Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Η τοποθέτηση του Θανάση Λιούτα στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Η τοποθέτηση του Θανάση Λιούτα στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Η τοποθέτηση του Θανάση Λιούτα στην Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητξηριών Ελλάδας με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Κυρίες και Κύριοι,
Συνάδερφοι επιχειρηματίες καλώς ήρθατε στα Τρίκαλα.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που σας φιλοξενούμε στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Θέλει πραγματικά κουράγιο και ίσως αυταπάρνηση, να είσαι επιχειρηματίας σε ένα εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, όπως είναι αυτό στο οποίο δραστηριοποιούμαστε εμείς σήμερα στη χώρα μας.

Με προσοχή άκουσα, τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των συναδέρφων και ειλικρινά πιστεύω ότι η σύνθεση όλων αυτών καταλήγει, αφενός μεν σε ένα δυσάρεστο συμπέρασμα για την πραγματική κατάσταση που βιώνει σήμερα η επιχειρηματικότητα, αφετέρου δε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το πως θα πρέπει να οικοδομηθεί μια υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ως επιχειρηματίας και ως γραμματέας του Επιμελητηρίου Τρικάλων, που από πολύ νέος υπηρετεί με συνέπεια τον επιμελητηριακό θεσμό, θα ήθελα να συνεισφέρω κι εγώ, σ’ αυτή τη συζήτηση.

Κυρίες και κύριοι

Η πραγματική οικονομία, την οποία εμείς υπηρετούμε και αιμοδοτούμε, δεν συνεχίζει απλώς να έχει πληγές και να αντιμετωπίζει σοβαρά αδιέξοδα.

Δυστυχώς, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με την αντιαναπτυξιακή πολιτική που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση. Διότι, τα γνωστά προβλήματα, όπως η έλλειψη ρευστότητας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και η πληθώρα των πρόσθετων φορολογικών μέτρων και εισφορών και η υψηλή ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, διογκώνονται επικίνδυνα, απειλώντας ευθέως τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας.
Η απάντηση σε όλα αυτά τα υπαρκτά προβλήματα δεν είναι η αναμόχλευση δοκιμασμένων και αποτυχημένων συνταγών του χθες, όπως ο κρατισμός και η διόγκωση του δημόσιου τομέα.

Η έξοδος από την κρίση θα έρθει μόνο μέσω της Ανάπτυξης, η οποία είναι συνυφασμένη με την τόνωση της επιχειρηματικής δράσης και την έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, που με την σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Είναι αλήθεια, πως στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν αδικίες.

Ωστόσο, τις αδικίες αυτές δεν θα τις διορθώσουμε μέσα από άστοχες παροχές και περιττές δαπάνες σε προνομιούχους.

Οι αδικίες διορθώνονται μόνο αν παράξουμε πλούτο.
Για να παράξουμε πλούτο, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κινηθούμε με εξωστρέφεια, αναπτύσσοντας την οικονομία μας.

Στο σκληρό πρόσωπο της ανεργίας αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
Η επίλυση του προβλήματος για κάθε άνεργη ή άνεργο συμπολίτη μας δεν είναι η καταβολή επιδομάτων ανεργίας ή άλλων επιδομάτων, αλλά η προσφορά μιας σταθερής θέσης εργασίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, οφείλουμε να επενδύσουμε σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Πρώτα απ’ όλα, να στηρίξουμε τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, οι οποίες συντηρούν ακόμη την εύθραυστη οικονομία μας.

Παράλληλα, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ σ’ αυτούς τους δύο τομείς, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό .

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς όμως, το τελευταίο μνημόνιο με την υπέρογκη αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τους αγρότες στην πενία, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

Οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Να διεκδικήσουμε από κοινού την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος όλων των παραγωγικών ομάδων, διότι όλοι πλέον ασφυκτιούν το ίδιο από την υπερφορολόγηση και τις συνεχώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναδείξουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, μέσω ενός νέου αγροτοδιατροφικού μοντέλου, με την προώθηση νέων ανταγωνιστικών καλλιεργειών, όπως οι δενδροκηπευτικές καλλιέργειες, η αμπελουργία και τα κτηνοτροφικά φυτά, παράγοντας έτσι ποιοτικά προϊόντα τα οποία θα απευθύνονται στις διεθνείς αγορές.

Εάν αναληφθούν σοβαρές δράσεις στήριξης αυτού του νέου αγροτικού μοντέλου, μέσω του ΕΣΠΑ, μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μέσω των συνεργατικών δράσεων, θα υπάρξουν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας.

Τι χρειάζεται; Όραμα, σχέδιο και βέβαια πολιτική βούληση.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο τουρισμός, είναι ένας τομέας που έδειξε αντοχές στα χρόνια της κρίσης.

Διαφύλαξε θέσεις εργασίας, και προχώρησε σε νέες επενδύσεις.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε φέτος με την αύξηση των αφίξεων και τη μείωση των εσόδων, το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται ποιοτική βελτίωση.
Γι’ αυτό το λόγο, επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικές αδυναμίες και προβλήματα που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του.

Το τουριστικό προϊόν δεν είναι κάτι το στατικό.
Συνεχώς αλλάζει.

Γι’ αυτό και εμείς οφείλουμε να εξελίσσουμε τις υπηρεσίες μας, να αναβαθμίζουμε την ποιότητά τους, να φέρνουμε καινοτόμες ιδέες και να ανοίγουμε νέες αγορές.
Είναι η ευκαιρία μας για ένα re-branding, για έναν επανασχεδιασμό του τουριστικού μας προϊόντος και τη διασύνδεσή του με την πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου τα οφέλη να πολλαπλασιαστούν για το σύνολο της οικονομίας μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη μας χαρά, σας υποδεχθήκαμε σήμερα στα Τρίκαλα, ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Μοιραστήκαμε κοινούς προβληματισμούς και αναδείξαμε τις αγωνίες μας για το παρόν και το μέλλον.
Είναι καιρός όμως να περάσουμε από τις διαπιστώσεις στις πράξεις.

Κυρίως εμείς, οι νέοι άνθρωποι είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε πίσω τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και από κοινού να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που θα απενοχοποιήσουν την επιχειρηματικότητα, επιτρέποντάς της να αναπτύξει την οικονομία της Πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (22-28/04/2024)

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Θεοδώρου του Συκεώτου, Ναθαναήλ του Αποστόλου δεν γιορτάζει κανείς * Η παρούσα εβδομάδα ...

Αφήστε μια απάντηση