Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020
trikaladay.gr / Τοπικά / Ιστορική-Πολιτική Εκδήλωση του ΚΚΕ στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων

Ιστορική-Πολιτική Εκδήλωση του ΚΚΕ στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ , στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων προς την πορεία συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος , διοργανώνει πολιτική εκδήλωση τιμής και διδαγμάτων με ιστορική αναφορά του «μπλόκου» , από του ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους , στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων ,τον ματωμένο Απρίλη του 1944.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την Κυριακή 17 Απρίλη 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στην Πλατεία Κόκκινου Πύργου.

Τα γεγονότα ,εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν την Κυριακή του Πάσχα στον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες πράξεις των γεγονότων ,σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος, ήταν η εκτέλεση των 5ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, την Τρίτη του Πάσχα ,18 του Απρίλη.
Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
. Η επιχείρηση δεν απέδωσε αποτελέσματα , επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο δράσης, προφανώς από προδοσία. Τούτο επιβεβαιώθηκε όταν οι αντάρτες εντόπισαν ασυνήθιστες κινήσεις, οπότε επέστρεψαν σε προκαθορισμένο σημείο, στο μαντρί Στάμου στον Πύργο.
Στη συνέχεια οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση με στρατιώτες SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, κυκλώνοντας την ευρύτερη περιοχή με κατεύθυνση το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο. Στην επίθεση και τη μάχη που εξελίχθηκε , στην καταδίωξη , τις συλλήψεις και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες έπεσαν για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού 5 στελέχη- μέλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και 2 κάτοικοι της περιοχής
Κατά την ίδια επίθεση των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Οδηγήθηκαν στην αγχόνη με το που ξημέρωσε η μέρα, Τρίτη 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.
Τιμούμε τους αλύγιστους εκείνου του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα ,τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο. Βαδίζουμε στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του μέλλοντος πιο έμπειροι και πιο εξοπλισμένοι, με μεγαλύτερη ορμή και γνώση.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Πολιτική Ομιλία, Χρονικό των Γεγονότων , Ποιητικό και Μουσικό Δρώμενο, καθώς και αποκάλυψη τιμητικής πλάκας στο χώρο όπου ήταν ο τόπος συνάντησης όσων μετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

ΤΡΙΚΑΛΑ 16/ 4 / 2016 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δες επίσης

Τρικαλινοί Μουσικοί στο Λος Άντζελες

Για ακόμη μία φορά η γνωστή Τρικαλινή μουσική ομάδα βρέθηκε στην Αμερική για το μεγαλύτερο ...

Αφήστε μια απάντηση