Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Η Παναγιώτα Δριτσέλη για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας

Η Παναγιώτα Δριτσέλη για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτ΄’η του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων για τα τρέχοντα θέματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

 

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της Παναγιώτας Δριτσέλη για τα τρέχοντα θέματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, στην οποία ο αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κύριος Βαγγέλης Αποστόλου ανέπτυξε τον προγραμματισμό δράσεων της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι υπογράφεται άμεσα η σχετική Υπουργική Απόφαση ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, οι οποίες αφορούν την απώλεια λόγω ασθενειών όπως ο καταρροϊκός πυρετός. Στο επίπεδο αυτό το Υπουργείο απαντάει άμεσα στις ανάγκες δεσμεύοντας το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 αφορούν σε αποζημιώσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Σε ότι αφορά την πρόληψη ζωονόσων ο αρμόδιος Υπουργός παρουσίασε ορισμένα από τα συμπεράσματα των μελετών του Υπουργείου σε σχέση με το θέμα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον προσανατολισμό για χρήση εμβολίου για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση των συμπερασμάτων των μελετών που διενεργεί στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της νόσου.

Τέλος, για το μεγάλο θέμα των βοσκοτόπων, ο Υπουργός ενημέρωσε την ερωτούσα βουλευτή ότι μετά από σχετικές συνεργασίες με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατή η συμπερίληψη στις βοσκήσιμες εκτάσεις και εκείνες που περιλαμβάνουν και ξυλώδη βλάστηση. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο καταρτίζει τα σχετικά σχέδια διαχείρισης των βοσκοτόπων, ώστε όλοι οι κτηνοτρόφοι να λάβουν χωρίς πρόβλημα τις ενισχύσεις που τους αναλογούν.

Ακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης:

 

Παναγιώτα Δριτσέλη : Κύριε Υπουργέ, Η κτηνοτροφία της χώρας θα λέγαμε ότι βιώνει τα τελευταία χρόνια έναν εξουθενωτικό, αργό θάνατο, κυρίως εξαιτίας μιας, κενού περιεχομένου αγροτικής πολιτικής, η οποία αν μη τι άλλο, βοηθήθηκε και από την εφαρμογή απίστευτων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν. Οι κτηνοτρόφοι καθημερινά κι αυτό είναι και μία κοινή ομολογία, έχουν να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Η προηγούμενη χρονιά ωστόσο ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους της χώρας και για την κτηνοτροφική παραγωγή εν γένει, διότι σε πάρα πολλές περιοχές οι κτηνοτρόφοι είδαν μεγάλο μέρος του ζωικού τους κεφαλαίου να χάνεται εξαιτίας επικίνδυνων νόσων, όπως είναι ο καταρροϊκός πυρετός που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα ή ο μελιταίος πυρετός.

Η Πολιτεία, κυρίως λόγω του ότι, κατά την γνώμη μου, υποτιμήθηκε το πρόβλημα και η έκταση που επρόκειτο να πάρει, αλλά και κάποιων κακών χειρισμών, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει ή να προλάβει την εξάπλωση αυτών των νόσων και οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους έλαβαν πάρα πολύ μεγάλες διαστάσεις. Η απελθούσα ηγεσία δεν μπόρεσε το προηγούμενο διάστημα να καλύψει αυτές τις απώλειες και σήμερα μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων σε ολόκληρη τη χώρα αναμένει την στήριξη του Υπουργείου για να μπορέσει να αποκαταστήσει το ζωικό του κεφάλαιο και να συνεχίσει την δραστηριότητά του.

Έτσι κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με το ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου ως προς την διαδικασία των αποζημιώσεων που αφορούν την απώλεια των ζώων και ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που προγραμματίζετε όσον αφορά αυτό το θέμα και ποιες είναι και οι δυνατότητες που έχει σήμερα το Υπουργείο για να επέμβει στο συγκεκριμένο πεδίο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κτηνοτρόφοι να γνωρίζουν καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις μεγάλο μέρος ή και το σύνολο του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου αρκετών κτηνοτρόφων δεν έχει αποκατασταθεί με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την κτηνοτροφική παραγωγή και για την οικονομία της χώρας.

Από την άλλη θα θέλαμε να μας ενημερώσετε και για τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται κάθε χρόνο για τον προγραμματισμό των αποζημιώσεων που αφορούν σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς και για τα ποσά που θα προϋπολογιστούν για φέτος. Φαντάζομαι γνωρίζετε και εσείς πάρα πολύ καλά ότι η έγκαιρη έκδοση αυτής της απόφασης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον συνολικό προγραμματισμό της κτηνοτροφικής οικονομίας, αφού σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση των κοπαδιών τους και να κατοχυρώσουν και τα σχετικά δικαιώματα των επιδοτήσεών τους.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Β. Αποστόλου : Θα συμφωνήσω μαζί σας αγαπητή συνάδελφε γιατί κυρίως, όσον αφορά τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, όντως είναι όπως ακριβώς τα περιγράψατε. Είχαμε τεράστια προβλήματα και στο ζήτημα της καταβολής των ενισχύσεων του κτηνοτροφικού χώρου αλλά και βεβαίως με τις επιζωοτίες και τις ζωονόσους. Θα έλεγα ότι ήταν μια από τις καταστροφικότερες αιτίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου αλλά από την άλλη πλευρά είχαμε και χείριστες, θα έλεγα, συμπεριφορές από πλευράς κυβερνητικής διαχείρισης, τόσο στο ζήτημα των ενισχύσεων, όσο και στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ζωονόσων. Για εμάς η κτηνοτροφία είναι ένας χώρος που πραγματικά θεωρούμε ότι αποτελεί μια δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, μοναδική που μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει και ένα ελάχιστο εισόδημα στους κτηνοτρόφους και στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Εμείς, όσον αφορά το ζήτημα, ιδιαίτερα της διαχείρισης του μεγάλου προβλήματος της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, των βοσκήσιμων γαιών, επί δύο χρόνια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δυστυχώς δεν μας άκουσαν. Γι’ αυτό λοιπόν η πρώτη μας μέριμνα από την ώρα που παραλάβαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το μεγάλο ζήτημα της επιλεξιμότητας της βοσκήσιμων εκτάσεων. Ξεκινήσαμε άμεσα, με βάση ουσιαστικά έναν κανονισμό ο οποίος ήδη είχε μπει στη διαδικασία να αποδεχτεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που βόσκονται δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές, αλλά είναι και αυτές που έχουν μια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το προνόμιο το μεγάλο που έχει η χώρα μας, όσον αφορά την ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Από αυτή την άποψη λοιπόν έχουμε ένα πλαίσιο που μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκτάσεις. Έχουμε μπει λοιπόν, με βάση αυτή την  παραδοχή, σε μία διαδικασίας σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, προσωρινών καταρχήν και οριστικών τα επόμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας που βόσκονται, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις, να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες. Είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχα μία συνάντηση πρόσφατα με τον Επίτροπο τον κύριο Fogan.

Σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε και κάποια ανοχή όσον αφορά τον χρόνο, πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι και από την φετινή χρονιά δεν θα έχουμε τουλάχιστον πρόβλημα στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων. Από εκεί και πέρα βέβαια το μεγάλο για εμάς στοίχημα είναι αν αυτά τα διαχειριστικά σχέδια αποκτήσουν έναν μόνιμο χαρακτήρα για να απαντήσουμε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει ο χώρος και είναι αυτό της κάλυψης των αναγκών σε ζωοτροφές. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που αφορά τις αποζημιώσεις θα απαντήσω στην δευτερολογία μου.

 

Παναγιώτα Δριτσέλη : Κύριε Υπουργέ πραγματικά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ενημέρωσή σας σε σχέση με τα ζητήματα της κτηνοτροφίας κα φαίνεται και η πολύ μεγάλη και συγκροτημένη προσπάθεια του Υπουργείου, αλλά και η αγωνία που διέπει αυτή την στιγμή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με τα ζητήματα που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την κτηνοτροφία. Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε με πάρα πολύ μεγάλη σύνεση τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πάρα πολλά, χρειάζεται ουσιαστικά να μπει μια ιεράρχηση, να τεθούν οι προτεραιότητες και σιγά σιγά να μπορέσουμε να απαντήσουμε προκειμένου να ανακουφιστούν οι κτηνοτρόφοι της χώρας από τα πολύ μεγάλα βάρη που προστέθηκαν στην πλάτη τους. Είναι σημαντικό επίσης όμως κύριε Υπουργέ να καταλάβουμε ότι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους, θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν για τα ζώα τα οποία εσφάγησαν λόγω των νόσων αυτών που περιέγραψα προηγουμένως και επειδή ξέρω ότι και οι δυο συμφωνούμε ότι δεν είναι μόνο σημαντικό θέμα της Πολιτείας να συμβάλλει στην αποκατάσταση από καταστροφές, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό και να προγραμματίζει και να προλαμβάνει μειώνοντας, ουσιαστικά, τους κινδύνους. Καλό θα ήταν λοιπόν να μας παρουσιάσετε τον προγραμματισμό για την πρόληψη καταστάσεων αντιστοίχων με τις περσινές.

Όπως γνωρίζετε η περσινή ραγδαία επιδείνωση του καταρροϊκού πυρετού δημιούργησε τεράστια ανησυχία στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πραγματικά αυτή την στιγμή που μιλάμε αγωνιούν για τον αν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση και φέτος. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τις πρόνοιες που έχετε λάβει σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης και επειδή γνωρίζω ότι σε προηγούμενες ενημερώσεις σας είχατε τονίσει ότι το Υπουργείο έχει θέσει σε κίνηση μια σειρά από επιστημονικές μελέτες για την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος αυτού και για τα ενδεδειγμένα μέτρα παρέμβασης, ενδεχομένως σήμερα, αν μπορείτε να δημοσιοποιήσετε κάποια από τα συμπεράσματα αυτών των επεξεργασιών, θα ήταν καλοδεχούμενα για όλους γιατί πραγματικά όλοι μας περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει.

Κλείνοντας κύριε Υπουργέ θα ήθελα να πω το εξής. Επειδή νομίζω ότι όλοι μας συμφωνούμε και όλοι μας έχουμε κάνει, από όποιο πόστο μπορούσαμε, τον αγώνα μας για να ανακινήσουμε τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ την αίθουσα καταλαβαίνουμε και συμφωνούμε ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας είναι άνθρωποι του κόπου και του μόχθου, που δουλεύουν ασταμάτητα και που τελικά ανταποδοτικά φαίνεται αυτά που παίρνουν να είναι πάρα πολύ λίγα και να είναι και από τους πιο αδικημένους κλάδους της Ελλάδας αυτή την στιγμή.

Επειδή ακριβώς η κτηνοτροφία μας προσφέρει πολλά και στην οικονομία της χώρας αλλά και στην διατροφική μας επάρκεια και στην ποιότητα της διατροφής, είμαι σίγουρη ότι και εσείς συμφωνείτε ότι αξίζει την προσοχή μας, επιβάλλεται μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και είμαι σίγουρη ότι για το Υπουργείο αποτελεί έναν δεδομένο στόχο. Αυτές λοιπόν τις παρεμβάσεις τις περιμένουμε με πάρα πολύ έντονο ενδιαφέρον, ώστε για πρώτη φορά οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας να αισθανθούν ότι έχουν σύμμαχό τους την Πολιτεία σε αυτή την δύσκολη, ομολογουμένως, δουλειά που κάνουν και ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία δεν είναι απέναντί τους και δεν δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Β. Αποστόλου : Όντως αυτή την στιγμή δύο βασικά ζητήματα του κτηνοτροφικού χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά την διαδικασία οριστικού αποτελέσματος από πλευράς του Υπουργείου. Είναι το μεγάλο πρόβλημα με τις απώλειες που είχαμε την περασμένη χρονιά εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Να δούμε πως η πρόληψη και ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις όλες που χρειάζονται για τον χώρο θα πληρωθούν και ταυτόχρονα πως θα προχωρήσουμε την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη λοιπόν η τελευταία μας σκέψη φαίνεται να καταλήγει ότι θα προχωρήσουμε στη χρήση εμβολίου, δεν μπορώ αυτή την ώρα να σας το ανακοινώσω ως οριστικό, δεδομένου ότι υπάρχει η αρμόδια επιτροπή η οποία εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά φαίνεται να καταλήγουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις και την εξυγίανση υπογράφεται ΚΥΑ η οποία προβλέπει την κατανομή 22 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 8,5 θα αφορούν αποζημιώσεις μέχρι τέλους του 2014 για ζημιές από τις ζωονόσους, από τον καταρροϊκό πυρετό, ευλογιά, κλπ,. Αυτά τουλάχιστον μέσα από εκτιμήσεις των υπηρεσιών είναι που πρέπει να δοθούν και από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ποσό γύρω στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου. Είναι θα έλεγα σταγόνα μπροστά στις ανάγκες που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία, αλλά επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι μέσα σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο που βιώνουμε καταλαβαίνετε ότι κάνουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για να στηρίξουμε ένα κλάδο που όπως και εσείς, όπως και εμείς, όλοι αποδεχόμαστε ότι αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα λόγω της ποιοτικής υπόστασης των προϊόντων του, προϊόντα τα οποία, τουλάχιστον στην παγκόσμια αγορά είναι γνωστό πλέον ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την χώρα μας. Βέβαια είναι γνωστά τα προβλήματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει με την υπεράσπιση των προϊόντων μας, για παράδειγμα το προϊόν σημαία μας γεωγραφικής ένδειξης, την φέτα. Θα τα πούμε όμως και μια άλλη φορά γιατί και σε αυτό το επίπεδο δίνουμε μάχες.

 

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (19-25/03/2024)

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Χρυσάνθου και Δαρείας των μαρτύρων  γιορτάζουν: Χρύσανθος-Χρυσάνθη * Από χτες εισήλθαμε στη Μεγάλη Σαρακοστή ...

Αφήστε μια απάντηση