Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο από σκάνδαλο με Χρυσή βίζα – O πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής «πωλούσαν» διαβατήρια

Πολιτικός σεισμός στην Κύπρο από σκάνδαλο με Χρυσή βίζα – O πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής «πωλούσαν» διαβατήρια

Πολιτικός σεισμός έχει προκληθεί στην Κύπρο μετά τη δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera το οποίο εμπλέκει έναν βουλευτή και τον πρόεδρο της Βουλής σε κύκλωμα που συνδέεται με την παροχή διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές με εγκληματικό παρελθόν.

Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera φαίνεται ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, να δηλώνει έτοιμος να παρέχει «πλήρη στήριξη σε όλα τα επίπεδα» σε Κινέζο με εγκληματικό παρελθόν ο οποίος θέλει να επενδύσει στην Κύπρο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κρατικό πρόγραμμα και να αποκτήσει διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Συλλούρης, μάλιστα, λέει στον φερόμενο μεσολαβητή (ο οποίος είναι δημοσιογράφος του πρακτορείου) ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Κύπρο, μπορεί μέσω των διασυνδέσεών του σε Μάλτα, Λετονία και Σλοβενία να του παρέχει ευρωπαϊκό διαβατήριο, με την προϋπόθεση ότι « τα χρήματα θα έρθουν στην Κύπρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρυσές μπίζνες με τη «Xρυσή Bίζα» -Πώς θησαυρίζουν οι επιτήδειοι, το κόλπο με τις ανακαινίσεις στα ακίνητα
ΕΛΛΑΔΑ 07|10|2020 | 11:07
Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν κρίση εκτίμησης μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις
ΚΟΣΜΟΣ 12|10|2020 | 20:02
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα πλήρως οργανωμένο κύκλωμα, στο οποίο βασικό ρόλο διαδραματίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επιχειρηματίας, Χριστάκης Τζιοβάννη, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης και υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί.
Παραιτήθηκε ο Τζιοβάννη, σε αποχή ο Πρόεδρος της Βουλής
Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Δημήτρης Συλλούρης όσο και ο Χριστάκης Τζιοβάννη αρνούνται τις κατηγορίες, το πρωί της Τρίτης ο μεν πρώτος ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ παραιτήθηκε από όλα τα πολιτικά του αξιώματα.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής όσο και ο βουλευτής κάνουν λόγο για αβάσιμες κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι μόλις είχαν καταλάβει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ύποπτη, προέβησαν σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές. Εντούτοις, ούτε ο κ. Συλλούρης ούτε ο κ. Τζιοβάννης παρέχουν πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που προχώρησαν στις συναντήσεις με τους συγκεκριμένους μεσολαβητές του «επενδυτή». Παράλληλα, το περιεχόμενο των συνομιλιών που δημοσιοποιήθηκαν τους εκθέτει καθώς φαίνεται να υπόσχονται ότι «θα βρεθούν τρόποι» να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα προκύψουν.

«Τέλος» το πρόγραμμα διαβατηρίων ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε για σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του προγράμματος διαβατηρίων.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Κύπρος για τα «χρυσά διαβατήρια»
Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται, πλέον, η Κύπρος λόγω του σκανδάλου που ξέσπασε με το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων». Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ σχολίασε αναφορικά με το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera που εμπλέκει τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και έναν βουλευτή, ότι «παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι εμπορεύονταν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά οφέλη. Η Πρόεδρος von der Leyen ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».
Ζητούν παραίτηση του Δ. Συλλούρη
Τέλος, σημειώνεται ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι με ανακοινώσεις τους ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, ενώ η Αστυνομία δήλωσε ότι εξετάζει την υπόθεση και πιθανώς να υπάρξουν κλήσεις για κατάθεση.

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera
Πηγή: iefimerida.gr

Δες επίσης

Τουρκία: Προειδοποιεί για πόλεμο εάν κλιμακωθεί η ένταση στην Μέση Ανατολή

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πριν από την ιρανική επίθεση ...