Τρίτη, 26 Μάρτιος 2019
trikaladay.gr / Τοπικά / Με 20 νέα Τμήματα το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μόνο δυο στα Τρίκαλα

Με 20 νέα Τμήματα το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μόνο δυο στα Τρίκαλα

Με 20 νέα τμήματα αντί των 16 που είχαν προταθεί αρχικώς θα λειτουργήσει το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας που στάθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Στη συνέχεια, το Σχέδιο Νόμου θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στη Βουλή για να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το αρχικό Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αρχικά προέβλεπε 16 νέα τμήματα. Με την ολοκλήρωση των κύκλων διαβούλευσης και τις διορθώσεις που έγιναν στο τελικό σχέδιο Νόμου, προβλέπεται η δημιουργία 20 νέων τμημάτων και δύο γενικών σε Λάρισα και Λαμία.

Από ένα νέο τμήμα «κερδίζουν» ο Βόλος (Ψυχολογίας), η Λάρισα (Συστημάτων Ενέργειας), η Καρδίτσα (Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία) και η Λαμία (Λογοθεραπείας), εξαιρούνται όμως τα Τρίκαλα που παραμένουν με ένα νέο τμήμα.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο Νόμου, στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύονται δύο νέες σχολές, Τεχνολογίας και Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με έδρα τη Λάρισα. Τη δεύτερη διεκδικούσε ο Βόλος όπου λειτουργεί το τμήμα οικονομικών επιστημών, ωστόσο η «κόκκινη γραμμή» του Π.Θ…. καταπατήθηκε.

Αλλάζει επίσης ονομασία η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μετονομάζεται σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας. Με βάση το τελικό σχέδιο στον Βόλο ιδρύονται από δύο τρία νέα τμήματα (Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και Ψυχολογίας), στη Λάρισα ιδρύονται από επτά, οκτώ νέα τμήματα (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Νοσηλευτικής, Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ψηφιακών Συστημάτων), στην Καρδίτσα ιδρύονται από τρία, τέσσερα νέα τμήματα (Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία), στη Λαμία ιδρύονται από τρία, τέσσερα νέα τμήματα (Φυσικοθεραπείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Λογοθεραπείας) και στα Τρίκαλα ένα νέο τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.

Σε Λάρισα και Λαμία ιδρύονται από ένα γενικό τμήμα. Επίσης ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ») ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα το Βόλο και δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της Λάρισας.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020 με 8 συνολικά σχολές και 38 συνολικά τμήματα στις πέντε πόλεις όπου δραστηριοποιείται, στον Βόλο θα λειτουργήσουν 15 τμήματα, στη Λάρισα 10, στην Καρδίτσα 5, στα Τρίκαλα 2 και στη Λαμία 6 τμήματα.

Δες επίσης

Απόσυρση υποψηφιότητας από τον συνδυασμό του Θ. Αλέκου στο Δήμο Μετεώρων

Αποσύρει την υποψηφιότητά της η Κεραμά Μαρία από τον συνδυασμό του Θοδωρή Αλέκου Πριν περίπου ...