Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 9 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 9 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις

Οσον αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα, στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα αρκεί προσωρινά μια υπεύθυνη δήλωση

Δέκα ημέρες αργότερα και με τελευταίες στον προγραμματισμό τις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες πλήττονται σφοδρότατα από την πανδημία του κορονοιού θα ξεκινήσουν τελικά οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Ταυτόχρονα όσον αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα αρκεί προσωρινά μια υπεύθυνη δήλωση αντί για την εκδοθείσα οικοδομική άδεια ή τη βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου, η οποία θα υποβάλλεται σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας ως προυπόθεση υπαγωγής στο πρόγραμμα, ο οδηγός του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του προγράμματος θα ξεκινήσουν στις 9 Δεκεμβρίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου –ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα.

Ως αποτέλεσμα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, ανακοινώθηκε ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Επιπλέον, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας – όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα – θα μετατεθεί στο τέλος.

Αναλυτικά το νέο χρονοδιάγραμμα ανα Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:

  • Θεσσαλίας: Οι αιτήσεις ξεκινούν 9 Δεκεμβρίου 2020.
  • Ηπείρου και Ιονίων Νήσων: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 11 Δεκεμβρίου 2020.
  • Αττικής: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 14 Δεκεμβρίου 2020.
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: Οι αιτήσεις ξεκινούν 16 Δεκεμβρίου 2020.
  • Δυτικής Ελλάδας: Οι αιτήσεις ξεκινούν 18 Δεκεμβρίου 2020.
  • Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου: Οι αιτήσεις ξεκινούν 21 Δεκεμβρίου 2020.
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου 2021.
  • Δυτικής Μακεδονίας: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου 2021.
  • Κεντρικής Μακεδονίας: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου 2021.
  • Πολυκατοικίες: Οι αιτήσεις ξεκινούν στις 18 Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

«Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Παράλληλα σημειώνεται ότι προγράμματα αυτής της κλίμακας θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο και όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας του υπουργείου, οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο διάστημα 2011 – 2019 οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό έως 95%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα κτίρια που εμφάνιζαν τις χειρότερες επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά (περίπου 90.000 ιδιοκτησίες) που έχουν ενταχθεί έως τώρα στα προγράμματα, απαλλάσσονται από κόστος που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις δαπάνες ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), ενώ η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από τις παρεμβάσεις που έγιναν στα κτίρια ξεπερνά τα 1,8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.

ethnos.gr

Δες επίσης

Airbnb: Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου – Πότε και ποιοι αποβάλλονται από την πλατφόρμα

Όποιος ιδιοκτήτης δεν διαθέτει τον αριθμό μητρώου για το ακίνητό του και δεν τον καταχωρίζει ...