Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Αθλητισμός / «Σκούπισε» και πήρε τίτλο ο Ολυμπιακός

«Σκούπισε» και πήρε τίτλο ο Ολυμπιακός

Το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και μάλιστα για πρώτη φορά με sweep, γιορτάζει ο Ολυμπιακός!

 

Σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, επικράτησε με επιβλητικό τρόπο του Παναθηναϊκού με 93-74 και με 3-0 νίκες κατέκτησε τον τίτλο, περνώντας στην 2η θέση με τα περισσότερα πρωταθλήματα, αφήνοντας πλέον τρίτο τον Άρη (με 10). Να προσθέσουμε οτι αυτή ήταν η 5η σερί νίκη των πρωταθλητών επί του τριφυλλιού στα τελευταία ισάριθμα μεταξύ τους ματς.

Με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους ερυθρόλευκους σε ρυθμό, ενέργεια, αμυντική απόδοση, επιθετική πολυφωνία και παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο.

«Κλειδιά» για τους νικητές, επίσης η επιθετική «έκρηξη» του Σπανούλη (23π., 5ασ.) στο τρίτο δεκάλεπτο, τα μόλις 7 λάθη (έναντι 17 των φιλοξενούμενων), αλλά και η ευστοχία σε δίποντα (19/33) και τρίποντα (11/25).

Από τον Παναθηναϊκό ο Διαμαντίδης δεν μπόρεσε να βοηθήσει ούτε σε αυτόν τον τελικό, ενώ η παρουσία του εμφανώς ανέτοιμου Μπατίστα για 18 λεπτά, περισσότερο μπέρδεψε παρά ευνόησε το τριφύλλι. Γενικότερα οι περισσότερε παίκτες του Μανωλόπουλου δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα με τον Παναθηναϊκό να παίνει ελάχιστα από Κούπερ, Μόργκαν, Νέλσον και Μπλουμς.

Κρίθηκε από το… δεύτερο δεκάλεπτο

Ο τελικός εν πολλοίς κρίθηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Κι αυτό γιατί στο πρώτο, ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να μένει με αξιώσεις στο παιχνίδι, κρατώντας το ρυθμό χαμηλά (με ζώνη) και βρίσκοντας λύσεις από την περιφέρεια, με τους Γιάνκοβιτς και Σλότερ και Φώτση

Στην δεύτερη περίοδο όμως όλα άλλαξαν. Ο Ολυμπιακός πίεσε στην περιφέρεια «έκοψε» και αυτή την πηγή πόντων στους πράσινους, ενώ διατήρησε την ήδη πολύ καλή του αμυντική απόδοση στους ψηλούς του τριφυλλιού (Μαυροκεφαλίδης και Μπατίστα είχαν συνολικά 4π. στο α’ μέρος).

Παράλληλα, οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν πολλή ενέργεια στην επίθεση, έτρεξαν στο ανοικτό γήπεδο, είχαν αρκετές δεύτερες ευκαιρίες από επιθετικά ριμπάουντ ενώ βρήκαν πόντους από πολλούς παίκτες.

Ετσι έπιασαν έναν εξαιρετικό ρυθμό που τους επέτρεψε να σημειώσουν 35 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο και να κλείσουν το ημίχρονο με συνολικά 51! Με 5 λεπτά για το ημίχρονο η διαφορά «ανέβηκε» για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό στο 15′ (32-20), ενώ λίγο πριν την ανάπαυλα, είχαμε και +14 (51-37).

Το «καθάρισε» ο Σπανούλης!

Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έδειξε πως μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη, ήταν στις αρχές της τρίτης περιόδου, όταν με σερί 7-0 (μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά), πλησίασε στους 5 (51-46).

Όμως φάνηκε πως οι πράσινοι δεν είχαν άλλη ενέργεια… Κι αυτό γιατί όταν ήρθε η αφύπνιση του Βασίλη Σπανούλη (σε εκείνο ακριβώς το σημείο), οι παίκτες του Σωτήρη Μανωλόπουλου, δεν μπόρεσαν να τον «φρενάρουν». Ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 8 προσωπικούς πόντους (μεταξύ των οποίων και 2 τρίποντα) οδήγησε την ομάδα του σε απόλυτη κυριαρχία, με τους πειραιώτες να ξεφεύγουν με 20π. (69-49 στο 26′:30”) και με 17 (75-58) ενόψει της τελευταίας περιόδου!

Παρότι απέμενε ακόμη 10 λεπτά τα πάντα ουσιαστικά είχαν κριθεί. Από τον Παναθηναϊκό μόνο ο Μαυροκεφαλίδης έδινε λύσεις στην επίθεση (προτού κι αυτός αποχωρήσει με 5 φάουλ 3:55 πριν το φινάλε), την ώρα που ο Ολυμπιακός διατηρούσε και τον ενθουσιασμό και την αποτελεσματικότητά του.

Οι διαφορές παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα (78-63, 90-68), ενώ η διαφορά «σκαρφάλωσε» ακόμη και στους 23π. (93-70) μετά από τρίποντο του Σπανούλη.

Τα δεκάλεπτα: 16-12, 51-39, 75-58, 93-74

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 10, Ντάνστον 5, Σπανούλης 23 (4), Ντάρντεν 9, Σλούκας 5 (1), Λαφαγιέτ 3 (1), Λοτζέσκι 11 (2), Πρίντεζης 12, Αγραβάνης 5 (1), Μάντζαρης 5 (1), Καββαδάς.
ΠΑΝΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 10 (2), Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 17 (3), Φώτσης 11 (2), Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης 14, Διαμαντίδης 5 (1), Μπατίστα 10, Μπλουμς, Κούπερ 7 (1), Μόργκαν

Δες επίσης

Ο Στιβ Πάνος στον Προμηθέα Πατρών

Ο Στιβ Πάνος θα φορά τη φανέλα του Προμηθέα Πατρών για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος της Αχαΐας. H απόκτηση του Στιβ Πάνος από τον Προμηθέα Πατρών επικυρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα (25/6) οι νεοφώτιστοι. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά ενέταξε στο δυναμικό της τον 27χρονο σέντερ, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Α2 κατηγορία. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Basket League, έχει φορέσει τη φανέλα των Κολοσσού, Καβάλας και Τρικάλων, με ιδιαίτερη επιτυχία. H  συμφωνία με τους Πατρινούς θα αποφέρει στον ομογενή σέντερ ένα ποσό που θα φτάνει τις 100 χιλιάδες ευρώ, για τα δύο χρόνια που θα αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά. Η σχετική ανακοίνωση: "Ο Α.Σ.Π. Προμηθέας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με το Στιβ Πάνος για τα επόμενα 2 χρόνια και τον καλωσορίζει στην οικογένειά του".