Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Η Θεσσαλία στις περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο
Microscopic view of Novel Coronavirus (2019-nCoV), Flu or SARS virus.

Η Θεσσαλία στις περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο

Στη μείωση του δείκτη θετικότητας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Αφού ανέφερε τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως “το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να σταθεροποιείται με τον συνολικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να υπολογίζεται στα 26.000″. Συνέχισε τονίζοντας πως ” ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 2.800 κρούσματα την ημέρα παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται. Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος των ημερήσιων τεστ έφθασε τα 54.000. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε αυτήν την εβδομάδα στο 5,3 και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Περιμένουμε με την αύξηση των τεστ που γίνονται να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Κάθε σαββατοκύριακο ο δείκτης είναι υψηλός, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ που αφορούν κυρίως άτομα που εξετάζονται λόγω συμπτωμάτων. Τις τελευταίες δύο τρεις εβδομάδες λόγω αυξητικής τάσης της επιδημίας, ο δείκτης ήταν σταθερός μεταξύ 6,1 με 6,4, παρά τη συνεχή αύξηση των τεστ που γίνονταν σε όλη την επικράτεια αλλά αυτήν την εβδομάδα που φαίνεται να σταθεροποιείται η διασπορά, είδαμε την αναμενόμενη μείωση του δείκτη θετικότητας. Ωστόσο δεν πρέπει η όποια σταθεροποίηση αυτής της επιδημίας να μας δώσει ένα λάθος μήνυμα” σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ποιες περιοχές προβληματίζουν

“Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμμένο σε όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά, στη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα όπου ο δείκτης των συνολικών νέων κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ξεπερνά το όριο των 250 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές στη χώρα όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων όπως είναι το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος. Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, γνωστός Rt δείκτης, εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τη μονάδα, στο 1,02. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οποιαδήποτε χαλάρωση τη στιγμή που ο ιός είναι παντού άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι” υπογράμμισε η καθηγήτρια,

Οι δύο μεγάλοι παράγοντες κινδύνου για μετάδοση

Συνέχισε λέγοντας πως “κατά την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων δύο παραμένουν οι μεγάλοι παράγοντες κινδύνου για τη μετάδοση και αυτοί που ξεχωρίζουν είναι ” η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια αλλά και εξωτερικούς χώρους”. Επέστησε την προσοχή ώστε να είμαστε σε επαγρύπνηση καθώς ο ιός είναι ο αόρατος εχθρός που κυκλοφορεί ανάμεσά μας και καραδοκεί να μας ξεγελάσει όποτε ξεχαστούμε.

Υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς χρήσης μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

“Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας δείχνει μια μικρή μείωση και αυτό οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα των νέων αλλά και στη μεγάλη διασπορά του ιού στην ηλικιακή αυτή ομάδα και τόνισε πως “σήμερα συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται 5,.500 ασθενείς, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει ακόμη και σήμερα στη Β Ελλάδα. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, υπογράμμισε. “Η ηλικία των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας παραμένει σταθερή στα 69 έτη αλλά αξιοσημείωτο είναι πως 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ είναι νεότερος των 55 ετών. Σταθερά βλέπουμε μείωση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ σε άτομα άνω των 75 ετών. Μάλιστα, στη χώρα μας έχουμε περισσότερους ασθενείς στις ΜΕΘ ηλικίας 65-74 παρά υπερήλικες άνω των 75 ετών” τόνισε και υπογράμμισε πως είναι σαφή τα οφέλη του εμβολιασμού σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός είναι το απόλυτο και κύριο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ για δεύτερη εβδομάδα αλλά και στην αναμενόμενη αύξηση των διασωληνωμένων “αφού η μέση διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι στις 17 ημέρες, ενώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων από τις αποσωληνώσεις”. Επίσης τόνισε ότι η κάλυψη των κλινών παραμένει υψηλή, 86% στην επικράτεια και 91% στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε ακόμη και στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από την πανδημία και σημείωσε πως ο αριθμός αυτός θα είναι υψηλός και την επόμενη εβδομάδα λόγω της αύξησης των διασωληνωμένων. Υπογράμμισε πως είναι η ώρα της αυτοσυγκράτησης και ότι δεν χρειάζεται χαλάρωση τώρα γιατί θα οδηγήσει σε αύξηση διασποράς, κρουσμάτων και νοσηλευόμενων ασθενών. “Αφού βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλά ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις ταυτόχρονη επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης που είναι η πιο μεταδοτική” τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να μείνουμε πιστοί την τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας.

 

Δες επίσης

Στην Μουζάκι αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ανακοινώσει το πρόγραμμα αποκαταστάσεων για τη Θεσσαλία

Το Μουζάκι επιλέχθηκε, από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των ...