Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2020
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η Αθήνα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης. Προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα

Η Αθήνα απέλασε τον πρέσβη της Λιβύης. Προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα

Την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Από τον Λίβυο πρέσβη είχε ζητηθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία αλλά αυτό δεν δόθηκε ποτέ στην ελληνική πλευρά.

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε προθεσμία τριών ημερών να εγκαταλείψει την χώρα.

Το πρωί Παρασκευής ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Θυμίζουμε πως την ερχόμενη Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής του στρατάρχη Χάφταρ, αποδεχόμενος πρόσκληση της ελληνικής πλευράς.

Η Βουλή που ελέγχεται από τις δυνάμεις που είναι αντίπαλες της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ της Τρίπολης, έχει απορρίψει τη συμφωνία που υπέγραψε ο Σάρατζ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες άλλωστε δηλώσεις για το θέμα της απέλασης έκανε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Ο ίδιος καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

«Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του στο Λονδίνο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη, έχει την υπογραφή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.

Αν και πράγματι η κυβέρνηση του αλ Σάρατζ έχει διεθνή αναγνώριση, στο εσωτερικο της χώρας του έχει πολλους αντιπάλους, ενω τα συμφωνηθέντα παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τονίζουν από την ελληνική πλευρά.

Ο Σάρρατζ είναι ο πρόεδρος μίας αναγνωρισμένης μεν, εν αναμονή εξελίξεων δε, κυβέρνησης, ο οποίος δεν ελέγχει όχι τη Βουλή αλλά συνολικά τη χώρα και η εξουσία του οποίου περιορίζεται στο Προεδρικό του Μέγαρο, όπως παρατηρούν στην Αθήνα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση Σάρρατζ “στέκεται” με τη στρατιωτική βοήθεια της Άγκυρας παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ, γεγονός που εξηγεί γιατί υπέγραψε τη συμφωνία τουρκικής εμπνεύσεως.

“Στην πραγματικότητα πρόκειται για συμφωνία Τουρκίας- Σάρρατζ” λένε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.

Το μνημόνιο αυτό κατά την ελληνική πλευρά δεν έχει επιπλέον νομική αξία, αφού μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης υπάρχουν (ελληνικά) νησιά που διαθέτουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) κατοχυρωμένες. Και με βάση το διεθνές δίκαιο, σημειώνεται, δε νοείται δύο χώρες να υπογράψουν μία συμφωνία που εμπλέκει μία τρίτη χώρα, χωρίς αυτή να συναινεί.

Τη θέση της χώρας μας ως προς τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης υποστήριξαν εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία και το Ισραήλ.

Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ο ίδιος ο Ερντογάν χθες, ο οποίος όπως και θα περίμενε κανείς υποστήριξε ότι κάποιοι: “Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι [η συμφωνία με τη Λιβύη] δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”.

Πράσινο φως από την τουρκική Βουλή
Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πήρε χθες το βράδυ το «πράσινο φως» από την τουρκική βουλή.

Υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνει διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων στην Μεσόγειο μεταξύ των δύο κρατών, ενώ η κίνηση επικύρωσης έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, σε καλό κλίμα».

Δες επίσης

Ξεσηκώθηκαν στα Καμένα Βούρλα για τους πρόσφυγες που έφτασαν με λεωφορεία αιφνιδιαστικά

Οι εξελίξεις τρέχουν και λίγο μετά τις 12:30’ σήμερα (Τετάρτη 23/9) το μεσημέρι δύο λεωφορεία ...