Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2020
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Αδειες- εξπρές σε επιχειρήσεις

Αδειες- εξπρές σε επιχειρήσεις

Αδειοδοτήσεις – εξπρές «υπόσχεται» η κυβέρνηση σε πολλές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που έθεσε χθες σε διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού κατ’ αρχήν υπάγονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, ωστόσο θα αποτελέσει τον «οδηγό» για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου, έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ορθολογικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι
Αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται, σημειώνεται ότι στο προτεινόμενο σύστημα, το βάρος του ελέγχου της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων μετατοπίζεται στους εκ των υστέρων ελέγχους, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του άμεσα και να ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, καθιστώντας έτσι τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς και περισσότερο ουσιαστικούς.

Παράλληλα εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της γνωστοποίησης, της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες Αρχές.

Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος την υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Οι παραλείψεις πάντως εκ μέρους των επιχειρηματιών μπορεί να επιφέρουν πρόστιμα που ξεκινούν από τα 100 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 100.000 ευρώ.

ethnos.gr/Μ. Αποστόλου

Δες επίσης

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ Η  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΣ: «Προϊόν της Χρονιάς 2020»

«Προϊόν της Χρονιάς 2020» στις κατηγορίες  Παγωμένο Τσάι του βουνού και Φυτικά επιδόρπιαΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ Τα ...

Αφήστε μια απάντηση