Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2019
trikaladay.gr / Κόσμος / Ιπτάμενο μονοθέσιο ταξί της Airbus

Ιπτάμενο μονοθέσιο ταξί της Airbus

Βάχανα! Αυτό είναι το όνομα του ιπτάμενου ταξί που έχει βαλθεί να βάλει στη ζωή μας η Airbus για να ξεχάσουμε όλα τα… βάσανα των μετακινήσεών μας στις μεγαλουπόλεις.

Θα εξυπηρετεί έναν μόνο επιβάτη, θα είναι αυτόνομο (δεν θα υπάρχει πιλότος δηλαδή) και η πώλησή του από την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία θα ξεκινήσει σε μόλις δύο χρόνια: το έτος 2020!

Ουδείς δικαιούται να πει «σιγά τα λάχανα». Το Βάχανα (Vahana, οι Γάλλοι της Airbus το προφέρουν «βαανά») έκανε ήδη την παρθενική του πτήση. Οι κατασκευαστές του, δηλαδή η νεοφυής εταιρεία A Cube που ανήκει στην Airbus, ανακοίνωσαν ότι το φουτουριστικό ιπτάμενο ταξί πραγματοποίησε μια πτήση διάρκειας 53 δευτερολέπτων στο Πέντλετον του Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι το Βάχανα σηκώθηκε σε ύψος πέντε μέτρων από το έδαφος.

Τόσο η απογείωση όσο και η προσγείωση του Βάχανα έγιναν ομαλά, τόνισαν οι κατασκευαστές. Σημειωτέον ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του μονοθέσιου ιπτάμενου ταξί πραγματοποιήθηκε στις 8.52′ το πρωί της περασμένης Τετάρτης, 31 Ιανουαρίου.

Το Βάχανα, που μοιάζει με μικρό διαστημόπλοιο ή με σοφιστικέ drone, διαθέτει τέσσερις ρότορες μπροστά και τέσσερις πίσω προκειμένου να εξασφαλίζεται η σταθερότητά του στον αέρα.

Ο όμιλος Airbus δεν είναι πάντως ο μόνος που πειραματίζεται με τα ιπτάμενα ταξί και τέλος πάντων με τις μεταφορές του μέλλοντός μας. Eνα πρωτότυπο ιπτάμενο ταξί έχει κατασκευάσει, μεταξύ άλλων, και η γιγαντιαία εταιρεία μίσθωσης οχημάτων VTC Uber, σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής ελικοπτέρων Bell.

ΒΗΜΑ

Δες επίσης

Αποκάλυψη: Η Γερμανία ακόμη πληρώνει συνεργάτες των SS του Χίτλερ

Πρώην μέλη των SS λαμβάνουν συντάξεις απευθείας από τη Γερμανία, χωρίς οι πληρωμές είτε να ...