Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Έχεις δωμάτιο αχούρι; Δείξε αυτό το άρθρο στη μητέρα σου

Έχεις δωμάτιο αχούρι; Δείξε αυτό το άρθρο στη μητέρα σου

Γιατί τελικά δεν είναι και τόσο κακό να έχεις ακατάστατο δωμάτιο. Η έρευνα που δικαιώνει εκείνους που παρατάνε τα πράγματα τους όπου να’ ναι
Η έρευνα του Association of Psychological Science δικαιώνει οριστικά και μια για πάντα, εκείνους που έχουν ακατάστατα δωμάτια.
Περιοδικά παντού, ρούχα πεταμένα σε καρέκλες, πράγματα στο πάτωμα, κρεβάτι που δεν το έστρωσες ποτέ, τίποτα σε τάξη. Η επιστήμη σε δικαιώνει. Και αναφέρει, πως είσαι ένα υπέροχο μυαλό.

Σύμφωνα λοιπόν με την ψυχολόγο Kathleen Vohs, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, εκείνοι που έχουν ακατάστατα δωμάτια, είναι και πιο ευφυείς. Το απέδειξε μάλιστα και με σχετικό πείραμα.

Στο πρώτο σκέλος του πειράματος, οι ερευνητές έδωσαν σε 34 φοιτητές μια σειρά από εργασίες οι οποίες έπρεπε να εκτελεστούν είτε σε έναν χώρο όπου όλα ήταν καθαρά και τακτοποιημένα, είτε σε έναν άλλο χώρο όπου επικρατούσε ακαταστασία. Μετά το πέρας του πρώτου σκέλους του πειράματος, ζητήθηκε από τους φοιτητές, αν θέλουν, να δώσουν χρήματα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Επίσης τους ζητήθηκε να διαλέξουν για σνακ είτε ένα μήλο είτε μια σοκολάτα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 82% του πληθυσμού του τακτοποιημένου δωματίου έδωσε λεφτά στο ίδρυμα, έναντι του 47% του πληθυσμού του ακατάστατου. Επιπλέον, το 67% των ατόμων που βρίσκονταν στο τακτοποιημένο δωμάτιο επέλεγαν το μήλο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ακατάστατο δωμάτιο ήταν μόλις 20%.

Στο δεύτερο σκέλος του πειράματος, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν περισσότερο στη δημιουργικότητα. Μικρές ομάδες φοιτητών τοποθετήθηκαν μέσα σε τακτοποιημένο ή ακατάστατο δωμάτιο και τους ζητήθηκε να σκεφτούν νέους τρόπους χρήσης της μπάλας του πινγκ πονγκ. Μολονότι και στα δύο δωμάτια δημιουργήθηκε ο ίδιος αριθμός ιδεών, αυτοί που βρίσκονταν στο ακατάστατο δωμάτιο είχαν περισσότερες “καλές ιδέες”, όπως κρίθηκε από ειδική επιτροπή.

Στο τρίτο σκέλος του πειράματος, 188 συμμετέχοντες κάθισαν σε ένα γραφείο υπολογιστή το οποίο είτε ήταν τακτοποιημένο είτε ακατάστατο και οι ερευνητές τους έβαλαν να επιλέξουν ένα ρόφημα από μενού καφετέριας. Στον κατάλογο, η καφετέρια πρότεινε δύο ροφήματα-σπεσιαλιτέ, ένα κλασικό και ένα καινούργιο. Όσοι βρίσκονταν σε ακατάστατο γραφείο, είχαν την τάση να διαλέγουν το καινούργιο ρόφημα, ενώ αυτοί που βρίσκονταν στο τακτοποιημένο γραφείο έτειναν να διαλέγουν το κλασικό.

Όπως δήλωσε η ίδια η Vohs, φαίνεται πως τα ακατάστατα δωμάτια εμπνέουν τα άτομα να δρουν με διαφορετικούς τρόπους από τον παραδοσιακό, σε αντίθεση με τα τακτοποιημένα, που ενθαρρύνουν τους πιο συμβατικούς και ασφαλείς τρόπους συμπεριφοράς.

Μια παρόμοια μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ακατάστατα γραφεία και βιτρίνες καταστημάτων από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Groningen στη Γερμανία, έφτασε επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα. Ίσως λοιπόν ένα ακατάστατο δωμάτιο να μην είναι δείγμα χάους, αλλά δείγμα ευρηματικότητας, φαντασίας και δημιουργικότητας που δεν μπορούν να περιοριστούν μέσα στη “συστημική τάξη”.

“Αν ένα ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι για ένα ακατάστατο μυαλό, ένα άδειο γραφείο για τι πράγμα είναι σημάδι;”-Άλμπερτ Αϊνστάιν
news247.gr

Δες επίσης

Πέθανε ο πασίγνωστος ηθοποιός Θόδωρος Κατσαδράμης

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο ηθοποιός Θόδωρος Κατσαδράμης. Την θλιβερή είδηση θανάτου του ηθοποιού γνωστοποίησε ο ...

Αφήστε μια απάντηση