Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020
trikaladay.gr / Ελλάδα / Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο για το νέο ασφαλιστικό. Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο για το νέο ασφαλιστικό. Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο για διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση χθες, για τις οποίες του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα η αναφορά για κατώτατη εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών στα 220 ευρώ, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως διπλασιασμός της κατώτατης εισφοράς των αγροτών που είναι σήμερα στα 116 ευρώ, με το ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Βρούτσης δέχθηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων και από βουλευτές αγροτικών περιοχών της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν γίνει αποδέκτες οργισμένων αντιδράσεων, καθώς οι αγρότες σε σημαντικό ποσοστό ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές το κυβερνών κόμμα. Ο κ.Βρούτσης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες υποστήριξε ότι ουδέποτε είπε αυτά που του αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποσχέθηκε ειδικό καθεστώς για τους αγρότες, διαφορετικό από αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στον απόηχο των αντιδράσεων και των επιθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ.Βρούτσης εξέδωσε σήμερα και ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

“Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που τηρεί τις δεσμεύσεις του. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εργασίας έχουν στο πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας (αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι) θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία με ένα ευνοϊκό, καινοτόμο, δίκαιο, απλό και ελεύθερο ασφαλιστικό σύστημα.”

Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κάλεσε να μην εκτίθεται.

«Είναι πρωτοφανές ένα κόμμα που διετέλεσε κυβέρνηση να είναι τόσο ανεύθυνο και επιπόλαιο. Είναι απορίας άξιο, επίσης, πως ένα έντυπο υιοθετεί με τόση ευκολία τέτοιες ανακρίβειες παραπλανώντας τους αναγνώστες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή», στην ίδια γραμμή, προαναγγέλλουν για λογαριασμό της κυβέρνησης και πριν ακόμα μιλήσει η κυβέρνηση, για το τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό των αγροτών. Τους λέμε, λοιπόν, ότι αυτά που λένε είναι εκτός πραγματικότητας και ότι έχουν υποπέσει σε μία ακόμα γκάφα ολκής εξαπατώντας σκόπιμα τους αγρότες. Τους λέμε, επίσης, ότι θα διασυρθούν για άλλη μία φορά!” δήλωσε ο κ.Βρούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας θα έχει γνωστοποιήσει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό των αγροτών μέχρι την Κυριακή.

Οι διαβεβαιώσεις Βρούτση καθησύχασαν τους βουλευτές των αγροτικών περιοχών. Ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση χαιρέτισε τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού για ειδική μέριμνα για τους αγρότες.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά στο briefing είπε ότι η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στο νέο ασφαλιστικό τις δύο βασικές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣτΕ για το ύψος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, πως θα υπάρχει σύνδεση με το εισόδημα με μία νέα φιλοσοφία με κλάσεις στο ασφαλιστικό και πως κανείς δε θα έχει επιβάρυνση στο συνδυασμό ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Αραχωβίτης:

Εν των μεταξύ, σκληρή επίθεση στον υπουργό Εργασίας εξαπέλυσε ο Σταύρος Αραχωβίτης. Μάλιστα σημειώνει: «Πρωτοφανές: Ο κ. Βρούτσης αποκαλεί ανεύθυνους και επιπόλαιους τους βουλευτές της ΝΔ! Μετά τον σάλο, την αναστάτωση και την οργή που ξέσπασε στους αγρότες και συμπαρέσυρε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βροχή κατάθεσης ερωτήσεων, ο κ. Βρούτσης αυτοαναιρείται.

Είναι οι δηλώσεις του ιδίου στο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ που μίλησε ξεκάθαρα για 7 ασφαλιστικές κατηγορίες στους μη μισθωτούς, με ελάχιστο τα 220 ευρώ, που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Εκεί δεν μίλησε για « ευνοϊκό, καινοτόμο κλπ» ασφαλιστικό σύστημα αγροτών» και καταλήγει πως «σε κάθε περίπτωση, μετά τις αντιδράσεις και την ανάδειξη του τεράστιου ολισθήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΥΓΗ, η «κυβίστηση» είναι καλοδεχούμενη, έστω και αν αποφεύγει να αποκαλύψει τι σκοπεύει να κάνει».

news247

Δες επίσης

Οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο Σύνταγμα – Αποκλείστηκε η περιοχή

Μια οβίδα που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στο Σύνταγμα. Όπως μετέδωσε η ...