Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι αναμένεται μείωση της αύξησης των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν μιλάμε για κορύφωση της καμπύλης διασποράς του ιού, αλλά για «επιπέδωση». Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι «είναι δύσκολη η ανάκαμψη» από τα μέτρα που έχουν παρθεί, τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει προσεκτικά».
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσιόδρας επέστησε την προσοχή, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα δεύτερου κύματος στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού».
Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι σαφές ότι υπάρχει «φρένο» στους αριθμούς των κρουσμάτων κοροναϊού. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως είναι δύσκολη η ανάκαμψη από μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Μιλάμε για την ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης».
«Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε. Ωστόσο, μιλάμε για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός, καθώς και τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα» πρόσθεσε.
«Δεν είναι ώρα όμως για άρση των περιορισμών» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για ανάλογη εμπειρία που δεν υπάρχει κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο «κάποιες χώρες που έζησαν ένα δεύτερο κύμα ετοιμάζονται και για τρίτο».
Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι περισσότεροι επιστήμονες περιμένουν ένα δεύτερο κύμα το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό.
«Ο ιός κάνει το χρονοδιάγραμμα»
Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, αυτός που θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα είναι ο ίδιος ιός. «Δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, αλλά ο ίδιος ο ιός τον κάνει. Θα λειτουργήσουμε ανάλογα με τι βλέπουμε και το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο ιός αυτός είναι ένας ιός που «παραλύει την οικονομία, διαιρεί τους ανθρώπους, τους κάνει να φοβούνται τους συνανθρώπους τους, έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία πολλών χωρών σε νοσοκομεία διαλογής, όμως η συλλογική μας σκέψη θα πρέπει να είναι πώς να τον επιβραδύνουμε και να μην τον διασπείρουμε στον διπλανό μας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Ο ιός πέρα από τον διχασμό, που πρέπει να αποφύγουμε, έρχεται να φέρει και την αστική ευθύνη».
Αναφερόμενος στα στατιστικά και τους αριθμούς ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι παρατηρείται πως τα νούμερα θνησιμότητας και αύξηση αυτής είναι ευνοϊκά στη χώρα μας σε σύγκριση πάντα με άλλες χώρες. Αυτό δεν είναι στοιχείο ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, που πρέπει να μας κάνει να εφησυχαζόμαστε.
«Η εικόνα αυτή εύκολα μπορεί να ανατραπεί. Μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε πιο σοφοί από αυτή την περιπέτεια και στην αντιμετώπιση του ιού στο άμεσο μέλλον».

(in.gr)