Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2018
trikaladay.gr / Κόσμος / Απίστευτο! Μετά τον Ουγκό… απαγορεύουν και τον Ντοστογιέφσκι!

Απίστευτο! Μετά τον Ουγκό… απαγορεύουν και τον Ντοστογιέφσκι!

Η λογοκρισία περίπου χιλίων βιβλίων παίρνει… σβάρνα εκτός από τον Ουγκό και τον Ντοστογιέφσκι στο Κουβέιτ!
Λογοκρισία σε περίπου χίλια βιβλία έγινε από τις αρχές του Κουβέιτ. Ανάμεσά τους ένα κλασικό έργο του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με το… μαύρο να πέφτει στη διάρκεια λογοτεχνικού φεστιβάλ που άρχισε σήμερα σ’ αυτή τη χώρα του Κόλπου.

Ο Σαάντ αλ-Άνζι, επικεφαλής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το υπουργείο Πληροφόρησης απαγόρευσε 948 βιβλία.

Γιατί… τον Ντοστογιέφσκι
Μεταξύ των έργων που λογοκρίθηκαν, το μυθιστόρημα «Οι αδελφοί Καραμαζόφ» (1880) του Ντοστογιέφσκι έχει ως πλαίσιο τη Ρωσία του 19ου αιώνα και θέτει ερωτήματα για την ηθική, την ελεύθερη βούληση και την ύπαρξη του Θεού, διευκρίνισε.

Ο Ντοστογιέφσκι εντάχθηκε έτσι στον αυξανόμενο κατάλογο των συγγραφέων που είναι λογοκριμένοι σ’ αυτή την αραβική χώρα του Κόλπου, η οποία περνάει για μετριοπαθής, όμως την χαρακτηρίζει μια αυξανόμενη συντηρητική τάση στην πολιτική και την κοινωνία.

Τον Σεπτέμβριο είχαν γίνει δύο διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας εναντίον αυτής της αυξανόμενης λογοκρισίας

Τα πέντε τελευταία χρόνια, περισσότερα από 4.000 βιβλία έχουν απαγορευθεί από το υπουργείο Πληροφόρησης, μεταξύ των οποίων το διάσημο μυθιστόρημα του Βίκτορα Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων» (1831) και τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» (1967) του Κολομβιανού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Όλα τα βιβλία που εκτίθενται στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, το οποίο θα συνεχισθεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, εξετάσθηκαν προηγουμένως από μια επιτροπή λογοκρισίας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας.

Η επιτροπή αυτή, η οποία εξαρτάται από το υπουργείο Πληροφόρησης, λειτουργεί βάσει νόμου του 2006 περί «Τύπου και εκδόσεων», ο οποίος προβλέπει κυρώσεις σε βάρος εκδοτών λογοτεχνίας και Τύπου.

Βάσει του νόμου αυτού τιμωρείται κάθε προσβολή εναντίον του ισλάμ ή της δικαιοσύνης, κάθε απειλή για την εθνική ασφάλεια, κάθε «υποκίνηση για αναταραχή» και κάθε «ανήθικη» πράξη.
newsit

Δες επίσης

«Μανιακός του Ανγκάρσκ»: Ρώσος κρίθηκε ένοχος για 78 φόνους γυναικών

«Ο μανιακός του Ανγκάρσκ», όπως έχει επονομασθεί, σκότωνε γυναίκες τη νύκτα με τσεκούρι ή με ...