Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2020
trikaladay.gr / Ελλάδα / ΔΝΤ: Δεκτό το ελληνικό αίτημα συγχώνευσης των δόσεων

ΔΝΤ: Δεκτό το ελληνικό αίτημα συγχώνευσης των δόσεων

Ραγδαίες εξελίξεις. Αίτημα συγχώνευσης των δόσεων προς το ΔΝΤ κατέθεσε η κυβέρνηση. Έγινε αποδεκτό από το Ταμείο. Τι ποσό πρέπει να πληρώσουμε στο τέλος Ιουνίου

Αίτημα συγχώνευσης των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικού ύψους 1,530 δισ. ευρώ, κατέθεσε στον οργανισμό η κυβέρνηση. Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι έλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και το έκανε αποδεκτό. Ως εκ τούτου, αναμένει την πληρωμή των τεσσάρων δόσεων σε μία, στις 30 Ιουνίου.

Η πρώτη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 298 δισ. ευρώ, έπρεπε, κανονικά να καταβληθεί την Παρασκευή, 5 Ιουνίου.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, τα χρήματα κάθε δόσης πιστώνονται μία μέρα νωρίτερα, επομένως για την καταβολή της πρώτης δόσης, τα χρήματα έπρεπε να πιστωθούν σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο έχουν ως εξής:

– 5 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 298 εκατ. ευρώ.

– 12 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 336 εκατ. ευρώ.

– 16 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 560 εκατ. ευρώ.

– 19 Ιουνίου: Καταβολή δόσης ύψους 336 εκατ. ευρώ.
Λύση τύπου Ζάμπια για την Ελλάδα;

Υπενθυμίζεται, ότι λίγες ημέρες πριν, το κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD στον ιστότοπό του, αναφερόταν στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταφύγει στην «επιλογή της Ζάμπιας».

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ARD στην Ουάσινγκτον, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται να διαφοροποιείται από τη σκληρή γραμμή του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία, όταν κάποια χώρα του οφείλει χρήματα, πρέπει να πληρώνει εγκαίρως.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ, δήλωσε σχετικά, ότι το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πληρώσει όλες μαζί τις δόσεις του δανείου της για τον μήνα Ιούνιο. Για να γίνει αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει απλώς να ενημερώσει το ΔΝΤ.

Αυτή θα ήταν η «επιλογή της Ζάμπια». Πριν 30 χρόνια κάτι ανάλογο είχε κάνει και το αφρικανικό κράτος με τις δόσεις του δανείου που όφειλε στο ΔΝΤ.

Βέβαια ακόμη κι αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο τέλος Ιουνίου 1,6 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ. Όμως με αυτό τον τρόπο, επισημαίνεται στον ιστότοπο του ARD, η Αθήνα θα αγοράσει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.
Βαρουφάκης: Οι πιστωτές μας να έρθουν με προτάσεις, που θα επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα καταφέρει, να καταβάλει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίού προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, απάντησε αινιγματικά:

«Το ουσιαστικό ερώτημα είναι πώς πέτυχε η Ελλάδα εδώ και 4 μήνες να πληρώνει τους δανειστές της;

Εξακολούθησε να πληρώνει το ΔΝΤ με περισσότερα από 6,5 δισ. δολάρια που πήραμε από το αίμα και τη σάρκα του ελληνικού κράτους. Η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό έχει καταφέρει να πληρώνει τους δανειστές της.

Αυτό αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος πέτυχε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να πληρώνει συντάξεις και μισθούς, εξακολουθώντας να πληρώνει τα χρέη του.

Εναπόκειται τώρα στους πιστωτές μας να είναι λογικοί και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος να εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και να ξαναβρεί την ανάπτυξη και επιτέλους να μπορέσουμε να διαγράψουμε την ελληνική κρίση από την ιστορία».

news247

Δες επίσης

Κοροναϊός : Δύσκολη η κατάσταση στο Άγιο Όρος – Αντιδρούν στο lockdown οι μοναχοί

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό 13ων κρουσμάτων κοροναϊού σε δύο ...

Αφήστε μια απάντηση