Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Χρ. Σιμορέλης: Πολιτικές ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το «Ντυνάν». (Συνέντευξη στην εφημερίδα Politik)

Χρ. Σιμορέλης: Πολιτικές ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το «Ντυνάν». (Συνέντευξη στην εφημερίδα Politik)

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Το πόρισμα για την υγεία δεν είναι λάσπη στον ανεμιστήρα» υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης, ο οποίος είναι και μέλος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής.

Ο ίδιος τονίζει πως υπάρχουν σαφή στοιχεία για πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του «Ερρίκος Ντυνάν», γι’αυτό και η πλειοψηφία ζητά από τη δικαιοσύνη να διερευνηθεί το σύνολο της υπόθεσης και τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών τους: «Υποθέσεις όπως του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου φαίνεται πως δεν ήταν εξαιρέσεις» τονίζει.

Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σιμορέλης θεωρεί πως είναι κατάλληλη η περίοδος για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ πως επιζητά τη συνταγματοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Έτσι, αντί να δεσμεύεται για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, υπερθεματίζει για το άρθρο 16 που θωρακίζει τη δημόσια εκπαίδευση.

Παραλλήλως, σημειώνει πως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αναφέροντας με νόημα πως υπάρχουν και οι πολιτικές και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Την ίδια ώρα, δηλώνει αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει ποιοι τους οδήγησαν στα μνημόνια .

«Οι εκλογές δεν είναι για να αναθεωρούμε το Σύνταγμα»
-Μήπως ο χρόνος που έρχεται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση -το πολύ ένα χρόνο πριν τις εκλογές- ακυρώνει τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων; Γιατί να μην ανοίξει η συζήτηση και για το άρθρο 16 και να αποφασίσει ο λαός με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές αν θέλει και ιδιωτικά πανεπιστήμια;

«Θεωρώ ότι είναι κατάλληλη η περίοδος για την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης. Τον Αύγουστο βγήκαμε από μια σκληρή οκταετία μνημονίων κατά την οποία είδαμε, παράλληλα με την οικονομική κρίση, μια σειρά από δυσλειτουργίες στην πολιτειακή οργάνωση και απαξίωση των θεσμών αντιπροσώπευσης. Είναι στιγμή να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξουμε για να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών, να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα.

Η συνταγματική αναθεώρηση δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις, στη βάση όμως ενός συγκροτημένου πολιτικού πλαισίου. Ο πρωθυπουργός ήδη από τον Ιούλιο του 2016 είχε καταθέσει θέσεις στο δημόσιο διάλογο, ακολούθησε μια εκτεταμένη διαβούλευση μέσω της επιτροπής διαλόγου για το σύνταγμα στην οποία συμμετείχαν φορείς, συλλογικότητες και πολίτες, δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις (απλή αναλογική, θρησκευτική ουδετερότητα, δημοψηφίσματα, προστασία των δημόσιων αγαθών κ.ά.) και προσέρχεται σε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους.

Αυτό φαίνεται να αποδίδει, μόλις την Τρίτη είχαμε το ιστορικό κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας-Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακόμη να σημειώσω πως οι εκλογές δεν είναι για να αναθεωρούμε το σύνταγμα, προβλέπεται διακριτή διαδικασία (άρθρο 110 του Συντάγματος και 119 του ΚτΒ). Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που προτείνονται από τα κόμματα δείχνει από πλευράς του θεσμική ανευθυνότητα και συγκρούεται ξεκάθαρα με τη λογική του συντάγματος. Όσο για τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «προεκλογικού» χρόνου αναθεώρησης, προκαλούν μόνο γέλιο καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το 2016 εκατοντάδες φορές εκλογές.

Η ΝΔ δυστυχώς φαίνεται να επιζητά τη συνταγματοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών της, έτσι αντί να δεσμεύεται για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, υπερθεματίζει για το άρθρο 16 που θωρακίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Όλα αυτά μου φαίνονται υπεκφυγές, αλήθεια θα ψηφίσουν για το άρθρο 86;»

–Μήπως ακυρώνεται, επίσης, η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου με τη σκανδαλολογία που καλλιεργείται από το ΣΥΡΙΖΑ με στόχο και το ΚΙΝΑΛ;

«Η χώρα μας για να πάει μπροστά χρειάζεται εξυγίανση και περιορισμό της συστημικής διαφθοράς. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ βρέθηκαν χτισμένα έγγραφα και τιμολόγια, πρέπει να διερευνηθούν. Το “Ντυνάν” κατέληξε μέσα από μεθοδευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα ενώ ήταν κοινωφελές ίδρυμα και ως τέτοιο απαγορευόταν να εκποιηθεί εκ του συντάγματος. Το πόρισμα, το επισημαίνω ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής, δεν είναι “λάσπη στον ανεμιστήρα”.

Υπάρχουν σαφή στοιχεία για πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του Ντυνάν, ζητάμε από τη δικαιοσύνη να διερευνηθεί το σύνολο της υπόθεσης και τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών τους. Υποθέσεις όπως του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου, φαίνεται πως δεν ήταν εξαιρέσεις, αποτελούσαν συνηθισμένη πρακτική διακυβέρνησης στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να βγουν όλα στο φως και όσοι είναι ένοχοι να καταδικαστούν. Το ίδιο θα έπρεπε να επιθυμούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Η στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία τη φέρνει σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των ευρωπαίων σοσιαλιστών σε μια σειρά από θέματα (πχ συμφωνία Πρεσπών). Εμμένουν σε μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική που προσομοιάζει αυτή της ΝΔ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση νέων πολιτικών συμμαχιών (αριστερά, αριστερή πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας και πράσινοι) που αντιμάχονται το δόγμα της λιτότητας, την άνοδο της άκρας δεξιάς και έχουν στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. Στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πρωτοβουλίες, επιδιώκει συγκλίσεις πέρα από το κόμμα, σε προγραμματική βάση, με πρόσωπα ικανά και καθαρά και δυνάμεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

«Θα υπερψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών»
-Εκτιμάτε πως η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις συγκρότησης διαφορετικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης από την κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου;

«Η κυβερνητική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ έχει συγκεκριμένους στόχους και ορίζοντα τετραετίας. Η ολοκλήρωση της τετραετίας θα δώσει τον πολιτικό χρόνο ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία, να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική και να συνεχιστεί η κάθαρση στον πολιτικό βίο της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι κόμματα με σαφώς διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές.

Εμείς δεν ταυτίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, είναι διαφορετικά ζητήματα. Η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας. Επομένως, υπάρχουν και οι πολιτικές και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας».

– Θα έχετε αισθανθεί κι εσείς από την επαφή σας με τους πολίτες- ιδίως με τους αγρότες- μια ψύχρανση των σχέσεών τους με το ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε κάνει την κομματική αυτοκριτική σας; Ανατρέπεται το αρνητικό κλίμα μέχρι τις εκλογές;

«Ειλικρινά δεν έχω αυτή την αίσθηση. Προσωπικά κυκλοφορώ συνέχεια στην περιφέρειά μου, προσπαθώ να έχω άμεση και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες. Η καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Έχουμε ωστόσο κάνει πολλά θετικά βήματα, βγήκαμε από τα μνημόνια και σταδιακά υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας στηρίζοντας τους αδύναμους και τους μικρομεσαίους. Το επόμενο στοίχημα είναι η δίκαιη ανάπτυξη και σε αυτήν κορυφαία θέση έχει ο πρωτογενής τομέας. Νομίζω πως τα νέα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία διευκολύνουν περισσότερο τους μικρομεσαίους αγρότες, τους νέους αγρότες, τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών.

Στόχος μας είναι να είμαστε συνεχώς χρήσιμοι στον κόσμο της υπαίθρου. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Είναι διαφορετικό πράγμα οι δημοσκοπήσεις και η κάλπη. Οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει ποιοι τους οδήγησαν στα μνημόνια και συγκρίνουν το έργο της κυβέρνησης που επιδιώκει να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία, με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις της ΝΔ (ασφαλιστικό Πινοσέτ, παρωχημένα 8ωρο και εργασιακά δικαιώματα κ.ά.), που δρα ως εκπρόσωπος των οικονομικών ελίτ. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (19-25/03/2024)

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Χρυσάνθου και Δαρείας των μαρτύρων  γιορτάζουν: Χρύσανθος-Χρυσάνθη * Από χτες εισήλθαμε στη Μεγάλη Σαρακοστή ...