Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε;

Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε;

Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε; Σε αυτή την απορία απαντά μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και η σωστή απάντηση… δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να φαντάζεστε μέχρι τώρα!

Αν ρωτήσουμε τους εαυτούς μας ή τους γύρω μας η πιθανότερη απάντηση που θα πάρουμε είναι ότι κλείνουμε τα μάτια στο φιλί για λόγους ρομαντισμού, πάθους, έντονων συναισθημάτων… Ή πάλι το πολύ πολύ να πούμε ότι η εικόνα του άλλου από τόσο κοντά δεν είναι και τόσο… βολική!

Θέλετε να ζούμε με τον μύθο ή να μάθουμε την αλήθεια; Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που διενεργήθηκε από τους γνωστικούς ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο λόγος που κλείνουμε τα μάτια κατά τη διάρκεια του φιλιού δεν έχει να κάνει ούτε με τα συναισθήματά μας γι’ αυτόν που φιλάμε ούτε βέβαια με την ποιότητα της όρασής μας…
Η πραγματικότητα είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να επεξεργαστεί οπτικά δεδομένα, όταν έχει να επεξεργαστεί την αίσθηση του φιλιού στο στόμα! Πολύ απλά του είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί σε άλλη αίσθηση (όπως είναι η όραση) όταν θέλει να συγκεντρωθεί στην αίσθηση του φιλιού.

Τα συμπεράσματα του πειράματος δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας και ο ισχυρισμός είναι ότι οι άνθρωποι όταν εστιάζουν οπτικά, π.χ. σε μία εικόνα, αναγκαστικά μειώνεται η ευαισθησία τους στα ερεθίσματα που δέχονται οι υπόλοιπες αισθήσεις όπως η αφή.

Από το πείραμα συμπέραναν ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται λιγότερο στην αίσθηση της αφής όταν τα μάτια τους κάνουν άλλη δουλειά, π.χ. οι συμμετέχοντες στο πείραμα έπρεπε να ψάχνουν για γράμματα… Έτσι, όταν φιλιόμαστε, ή έχουμε άλλες δραστηριότητες απολαυστικές για την αίσθηση της αφής όπως για παράδειγμα το σεξ, οι άνθρωποι προτιμούν να εστιάζουν στην αφή παρά σε άλλες εμπειρίες αισθήσεων.
Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας κάτι ξέρει παραπάνω… Η αντανακλαστική κίνηση λοιπόν να κλείνουμε τα μάτια όταν δίνουμε ένα φιλί ή όταν απολαμβάνουμε το σεξ, είναι για να μεγιστοποιήσουμε την ηδονή!

womanidol/Eπιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Δες επίσης

Γιώργος Καραμίχος: «Σέβομαι την πίστη, δεν εκτιμώ τη θρησκεία» – «Μου αρέσει η προσευχή του Κυπριανού, γιατί είναι κατά της βασκανίας»

Ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, ήταν καλεσμένος εχθές το βράδυ στην Αθηναίδα Νέγκα στο Action 24.  Στον καναπέ ...

Αφήστε μια απάντηση