το επιθυμεί, την τροποποίηση των όρων της, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο αρχικό κείμενο Συμφωνίας.

…Η αναβάθμιση από Στρατιωτική Ευκολία σε Στρατιωτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη εκτιμάται ότι είναι εφικτό να αυξήσει την οικονομική και αμυντική βοήθεια που δύναται να λάβει η χώρα μας από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό στην βάση των προβλεπόμενων οικονομικών κονδυλίων για το σύνολο των αμερικανικών βάσεων που λειτουργούν ανά την υφήλιο. Η κομβική σημασία της Σούδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι αναμφισβήτητη. Στο χέρι της όποιας ελληνικής κυβέρνησης έγκειται η έμπρακτη ποιοτική αναβάθμιση και οικονομική ανταμοιβή του ρόλου της χώρας μας.

Ενώ  ο Ηλίας Παππάς, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Ερευνητής ΚΕΠΠΕΑ- ΚΕΑΔΙΚ, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τονίζει: «Επιπλέον, η Κρήτη, αποτελεί ένα εξαιρετικό γεωστρατηγικό σημείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου καθώς, εκτός από σύνορο της Ελλάδας με την βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αποτελεί και εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, η Κρήτη αποτελεί το κοντινότερο σημείο σε όλες τις περιοχές που οι ΗΠΑ έχουν διεξάγει ή διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή. Τα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά της πλεονεκτήματα την καθιστούν σημείο ύψιστης σημασίας τόσο για την ασφάλεια αλλά και την συνεργασία. Ακόμη, είναι εκείνη που έλκει, εξαιτίας της ίδιας της φύσης της στρατηγικής της θέσης, εξωπεριφερειακούς δρώντες να αναπτύξουν δυνάμεις εντός της επικράτειάς της.

Με συνθήκη που υπογράφτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 καλούνταν «το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει 345 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ από την Ελλάδα. Πρότεινε επίσης στην Ελλάδα να λάβει επιπλέον εξοπλισμό ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραιτούνταν επίσης από τα 50 εκατομμύρια δολάρια που όφειλε η Ελλάδα για προηγούμενες στρατιωτικές αγορές (ως άνω).

Η Σύμβαση αυτή ανανεώθηκε το 2001, με την Συνολική Τεχνική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (Comprehensive Technical Agreement (CTA). Υπεγράφη μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Colin Powel και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Σκοπός της συμφωνίας ήταν ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και η δημιουργία των βάσεων για μια αμυντική εταιρική σχέση τον 21ο αιώνα (Department of State, 2001).

Αγαπητοί φίλοι έχουν γραφτεί χιλιάδες τόμοι για την αξία της αναβάθμισης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Το αντιαμερικανικό πνεύμα μας έχει αφήσει προ πολλού, ας μην δηλητηριαζόμαστε μεταξύ μας με ανέφικτες αλλά όχι ανέφελες καταγγελίες.

Ευχαριστώ

 

 

 

 

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (15-21/04/2024)

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Κρήσκεντος μάρτυρος, Λεωνίδου επισκόπου Αθηνών, Αναστασίας και Βασιλίσσης μαρτύρων γιορτάζει: Λεωνίδας   ΤΡΙΤΗ ...