Δευτέρα, 6 Απρίλιος 2020
trikaladay.gr / Άρθρα / Επιστολή του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων για τις ζημιές στο βαμβάκι
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επιστολή του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων για τις ζημιές στο βαμβάκι

Επιστολή Προέδρου Ε.Α.Σ. Τρικάλων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζημιές στο βαμβάκι.
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη.
Βουλευτές Τρικάλων: κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, κα. Παναγιώτα Δριτσέλη, κ. Χρήστο Σιμορέλη, κ. Κώστα Σκρέκα.
Κύριε Υπουργέ,
Η φετινή χρονιά για το βαμβάκι είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην πιο κρίσιμη και καθοριστική στιγμή της βαμβακοπαραγωγής, την περίοδο της συγκομιδής, προκαλούν καταστροφές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Αφενός οι στρεμματικές αποδόσεις είναι σημαντικά μικρότερες από τις αναμενόμενες (στο 50% της περσινής και ακόμη πιο κάτω) και αφετέρου καθίσταται αδύνατη η συλλογή του προϊόντος με αποτέλεσμα αυτό να επιδρά περαιτέρω αρνητικά τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα.
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα έχει οδυνηρές συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών καθιστώντας ζημιογόνες τις καλλιέργειές τους. Χωρίς κέρδος και με δεδομένα: α) την αύξηση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και την δραματική αύξηση των εισφορών για τον ΟΓΑ, β) το σημαντικό καλλιεργητικό κόστος, προκύπτει απειλητικό το πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων βαμβακοπαραγωγών.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:
Πρώτον: Να μην αυξηθεί η φορολογία στους αγρότες, η προκαταβολή φόρου και να μην αυξηθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ.
Δεύτερον: Να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη αναπλήρωση των ζημιών τόσο ως προς την παραγωγικότητα όσο και για την υποβάθμιση προϊόντος που έχουν υποστεί οι βαμβακοκαλλιεργητές από τον ΕΛΓΑ.
Τρίτον: Να ληφθούν από τώρα μέτρα για την στήριξη της καλλιέργειας μέσω της χορήγησης τραπεζικών δανείων στους ενεργούς Συνεταιρισμούς, όπως είναι ο Α.Σ. Τρικάλων – Ένωση, προκειμένου να προμηθευθούν τα απαραίτητα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, οι αγρότες. Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλος μέρος εξ αυτών, δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Δες επίσης

Η κλεψύδρα του Δημάρχου

Παρ’ότι η ψυχολογία μας –λόγω και του φαινομένου του κορονοιού – παραμένει στο ναδίρ, με ...

Αφήστε μια απάντηση