Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», εντοπίστηκαν παραμονή Χριστουγέννων από αστυνομικούς του Τμήματος Tροχαίας Αυτοκινητόδρομων ΠΑΘΕ Λάρισας φορτηγό στα διόδια Μακρυχωρίου, στο πλαίσιο ελέγχων. Οι πρόσφυγες, αφγανικής καταγωγής, όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν το φορτηγό άρχισαν να χτυπούν με τα χέρια και τα πόδια τους το ψυγείο. Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του ψυγείου, μαζί με τις φράουλες αντίκρισαν και τους έξι πρόσφυγες, ηλικίας 15,17,19, 20, 21 και 22 ετών, που ήθελαν να περάσουν από την Πάτρα στην Ιταλία, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι ο τελικός προορισμός του φορτηγού-ψυγείου ήταν η Ρουμανία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι έξι Αφγανοί είχαν πληρώσει τουλάχιστον από 200 ευρώ ο καθένας σε ομοεθνή τους για την έξοδο τους από την Ελλάδα. Όμως, το φορτηγό-ψυγείο που τους μετέφερε δεν σταμάτησε ποτέ στην Πάτρα για να επιβιβαστεί και κατευθυνόταν προς την Ρουμανία.

Κατά την διάρκεια του τυπικού ελέγχου του φορτηγού, ο οδηγός προσκόμισε στην Τροχαία όλα τα απαραίτητα χαρτιά και τιμολόγια του εμπορεύματος που υποτίθεται ότι μετέφερε. Όταν όμως έθεσε ξανά σε κίνηση το φορτηγό, οι αστυνομικοί άκουσαν έναν έντονο θόρυβο και εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται ενδεχομένως για μηχανική βλάβη, επενέβησαν εκ νέου ζητώντας από τον οδηγό να ακινητοποιήσει το φορτηγό. Οι άνδρες της Τροχαίας στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος προερχόταν από το ρυμουλκό του φορτηγού και ότι τον προκαλούσαν σκόπιμα οι πρόσφυγες που χτυπούσαν και κλωτσούσαν την πόρτα του ψυγείου για να απελευθερωθούν.

Το φορτηγό-ψυγείο οδηγήθηκε στο Τμήμα Τεμπών και ο 51χρονος οδηγός του από την Βουλγαρία συνελήφθη. Ο 51χρονος, σύμφωνα με την «Ελευθερία», αρνείται πως γνώριζε για τη μεταφορά των προσφύγων, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν παράνομα στο φορτηγό του.

Οι έξι πρόσφυγες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα επειδή διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι τέσσερις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ για τους δύο ανήλικους αναζητείται Δομή για να τους φιλοξενήσει.

 Newsbomb.gr