Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τρία τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τρία τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με προβλήματα λειτουργίας φαίνεται ότι ξεκινούν τρία τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα οποία περιλαμβάνονται στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο.
Πρόκειται για τα Τμήματα Συστημάτων Ενέργειας στη Λάρισα, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στον Βόλο, Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα. Στα συγκεκριμένα τμήματα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί το πρόγραμμα σπουδών τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Ειδικότερα πέντε αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις, καταγράφουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Αλλαγές οι οποίες θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές και θα πρέπει να προσεχθούν από τους υποψήφιους.
Αναλυτικά:
1. Σαρωτική αναδιάταξη σχολών και τμημάτων και νέο Μηχανογραφικό. Κατάργηση των ΤΕΙ και νέα τμήματα σε όλη τη χώρα. Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ της περιοχής, όπου ο υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι έχει καταφύγει σε μεθόδους… εκβιασμού. Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρουν ότι δέχτηκαν τελεσίγραφο από το υπουργείο Παιδείας ότι το ίδρυμα της Αχαΐας δεν θα πάρει την 4η Νομική που ονειρεύεται, αν δεν συγχωνευτεί με το ΤΕΙ της περιοχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η περίφημη «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης που προχωράει αργά. Τα παραπάνω εμπόδια καθυστερούν την κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο και η ηγεσία του φιλοδοξεί να «εξαφανίσει» τελείως τα ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.
2. «Ερχεται το Λιμενικό». Για πρώτη φορά φέτος θεσμοθετείται η εισαγωγή στις σχολές αξιωματικών του Λιμενικού και λιμενοφυλάκων μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι σχολές αυτές θα προσφέρονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία και αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις περιζήτητες σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Αναμένεται βέβαια η σχετική προκήρυξη για τον αριθμό των θέσεων που θα διατεθούν στις σχολές αυτές, ενώ απαιτούνται και εδώ πρόσθετες δοκιμασίες για τους υποψηφίους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους (όπως π.χ. το κολύμπι στα 50 μ. με χρόνο κάτω των δύο λεπτών κ.ά.).
3. Αγνωστες είναι ακόμη οι αντιστοιχίες για σωρεία τμημάτων, κάτι που απαιτεί μία ακόμη «τιτάνια» επιστημονική μελέτη, την οποία πολλοί αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει το υπουργείο Παιδείας να κάνει μέσα σε λίγους μήνες. «Αλαλούμ» αναμένεται, έτσι, με τις μετεγγραφές φοιτητών της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς οι αντιστοιχήσεις των προγραμμάτων τμημάτων μεταξύ διαφορετικών ΑΕΙ (της περιφέρειας και των αστικών κέντρων) θα μειώσουν τον αριθμό τους. Oπως είναι γνωστό, οι μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών τμημάτων των ΑΕΙ γίνονται με βάση την αντιστοίχηση των προγραμμάτων σπουδών τους.
4. Απροσδιόριστα είναι ακόμη τα επαγγελματικά δικαιώματα και τα προγράμματα σπουδών σε πολλά από τα νέα τμήματα που δημιουργούνται. Δεδομένου ότι σε ολόκληρη τη χώρα δεκάδες τμήματα ΤΕΙ ενσωματώνονται σε πανεπιστήμια, είναι πολλά αυτά για τα οποία δεν ξέρουμε ακόμη ούτε καν το πρόγραμμα σπουδών τους. Αγνωστος είναι ακολούθως και ο βαθμός ετοιμότητας για τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πιθανώς να είναι διαφορετικός σε κάθε τμήμα, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Π.χ. το Τμήμα Ψυχολογίας των Ιωαννίνων είναι πιο πιθανό να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του, αφού υπήρχε ο Τομέας Ψυχολογίας στο πρώην Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, άρα υπάρχει ένας πυρήνας διδασκόντων για να λειτουργήσει το τμήμα. Αντίθετα, σε άλλα τμήματα δεν υπάρχει κάποια βάση ως αφετηρία, όπως το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής στη Λαμία. Σε αυτά θα πρέπει να βρεθούν κτίρια, καθηγητές και πρόγραμμα σπουδών μέσα σε επτά μήνες.
5. Υπό επανεξέταση είναι ακόμη το ποσοστό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια προς την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας καθώς στο παρελθόν είχαν ένα ποσοστό θέσεων 20% προς τα ΤΕΙ και 5% προς τα ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ όμως καταργούνται. Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας έδωσε ένα 10% των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ προς την ανώτατη εκπαίδευση επειδή ξεκινούσε τη λειτουργία του το πρώτο «υβρίδιο» που σχεδιάστηκε, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά). Το υπουργείο Παιδείας ψάχνει τώρα να βρει τρόπο για να δώσει στους μαθητές των ΕΠΑΛ αριθμό θέσεων αντίστοιχο με τις θέσεις που δίνονταν συνολικά τα προηγούμενα χρόνια.
Οπως εξηγεί ο Γιώργος Χατζητέγας, στο νέο Μηχανογραφικό του Ιουνίου θα έχουμε τρεις κατηγορίες νέων τμημάτων: τα τμήματα που αποτελούν φυσική συνέχεια των υπαρχόντων τμημάτων στα ΤΕΙ, τα τμήματα που είναι νέα σε πανεπιστήμια αλλά γνωστού επιστημονικού αντικειμένου και τα τμήματα που δεν έχουν σαφώς προσδιορισμένο επιστημονικό αντικείμενο και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους. Στην τελευταία κατηγορία αντιστοιχούν τμήματα όπως τα Συστημάτων Ενέργειας στη Λάρισα, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών στον Βόλο, Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στην Καρδίτσα.

tanea.gr

Δες επίσης

Βόλος: «Ηταν χτύπημα-μήνυμα” δηλώνει ο ιδιοκτήτης του “Πρεμιέρα» για τον εμπρησμό (φωτό)

Άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στο νυχτερινό κέντρο “Πρεμιέρα”, στον Βόλο, προκαλώντας σε αυτό μεγάλες ζημιές. ...